woytas Napisano 3 Sierpień 2007 Autor Napisano 3 Sierpień 2007 do kopania oczywiscie :)tak za 100 - co koledzy moga polecic? Szukalem watku bo byl chyba podobny ale nie potrafie znalezc...Badziew ktory kupilem w markecie za 24 plny - nadawal sie do kopania w piasku w murawie siem zepsul na amen...
kitolif Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 http://allegro.pl/item222189012_super_saperka_prosto_z_woja.htmlJa mam taką. Blokada była zepsuta jak kupiłem no ale... jak ją naostrzyłem to nawet na kamieniach się nie tępiła.Druga, też wojskowa polska szybko się stępiła, ale nie jest składana, dlatego się tak szybko nie rozpadnie.
karpik Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 Tania i nie do zajechania:http://allegro.pl/item218563533_saperka_z_pilka_ddr_niezastapiona_zima_.htmlPozdro.
igor02 Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 SiemkaJeżeli nie musi to byc składana łopatka to polecam taki sprzęcik kosztuje z przesyłką 55 zeta ma ok.80 cm długości i jest nie do zajechania. Mam taką i jestem bardzo zadowolniony. Acha nazywa się to FISKARS ergo 2500.POzdrawiam
CONRADO Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 Wybor jest prosty-nieskladany fiskars z posta powyzej a skladana to albo sapereczka BW za 50 zeta z wysylka albo fiskars ale to juz ok 200 zl..
camene Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 wojtas- świetna i nie do zajechania jest ta niemiecka saperka z 1965 roku.Nie posiada gwintu więc nigdy nie będzie sie tobie rozkręcała podczas kopania.Olej skręcane saperki,szkoda czasu na kręcenie a ponadto za jednym nacisnięciem przechodzi w inne przydatne pozycje.
camene Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 Używam ją od roku i nie sądze żebym kiedykolwiek chciał ją zamienić na inną.
camene Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 Dałem za nią 45zl w jednym z koszalinskich sklepow.Jedynym problemem może być dostepność na terenie naszego kraju.Pozdrawiam.
camene Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 Sprawdziłem przed chwilą obecnie kosztuje 55zł i jest dostępna.Tutaj nie mogę podać nazwę sklepu.Poszukaj w koszlinskich sklepach z militariami, napewno ją znajdziesz.
woytas Napisano 5 Sierpień 2007 Autor Napisano 5 Sierpień 2007 myslalem o fiskarsie ale wielki jest :(
Igomas Napisano 5 Sierpień 2007 Napisano 5 Sierpień 2007 A wez ta wielka" saperke do reki, i porownaj. Zupelnie inna bajka... Wiem, bo sam dokonalem takiej zmiany. Niby to tylko saperka, a jak zmienily sie moje poszukiwania...
beaviso Napisano 5 Sierpień 2007 Napisano 5 Sierpień 2007 Ja mam bardzo podobny mini-szpadelek (zwężany). Ma on 85 cm długości i waży 950 gramów.http://romaniktools.com/index.php?option=com_content&task=view&id=199&Itemid=202&lang=plMiałem krótko saperkę składaną (beznadzieja!), potem przez 2 lata dżwigałem chamski szpadel i byłem zadowolony. Spróbowałem jednak powalczyć tym krótkim szpadelkiem i powiem Wam - to jest to! Wprawdzie do plecaka się nie zmieści, ale za to rewelacyjnie sprawuje się w terenie. Jest w sam raz.M.
Igomas Napisano 6 Sierpień 2007 Napisano 6 Sierpień 2007 Beaviso- mam ten sam sprzet. Dostepny w Castoramie za... 25 zl :) Naprawde super. Miesci mi sie w torbie od wykrywacza Tesoro :)Pozdrawiam
Igomas Napisano 6 Sierpień 2007 Napisano 6 Sierpień 2007 http://odkrywca-online.pl/forum_pics/picsforum11/gardenpro1.jpgTu masz jej zdjecie, tyle ze to jest inny model. Niczym sie pprawie nie rozni oprocz tego, ze w gornej czesci trzonka zzamiast abitego" uchwytu, mamy go profesjonalnie zrobionego- tak jak np. w tych fiskarsach.
Savek Napisano 6 Sierpień 2007 Napisano 6 Sierpień 2007 Ja mam coś takiego:http://www.allegro.pl/item218714040_saperka_skladana_nowa_pokrowiec_bw.htmlsympatyczny zakup. Mieści się wszędzie. Jedyne co mogę zarzucić to śruba się delikatnie odkształca na górze.
beaviso Napisano 6 Sierpień 2007 Napisano 6 Sierpień 2007 Igomas, ten omanik" z Twojej fotki to zdecydowanie inny model. Ja natomiast polecam mini-szpadel 85 cm, z lepszym uchwytem i przede wszystkim ścięty u dołu. Naprawdę świetnie się nim kopie - można na stojąco wdusić go nogą w ziemię, można też wygodnie pracować na klęcząco jak saperką. Przedstawiam go na fotkach.
ColdDemons Napisano 7 Sierpień 2007 Napisano 7 Sierpień 2007 Ja używam sapery US Army z demobilu. Jest po prostu niezniszczalna!!!
Zwierzu Napisano 7 Sierpień 2007 Napisano 7 Sierpień 2007 A ja demobil Bundeswery.Składana...i niezniszczalna.I cena nie za wysoka.
Mirkoni Napisano 7 Sierpień 2007 Napisano 7 Sierpień 2007 w Praktikerze ostatnio widziałem po 27 zl - hartowane ostrze, trzonek z włókna węglowego, uchwyt obwiedniowy, wysokość ok. 50 cm.Polecam bardzo dobra i lekka.
1000WATT Napisano 7 Sierpień 2007 Napisano 7 Sierpień 2007 No jak kopać to na całego :) :) :):):):):)
woytas Napisano 8 Sierpień 2007 Autor Napisano 8 Sierpień 2007 co z tego, ze hartowane ostrze jak skrecany trz(cz)lonek ?a koparke se qpie jak znajde siakis skarb :)
Kowal7 Napisano 8 Sierpień 2007 Napisano 8 Sierpień 2007 Ja tym co poleca igor02 i rzeczywiście sama przyjemność z kopania, trochę tylko problemów jest z zapakowaniem tego w plecak, więc czasem używam też saperki/łopatki WP - praktycznie nie do zdarcia a czasem do kupienia za grosze...Pozdrawiam!
igor02 Napisano 8 Sierpień 2007 Napisano 8 Sierpień 2007 Ja mam na swojego FISKARS'a mam pokrowiec taki jakby brezentowy i jak zładuje do plecaka to mnie zawsze z wędkarzem mylą i pytają jak ryby biorą:-)). A ja na to, że w Polsce to już tylko ryby nie biorą. A tak na poważnie tołopatka jest super jak dla mnie oczywiście. Ostatnio chodziłem po polu na którym zostało pokładzione i nie skoszone zboże kopało się super. A i w innych warunkach się sprawdza jakieś łąki z przerośniętą korzeniami ziemią nie ma mocnych. Jakbym miał zamienić to tylko na pełnowymiarowy szpadel FISKARS oczywiście.Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.