Saper93 Napisano 23 Lipiec 2007 Autor Napisano 23 Lipiec 2007 Witam.Mam małe pytanko. Mianowicie: czy wykrywacz reaguje na przedmioty NAD cewką? POZDRAWIAM
karpik Napisano 23 Lipiec 2007 Napisano 23 Lipiec 2007 Jak najbardziej. Sprzęt który używałem do tej pory(ace i x-70) ma takie same zasięgi w dół i w górę". Nie wiem jak z innym sprzętem. Wszystko zależy od konstrukcji cewki. Nie sugerujmy się rysukami np. w instrukcjach. Ja to widzę tak jak w magnesie- fale elektromagnetyczne rozchodzą się na wszystkie strony.Proszę mnie poprawić jak się mylę.Pozdro.
nikt Napisano 23 Lipiec 2007 Napisano 23 Lipiec 2007 KAŻDY wykrywacz reaguje na przedmioty nad cewką. Bezapelacyjnie. pozdrawiam .
VanWorden Napisano 23 Lipiec 2007 Napisano 23 Lipiec 2007 Witam.Do niektórych typów wykrywaczy (np.XLT)produkuje się specjalne cewki, które ekranują" sygnał ponad cewką. Pełny opis tu: http://www.thesaurus.com.pl/forum/viewtopic.php?t=447PozdrawiamVW
Spiderski Napisano 27 Lipiec 2007 Napisano 27 Lipiec 2007 Odnośnie magnesu to chyba magnes ma dwa bieguny - jeden przyciąga a drugi odpycha. A nie dwa odpychają. Jeżeli przez przewód przepływa prąd to wytwarza się pole elektromagnetyczne wokół przewodu. Czyli z każdej strony 360 stopni. Jeżeli nad górą przewodu zastosujemy izolator (ekran) to pole będzie sięgało tylko do ekranu. Czyli na dole przewodu pole będzie sięgało daleko" a u góry gdzie ekran to tylko do ekranu.Tak mi się wydaje jak źle to poprawcie mnie bąć powiedzcie, że całkiem źle mówię.pozdrArtur
havir Napisano 2 Sierpień 2007 Napisano 2 Sierpień 2007 Siemka, Saper93, poprostu machnij łopatą nad sondą...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.