Skocz do zawartości
  • 0

Korpusówka

Louis

Pytanie

Napisano

Witam,
bardzo proszę o informację co to za korpusówka. Zdaje mi się, że podobna była już na forum. Pozdrawiam, Louis

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, a może to raczej coś od naszych wschodnich sąsiadów?. Znaleziona na polach w okolicach Warszawy gdzie zazwyczaj wychodzi 1944 rok (sporadycznie drobiazgi z XVIII i XIXw.).
Napisano
Bardzo dziękuję za pomoc w identyfikacji. Ciekawi mnie co ta korpusówka robiła w miejscu walk z 1944?. Czy oddziały czeskie były użyte przez Wehrmacht w walkach na terenie Polski?. Pozdrawiam
Napisano
ona jest z epoki układu warszawskiego,

to dopiero zagadka skąd się mogła wziąć w Polsce, może po jakichś wspólnych ćwiczeniach armii bloku, wojak cs zgubił ją, gdy pałętał się w mundurze wyjściowym...
Napisano
P. S. Czesi wojsk swoich nie mieli w czasach Protektoratu, policajów jedynie, no a Słowacy to chyba poza 1939 nie zawędrowali do Polski, choć nie jestem pewien, czy w Sanoku na pocz. lat '40 czasem nie byli, ale chyba jednak to było w 39.
Napisano

Witam,
bardzo proszę o informację co to za korpusówka. Zdaje mi się, że podobna była już na forum. Pozdrawiam, Louis

Napisano
Ewidentnie Kobieras ma racje - Oznaka na kołnierz szkół oficerskich, zaznaczyc trzeba, że skasowana w 1928 roku a w początkowych latach funkcjonowania była przeznaczona dla innej grupy wojskowych szkolniaków, dokładnie w tej chwili nie pamiętam ale uzupełnie jak znajde i doczytam.Wprowadzona rozkazem w 1919 roku.pzdr
Napisano
od 1.11.1919 dla uczniów szkół aplikacyjnych i politechniki wojskowej. Od Września 1922 dla uczniów wszystkich szkół oficerskich.

za Polskie Szkolnictwo Wojskowe 1908-39(...)" W.B. Moś, W. Soszyński.
pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie