Danger Napisano 27 Lipiec 2007 Autor Napisano 27 Lipiec 2007 Wymiary 22cm/15cm,nie reagujena magnes ani wykrywacz może ktoś coś wie ?
karpik Napisano 29 Lipiec 2007 Napisano 29 Lipiec 2007 Danger, możesz napisać gdzie wyczytałeś,że przy wchodzeniu w atmosferę powstają słoje". Słyszałem o wgłebieniach(ala odcisk palca), ale o słojach nie. Jak z wagą kamyka, czy jest cięższy(stosunkowo) od innych kamoli?Pozdrawiam.
Cronos Napisano 29 Lipiec 2007 Napisano 29 Lipiec 2007 Typowa żyła, inkluzja jakiegoś ciemnego minerału (odmiana ciemnego kalcytu?) w typowym kamulu" moze to być jakiś iłowiec lub piaskowiec. Tak ze zdjęcia to jednak trudno określić. Ale napewno nie żaden meteoryt! Podejrzewam ze znalazłeś go w rzece ponieważ skała macierzysta jest wymyta między żyłami.Pozdrawiam
Danger Napisano 27 Lipiec 2007 Autor Napisano 27 Lipiec 2007 Może to meteoryt ???Słoje mogą być potwierdzeniem podczas wypalania się przy zmianie atmosfery!
dago2 Napisano 27 Lipiec 2007 Napisano 27 Lipiec 2007 Fajny kamień. Sam posidam kilka ciekawych okazów. jak będe miał czas to dam foto. pzdr. Dago2
Danger Napisano 30 Lipiec 2007 Autor Napisano 30 Lipiec 2007 Witam,karpik chodziło mi o LINIE NEUMANNA - bardzo często na powierzchni meteorytów żelaznych tworzą się tzw.linie Neumanna czyli grupy równoległych linii przecinających się pod różnymi kątami. Według wyników badań stopów przemysłowych, linie Neumanna można uznać za ślady działania wysokich ciśnień. Ciśnienia takie miały miejsce najprawdopodobniej w przestrzeni międzyplanetarnej, w czasie zderzeń planetoid. Silne ogrzanie powoduje zanik zarówno linii Neumanna jak i figur Widmannstattena. - Meteoroidy, meteory, meteoryty" B.i H.Hurnik.Wyczytałem to tutaj http://jba1.republika.pl/rozpoznaw.htmDlatego skojarzyłem te linie z tymi widocznymi na moim kamyku ale to chyba nie o nie chodzi.Cronos kamień ten został wyorany na polu uprawnym.Dago2 czekam na fotki twoich kamyków.Pozdrawiam!
krzysiek1976 Napisano 28 Lipiec 2007 Napisano 28 Lipiec 2007 Witam!!! Jeżeli nie reaguje na magnes to na 99% nie meteoryt. Pozdrawiam!!!
Hitboy64 Napisano 28 Lipiec 2007 Napisano 28 Lipiec 2007 Meteoryty są poszukiwane wykrywaczami metalu :) więc skoro się nie wyczuwa tego kamyczka wykrywaczem to po prostu kamyczek o ciekawych kształtach :)
Danger Napisano 27 Lipiec 2007 Autor Napisano 27 Lipiec 2007 Wymiary 22cm/15cm,nie reagujena magnes ani wykrywacz może ktoś coś wie ?
Danger Napisano 27 Lipiec 2007 Autor Napisano 27 Lipiec 2007 tutaj oblany wodę widać na nim dziwne słoje
karpik Napisano 27 Lipiec 2007 Napisano 27 Lipiec 2007 Może z dna pradawnego jeziora, morza? Kilkadziesiąt milinów lat temu na dnie zaległy jakieś rośliny/ wodorosty?Kolej rzeczy, mogły skamienieć.Może za dużo discovery oglądam:))Pozdro.
Cronos Napisano 30 Lipiec 2007 Napisano 30 Lipiec 2007 Kolego Danger:).. miałem na roku przedmiot pt: geologia... i to co przedstawiasz nie jest na moje życie żadnym meteorytem, Nie wątpię ze został znaleziony w polu ... więc wychodzi że to pozostaośc eolitycznej działalości wiatru, bądź zwykły kras ... zdarza się Pozdrawiam:)
Marcin z Lasu Napisano 29 Lipiec 2007 Napisano 29 Lipiec 2007 Wygląda zwykły (= ziemski) kamień - ale ładny!Z meteorytami sprawa jest bardziej skomplikowana, niż Koladzy piszą:1. część meteorytów to meteoryty kamienne - więc przyciąganie magnesu i reakcja wykrywki - zawodzą.2. trzeba mieć mnóstwo szczęścia, aby znaleziony kamień" przyciągany przez magnes i wykryty przez piszczałkę okazał się meteorytem!O meteorytach napisano tu mnóstwo - wystarczy przeszukać to forum (google też nie zawadzi).Pozdro!
Pytanie
Danger
Wymiary 22cm/15cm,nie reagujena magnes ani wykrywacz może ktoś coś wie ?
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.