puszczyk Napisano 4 Sierpień 2007 Autor Napisano 4 Sierpień 2007 Będąc na Mazurach zauważyłem że w niektórych transzejach co jakiś czas znajdują się betonowe kręgi ( takie jak w studni ) które przykryte są małą betonową kopułką . Czy ktoś wie do czego służyły ?
traper6 Napisano 4 Sierpień 2007 Napisano 4 Sierpień 2007 Mnie też to nurtowało.Czy są jakieś infa, stroy na temat schronów przy samym Szczytnie w kierunku na wschód ?
puszczyk Napisano 4 Sierpień 2007 Autor Napisano 4 Sierpień 2007 Tylko że wg mnie to raczej nie były schrony , za małe . Podejrzewam że są to małe składy na amunicje lub granaty . Jednakże nie mogę się doszukać jakiegokolwiek potwierdzenia .
elpasys Napisano 4 Sierpień 2007 Napisano 4 Sierpień 2007 Skoro jesteśmy na Mazurach, to mam pytanie dotyczące okazałego bunkra w Rucianem, przy stacji benzynowej (kanale prowadzącym na jez. Nidzkie). Czy ktoś posiada informacje na jego temat?
warszawiak Napisano 4 Sierpień 2007 Napisano 4 Sierpień 2007 Z tego co opisujecie najprawdopodonmij sa to tzw. Kochbunkry stosowane na masową skale w 1944 r. bardzo czesto mylone z Splitterschutzzellenami.
traper6 Napisano 4 Sierpień 2007 Napisano 4 Sierpień 2007 WarszawiakTo jest dokładnie to co pokazujesz.Spotyka się też często same studzienki" bez dodatkowego schronu" przykrytego betonową kopułą.Możesz coś na ten temat więcej powiedzieć ? Kiedy powstały i jakie ich było przeznaczenie ?
warszawiak Napisano 4 Sierpień 2007 Napisano 4 Sierpień 2007 Na masową skale stosowano je w umocnieniach polowych w 1944 r. Z Kochów bez czapki" mozna było prowadzic ogień, Kochy z czapką mogły słuzyc jako ukrycie przeciwodłamkowe wystepowaly tez Koch przykryte czapką" z szczeliną obserwacyja jako jeden monolit betonowy z nich tez mozna było prowadzic ogień.
puszczyk Napisano 4 Sierpień 2007 Autor Napisano 4 Sierpień 2007 Tak o to mi chodziło . Żle tłumaczyłem sobie te elementy umocnień . Dzięki .
Marcin z Lasu Napisano 4 Sierpień 2007 Napisano 4 Sierpień 2007 Witam!Podobne elementy spotkałem w okopach otaczjących radziecką bazę atomową koło Trzemeszna (lubuskie). Jeśli dobrze pamiętam - betony były tam ustawione na załamaniach linni transzei. Myślełem, że to nowatorskie rozwiązanie naszych towarzyszy broni, a tu koledzy piszą, że stosowane już w czasach II wojny...Pozdrawiam!
traper6 Napisano 5 Sierpień 2007 Napisano 5 Sierpień 2007 WarszawiakPod Szczytnem spotykałem też Kochbunkry wolno leżące" jeszcze nie wkopane.Dzięki za infa.Pozdrawiam i powodzonka.
MOLA Napisano 5 Sierpień 2007 Napisano 5 Sierpień 2007 Witam u mojej okolicy jest tez taka studzienka betonowa nad brzegiem lasu tylko nie pamietam czy w transzeji , dotej pory myslałem ze to moze jakas studzienka do gromadzenia wody ale teraz hmmm ,moze to koch" ale jest bez czapki" , a czy mozecie podac srednicę zewn. i wewn. takiego kregu ?
GrzeM Napisano 7 Sierpień 2007 Napisano 7 Sierpień 2007 Taki topic z cudzoziemskiego forum, opisujący walki w okolicach Olsztyna, a zawierający ciekawe opisy zastosowania garnków Kocha z fotografiami i szkicami:http://www.1jma.dk/topic.asp?TOPIC_ID=6602Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.