Luftwaffe25 Napisano 3 Sierpień 2007 Autor Napisano 3 Sierpień 2007 Gdzie są pamiątki po III Rzeszy? Przeciez powinny byc tysiące flag ze swastyką,mundurów,porcelany,hełmów,odznaczeń i.t.d. Co się stało z tym wszystkim?
RyB@14 Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 Wiele hełmow poszło do huty albo leżą gdzieś na złomie...
Luftwaffe25 Napisano 3 Sierpień 2007 Autor Napisano 3 Sierpień 2007 Serce się kraja patrząc na te fotki , a teraz byle wykopek hełmu 50 zł......
elpasys Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 Wiele pamiątek po nieboszce III Rzeszy można dziś kupić w atykwariatach w Chorwacji, w tym hełmy. Widziałem, ale nie kupiłem, nawet zdjęć nie robiłem.Podobne do tych powyżej obrazki z takimi samymi hełmami widziałem dawno, dawno temu, na wojskowym terenie na zachód od Dziwnówka, w miejscu, gdzie ląd przechodzi w mierzeję. Co tam się działo w 1945, chyba nie muszę pisać.Jeśli ktoś z mieszkających w pobliżu zna to miejsce, to może napisze nam jak to miejsce dzisiaj wygląda.
janowicz Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 III Rzesza na szczęście zginęła i to samo powinno się stać z pozostałościami po niej.
aslv Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 Cronos :)Bo jak powszechnie wiadomo Amba jest mała.....ale jeździ wielkim TIR'EM :D :D :D
kitolif Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=270399#270399Flagi i mundury dobrze się paliły, z hełmów jadły kury, porcelana się potłukła, skupy złomu też już wtedy istniały...
grba Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 III Rzesza nadal żyje w tysiącach książek historycznych, powieściowych, hobbystycznych, w filmach, gry, w kulturze masowej...Najdroższą pracą polskiego artysty byli Naziści" Piotra Uklańskiego przedstawiającą aktorów kina światowego w rolach oficerów Wehrmachtu i SS. Daniel Olbrychski zobaczył swój fotos z filmu Jedni i drudzy" Claude Leloucha, wpadł z szablą Kmicica i ciął w achęcie" na odlew po artystycznym dziele.Niemiecki reżyser teatralny René Pollesch zapytał niemieckich aktorów: co jest głównym towarem eksportowymna globalny rynek?, odpowiedzieli mu, że NAZIZM. Smutne...
aegirsson Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 P. Olbrychski to wtedy słusznie zrobił w Zachęcie. Sporo pamiątek" wywieźli też Amerykańce, podobnie zresztą jak na Pacyfiku.
imperorr Napisano 6 Sierpień 2007 Napisano 6 Sierpień 2007 to co metalowe szlo do hut na przetop.ubrania wojskowe byly przerabiane na cywilne, dziadek majac 5 lat mial kurte uszyta po pradziadku ale wiadomo trzeba bylo wszystko spalic, bo ruscy szli od domu do domu i jak znalezli buty lub kurte to dawali kulke.drugi z kolej dziadek opowiadal jak po wojnie nic nie bylo i ludzie normalnie jedli z talerzy wyprodukowanych w czasie okupacji, pozniej w latach 50-tych komuna wymusila na ludziach niszczenie wszystkiego co mialo sfastyke, taka polityka wladzy.
grba Napisano 6 Sierpień 2007 Napisano 6 Sierpień 2007 W najnowszym Newsweeku [32/07 06.08.2007] jest artykuł zat. Miłośnicy Rzeszy"Komisaryczny rząd Rzeszy Niemieckiej nie uznaje istnienia RFN ani współczesnych granic Polski. Wydaje własne dowody osobiste, paszporty i prawa jazdy, a nawet pozwolenia na budowę.
a.korbaczewski Napisano 6 Sierpień 2007 Napisano 6 Sierpień 2007 Nazizm eksportowy, ale to głebokie i filozoficzne. to jakaś fobiaJa myślałem że raczej BMW i Mercedes.
Gebhardt Napisano 6 Sierpień 2007 Napisano 6 Sierpień 2007 Fakt ze jak wojny wojnami sprzet zwyciezonych na ogol zachowywal sie lepiej niz zwyciezcow (a moze nawet raczej sprzet 'ich' niz 'nasz'). Dlatego ze sprzet 'ich' wieszano nad kominkiem jako trofea a sprzet 'nasz' uzywano do zuzycia lub demobil robiono na ubrania cywilne, helmy na....juz to bylo powyzej. Ergo procentowo prawdopodobnie wiecej sprzetu niemieckiego sie zachowalo w Ameryce, Anglii, bylym Sowieckim Sojuzie itd. niz sprzertu tych krai. Sadze (a moze mam nadzieje) ze jednak nie 'nazism' jest eksportowany tylko sily zbrojne Niemiec - wiekszosc na zachodzie nie widzi rownowaznika miedzy jednym i drugim.
sten Napisano 7 Sierpień 2007 Napisano 7 Sierpień 2007 Jak sie dobrze rozejrzec to sie czasami cos wypatrzy.Fota strzelona w Hamburgu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.