bjar_1 Napisano 23 Lipiec 2007 Autor Napisano 23 Lipiec 2007 Ostatnio dorwałem kilka fajnych zdjęć z mojej miejscowości np. MO w 1947 r. z niemieckimi karabinkami itd. Wśród nich znalazły się dwa z motocyklami i jestem ciekaw co to za maszyny. Proszę o pomoc w identyfikacji!1.
Dykta Napisano 23 Lipiec 2007 Napisano 23 Lipiec 2007 Witam,motocykl na pierwszym zdjęciu to DKW Luxus 200 produkowany pod koniec lat 20-tych.Pozdr.Piotrek
Spiker Napisano 24 Lipiec 2007 Napisano 24 Lipiec 2007 ArekBMW: ...a ten z prawej to NSU 200ZDB"Jeśli już to wczesny 201 ZD (nazwa handlowa Pony"), czyli model jeszcze z oddzielną skrzynią biegów i stąd wyraźnie dłuższą osłoną łańcucha sprzęgłowego - ten właśnie model jest na zdjęciu załączonym przez Arka.A wracając do czarno-białej fotografii - jedyną wątpliwość co do pochodzenia z fabryki w Neckarlsulm budzą tłumiki, siodło oraz lampka tylna, które w tym modelu powinny być nieco inne. Ktoś tu nieco pomodyfikował.Np. guma Drilastic siodła kierowcy powinna być gładka, typu G400 z blaszaną wytłoczką z tyłu, a ta na zdjęciu jest typu z wgłębieniem na środku, otworami wentylacyjnymi i płaskownikiem z tyłu.
Catadero Napisano 24 Lipiec 2007 Napisano 24 Lipiec 2007 Czyli,mimo że dwusuwy nigdy mnie nie zajmowały,moja wstępna,ogólna diagnoza była prawidłowa.YO!
Catadero Napisano 23 Lipiec 2007 Napisano 23 Lipiec 2007 A dwa następne? Nic na 100% bo za mało widać,ale...motocykl po prawej to jakiś dwusuwowy NSU poj. 200 cm serii Z (201ZD,ZDL,ZDB,Block Luxus lub Pony).Prod. 1934-40.Motocykl po lewej to (chyba) jakiś model DKW 200 lub mniejszy.Jeśli na pierwszym zdjęciu jest DKW Luxus to powinien mieć dodatkową osłonę magdyna z tunelem na cylinder. Albo motocykl jest niekompletny,albo to nie ten model.
bjar_1 Napisano 24 Lipiec 2007 Autor Napisano 24 Lipiec 2007 Dzięki!Spiker - możliwe że coś kombinowano przy motocyklach, mój dziadek sam miał po wojnie jakąś skundloną DKW.Nie ma jak fachowcy!pozdrawiam!
Dykta Napisano 23 Lipiec 2007 Napisano 23 Lipiec 2007 To ten model:)W Luxusach 200 i we wcześniejszych E200 (podramowy) były te same silniki, które mogły być - do wyboru - w 2 wersjach elektryki. Pierwsza miała cewki do oświetlenia i wtedy koło magnesowe miało żeberka, druga miała cewki tylko dające prąd do iskry w silniku i nie miała żeberek.Na zdjęciu jest właśnie motocykl z tym drugim silnikiem.A wspomniane żeberka - obudowane tzw. dmuchawą miały podczas pracy silnika dodatkowo chłodzić cylinder.Pozdr.Piotrek
bjar_1 Napisano 23 Lipiec 2007 Autor Napisano 23 Lipiec 2007 Ostatnio dorwałem kilka fajnych zdjęć z mojej miejscowości np. MO w 1947 r. z niemieckimi karabinkami itd. Wśród nich znalazły się dwa z motocyklami i jestem ciekaw co to za maszyny. Proszę o pomoc w identyfikacji!1.
Pytanie
bjar_1
Ostatnio dorwałem kilka fajnych zdjęć z mojej miejscowości np. MO w 1947 r. z niemieckimi karabinkami itd. Wśród nich znalazły się dwa z motocyklami i jestem ciekaw co to za maszyny. Proszę o pomoc w identyfikacji!
1.
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.