Skocz do zawartości
  • 0

Motocykle po 1945 r. - identyfikacja

bjar_1

Pytanie

Napisano

Ostatnio dorwałem kilka fajnych zdjęć z mojej miejscowości np. MO w 1947 r. z niemieckimi karabinkami itd. Wśród nich znalazły się dwa z motocyklami i jestem ciekaw co to za maszyny. Proszę o pomoc w identyfikacji!

1.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ArekBMW: ...a ten z prawej to NSU 200ZDB"

Jeśli już to wczesny 201 ZD (nazwa handlowa Pony"), czyli model jeszcze z oddzielną skrzynią biegów i stąd wyraźnie dłuższą osłoną łańcucha sprzęgłowego - ten właśnie model jest na zdjęciu załączonym przez Arka.
A wracając do czarno-białej fotografii - jedyną wątpliwość co do pochodzenia z fabryki w Neckarlsulm budzą tłumiki, siodło oraz lampka tylna, które w tym modelu powinny być nieco inne. Ktoś tu nieco pomodyfikował.
Np. guma Drilastic siodła kierowcy powinna być gładka, typu G400 z blaszaną wytłoczką z tyłu, a ta na zdjęciu jest typu z wgłębieniem na środku, otworami wentylacyjnymi i płaskownikiem z tyłu.
Napisano
A dwa następne? Nic na 100% bo za mało widać,ale...
motocykl po prawej to jakiś dwusuwowy NSU poj. 200 cm serii Z (201ZD,ZDL,ZDB,Block Luxus lub Pony).Prod. 1934-40.
Motocykl po lewej to (chyba) jakiś model DKW 200 lub mniejszy.
Jeśli na pierwszym zdjęciu jest DKW Luxus to powinien mieć dodatkową osłonę magdyna z tunelem na cylinder. Albo motocykl jest niekompletny,albo to nie ten model.
Napisano
Dzięki!
Spiker - możliwe że coś kombinowano przy motocyklach, mój dziadek sam miał po wojnie jakąś skundloną DKW.
Nie ma jak fachowcy!

pozdrawiam!
Napisano
To ten model:)
W Luxusach 200 i we wcześniejszych E200 (podramowy) były te same silniki, które mogły być - do wyboru - w 2 wersjach elektryki. Pierwsza miała cewki do oświetlenia i wtedy koło magnesowe miało żeberka, druga miała cewki tylko dające prąd do iskry w silniku i nie miała żeberek.
Na zdjęciu jest właśnie motocykl z tym drugim silnikiem.
A wspomniane żeberka - obudowane tzw. dmuchawą miały podczas pracy silnika dodatkowo chłodzić cylinder.
Pozdr.
Piotrek
Napisano

Ostatnio dorwałem kilka fajnych zdjęć z mojej miejscowości np. MO w 1947 r. z niemieckimi karabinkami itd. Wśród nich znalazły się dwa z motocyklami i jestem ciekaw co to za maszyny. Proszę o pomoc w identyfikacji!

1.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie