Skocz do zawartości

Betonowe kręgi w transzejach

puszczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Będąc na Mazurach zauważyłem że w niektórych transzejach co jakiś czas znajdują się betonowe kręgi ( takie jak w studni ) które przykryte są małą betonową kopułką . Czy ktoś wie do czego służyły ?
Napisano
Tylko że wg mnie to raczej nie były schrony , za małe . Podejrzewam że są to małe składy na amunicje lub granaty . Jednakże nie mogę się doszukać jakiegokolwiek potwierdzenia .
Napisano
Skoro jesteśmy na Mazurach, to mam pytanie dotyczące okazałego bunkra w Rucianem, przy stacji benzynowej (kanale prowadzącym na jez. Nidzkie). Czy ktoś posiada informacje na jego temat?
Napisano
Warszawiak
To jest dokładnie to co pokazujesz.Spotyka się też często same studzienki" bez dodatkowego schronu" przykrytego betonową kopułą.
Możesz coś na ten temat więcej powiedzieć ? Kiedy powstały i jakie ich było przeznaczenie ?
Napisano
Na masową skale stosowano je w umocnieniach polowych w 1944 r. Z Kochów bez czapki" mozna było prowadzic ogień, Kochy z czapką mogły słuzyc jako ukrycie przeciwodłamkowe wystepowaly tez Koch przykryte czapką" z szczeliną obserwacyja jako jeden monolit betonowy z nich tez mozna było prowadzic ogień.
Napisano
Witam!
Podobne elementy spotkałem w okopach otaczjących radziecką bazę atomową koło Trzemeszna (lubuskie). Jeśli dobrze pamiętam - betony były tam ustawione na załamaniach linni transzei. Myślełem, że to nowatorskie rozwiązanie naszych towarzyszy broni, a tu koledzy piszą, że stosowane już w czasach II wojny...
Pozdrawiam!
Napisano
Witam u mojej okolicy jest tez taka studzienka betonowa nad brzegiem lasu tylko nie pamietam czy w transzeji , dotej pory myslałem ze to moze jakas studzienka do gromadzenia wody ale teraz hmmm ,moze to koch" ale jest bez czapki" , a czy mozecie podac srednicę zewn. i wewn. takiego kregu ?
Napisano
Taki topic z cudzoziemskiego forum, opisujący walki w okolicach Olsztyna, a zawierający ciekawe opisy zastosowania garnków Kocha z fotografiami i szkicami:
http://www.1jma.dk/topic.asp?TOPIC_ID=6602

Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie