Skocz do zawartości

Parada Zwycięstwa 1945 - 46ta sekunda

liha

Rekomendowane odpowiedzi

Człowieku poczytaj coś na temat I i II armii WP w latach II wojny światowej a dopiero potem się wypowiadaj. Polecam: Stanisław Komornicki W pułapce losu" Tu masz do życiorysu gen. Komornickiego żebyś się nie kompromitował (jak do tej pory) twierdzeniami, że to jakiś komunista.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Komornicki

Widze ze ze wschodu ocalenie przynieśli sowieccy agenci dla niepoznaki przebrani w polskie?" uniformy(bo przeciez nie mundury mundury te jedynie słuszne były inne.Dzizus jak łatwo w dzisiejszych czasach dostac zlasowania mózgu (o ile kol tm/39 wie co to mózg i jak się nim posługiwac)
Chłopie co Ty tu za herezje wypisujesz?Ci ludzie którzy nieśli Tej Ziemi ocalenie a przypadkiem nie załapali sie do Andersa to zdrajcy?Kolaboranci?Zbrodniaże?Sowieccy aparatczicy?Chłopie ciesZ sie ze nie znasz żadnego z nich (a jeśli znasz nie mów im o swoich smiałych teoriach) bo za coś takiego 80-letni dziadek tak Cię machnie ze sie nogami nakryjesz.Moze wstap do LPR i zaproponuj aby im wszystkim wytoczyc procesy i skazac na śmier za kolaboracje z okupantem sowieckim.
Pozdrawiam

Zgadzam się w pełni z Pomsee i Jaca2003, a ja polecam ci tm/39 ksiązki tj. : Grzelak C., Stańczyk H., Zwoliński S., Bez możliwości wyboru. WP na froncie wschodnim 1943 - 1945, Wwa 1993, i E. Kospath - Pawłowski, Wojsko Polskie na Wschodzie 1943 - 1945, Pruszków 1993
Post Badylarza przeczytałem i pozwoliłem sobie się z nim nie zgodzić, więc już brakuje mi argumentów i nie będę powtarzał tego samego, dlatego odsyłam cię tm39 do tejże literatury.

Z pewnością też nie WP " - normalnie padaka...

Panowie skąd w Was takie zacietrzewienie !!!
Opanujcie się !!!

Każdy ma swoje tytuły książek.

Ja swoje zdanie powiedziałem i go nie zmienię.

Dla Was Panowie wyzwoliciel - dla Mnie nowy okupant!!!

Proponuję powrót do kroniki tu jest dla Was pole do popisu .

Za uwagi pod moim adresem się nie obrażam w końcu nie znamy się osobiście .

Witam

Nawet w najśmielszych marzeniach bym nie przypuszczał, że moje słowa wywołają tyle zamieszania. Chodziło mi tylko o rozróżnienie. Wiadomo, LWP formalnie i prawnie powstało później, ale było spadkobiercą tego Wojska Polskiego, które powstało pod egidą Stalina. Bo trzeba pamiętać, że nazwa Wojsko Polskie na Wschodzie może również dotyczyć tzw. Armii Andersa. Wszystko to mogą być i są nazwy potoczne, którymi na co dzień się posługujemy. W dokumentach czy w wypowiedziach oficjalnych będą stosowane nazwy prawidłowe.
Porównywanie PSZ z LWP czy też raczej Wojskiem Berlinga w ogóle nie ma sensu. Bo jeżeli już, to trzeba by było znaleźć platformę odniesienia: taktyczną, operacyjną, organizacyjną, uzbrojenia czy wyposażenia. No dobra, można i znaleźć cele polityczne, ale trzeba pamiętać, że dane wojsko było tylko narzędziem w ręku takich czy innych polityków. No bo czy zwykły chłop z nadbużańskiej wioski będzie aż tak zorientowany, że gdy postawimy mu do wyboru oddział partyzancki AK, AL, BCh, NSZ czy też KBW, (a im bardziej na wschód, to możemy dołożyć i ukraińską partyzantkę i radziecką), to będzie wiedział, który wybrać ? Pójdzie do tego, który zjawi się pierwszy albo będzie miał znajomych albo, lepiej jeszcze, krewnych.
Był taki tytuł chyba książki Nie zdążyli do Andersa". Nie zdążyli nie z własnej winy, a chcąc dostać się do Polski i rodziny, i uciec z radzieckiego raju musieli służyć u Berlinga. Zawsze polska komenda. A ci, którzy zostali wzięci z poboru, to mieli tylko taki wybór by uciec do lasu, gdzie zostawali wcieleni do wojska". Dlaczego żołnierze Berlinga ponieśli tak wielkie straty podczas udzielania pomocy Powstania. Większość z nich nigdy nie była w wielkim mieście.

Pozdrowienia
Badylarz

Badylarz to nie Twoje słowa wywołały taką polemikę ale nadzwyczaj głupie wypowiedzi tm39, dla którego WP z lat wojny to okupanci". Nic więc dziwnego, że kilka osób się wkurzyło i chciało wyprowadzić z błędu niezorientowanego kolegę. Niestety okazało się, że to nie kwestia wiedzy ale światopoglądu a w więc czegoś co argumentom choćby najrozsądniejszym się nie poddaje.

Mam pytanko odnośnie parady, te sztandary niemieckie, które żołnierze sowieccy rzucają na bruk, one są zapewne w muzeum jakimś ( Moskwa ? ), czy one są dostępne dla zwiedzających, czy tylko robią jakieś specjalne ekspozycje ? Słyszałem że, Ruscy nam przekazali kiedyś dwa czy trzy, i są w Warszawie w muzeum Wojska.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie