Skocz do zawartości

Odwrotne działanie wykrywacza?

Saper93

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak najbardziej. Sprzęt który używałem do tej pory(ace i x-70) ma takie same zasięgi w dół i w górę". Nie wiem jak z innym sprzętem. Wszystko zależy od konstrukcji cewki. Nie sugerujmy się rysukami np. w instrukcjach.
Ja to widzę tak jak w magnesie- fale elektromagnetyczne rozchodzą się na wszystkie strony.
Proszę mnie poprawić jak się mylę.
Pozdro.
Napisano
Witam.

Do niektórych typów wykrywaczy (np.XLT)produkuje się specjalne cewki, które ekranują" sygnał ponad cewką. Pełny opis tu: http://www.thesaurus.com.pl/forum/viewtopic.php?t=447

Pozdrawiam

VW
Napisano
Odnośnie magnesu to chyba magnes ma dwa bieguny - jeden przyciąga a drugi odpycha. A nie dwa odpychają.

Jeżeli przez przewód przepływa prąd to wytwarza się pole elektromagnetyczne wokół przewodu. Czyli z każdej strony 360 stopni. Jeżeli nad górą przewodu zastosujemy izolator (ekran) to pole będzie sięgało tylko do ekranu. Czyli na dole przewodu pole będzie sięgało daleko" a u góry gdzie ekran to tylko do ekranu.

Tak mi się wydaje jak źle to poprawcie mnie bąć powiedzcie, że całkiem źle mówię.

pozdr
Artur

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie