Voucur Napisano 1 Grudzień 2003 Autor Napisano 1 Grudzień 2003 Czesc! Czy ktos z Was trafil w swoich poszukiwaniach na pozostalosci po walkach badz tez stacjonowaniu 15 Łotewskiej Dywizji SS ? Ostatnio mecze troche ten temat, ciekaw jestem czy ktos mial jakies rezultaty, jest kilka miejsc do sprawdzenia, moze ktos cos wie...
beaviso Napisano 1 Grudzień 2003 Napisano 1 Grudzień 2003 Kolega zapewne z Gdańska lub okolic???Ja niestety nie kopię, więc nie pomogę - ale teoretycznie szukać powinieneś w Oliwie, nieprawdaż?powodzenia,M.
Voucur Napisano 1 Grudzień 2003 Autor Napisano 1 Grudzień 2003 Oj, niekoniecznie, z rejonu Torunia :) Szlag 15 Dyw. SS byl dosc dlugi, zaczynal sie gdzies w moim rejonie, potem przez Nakło n. Notecia w strone Kolobrzegu, ostatecznie to nawet niedobitki doszly do Łaby via Szczecin chco Ruscy ich zdrowo nałuskali.
mietek Napisano 1 Grudzień 2003 Napisano 1 Grudzień 2003 Stacjonowali i szkolili się w Toruniu. Co ciekawe mieli na uzbrojeniu broń brytyjską - enefieldy i km Lewisa.Mówiąc szczerze o Oliwie, to pierwszy raz słyszę, możesz to rozwinąć...
beaviso Napisano 1 Grudzień 2003 Napisano 1 Grudzień 2003 Zobacz Mietek wątek o Fallschirmjaeger i zapasowym batalionie HG. Było tam o dość symbolicznym ich udziale w walkach pod Gdańskiem (Oliwa). Obok nich wymieniane są niedobitki lettische SS". Czy to 15. dywizja? Raczej tak, bo 19. zamknęli w Kurlandii. Nic więcej doprawdy nie wiem.pozdr,M
Gość Napisano 1 Grudzień 2003 Napisano 1 Grudzień 2003 witam,ja jestemz 3 miasta,mozecie podac ksiazkie gdzie o tym pisze.Chetnie poczytam,zainteresowalo mnie to.
Gość Napisano 2 Grudzień 2003 Napisano 2 Grudzień 2003 Znajomy trafił kilkunastu Łotyszy w okolicach Lotynia, Podgaji i Okonka. Jeden miał przy sobie aparat fotograficzny bardzo dobrze zachowany. Miał próbować wywołać film, jednak jaki jest tego efek nie wiem.
Voucur Napisano 2 Grudzień 2003 Autor Napisano 2 Grudzień 2003 Ja trafiłem dużo rzeczy m.in. nieśmiertelniki i odznaczenia, jestem ciekaw co kto jeszcze trafił, odznaczenia poza tymi za rany sa dla mnie nieznane, moze ktos trafil podobne i podzieli sie wiedza...
Gość Napisano 2 Grudzień 2003 Napisano 2 Grudzień 2003 witam, 2 lata temu trafilem z kolegami na śmieci ze szpitala w centrum Bytowa. wśród wielu fantów (naprawde niektóre były super) trafiło sie ze 3 blaszki 15 SS, ersatze, i infanterie, oraz orły z czapek , ale wzór dla SS. więc mysle,że mogli tam ścągać np. rannych z okolic Wału Pomorskiego.
bjar_1 Napisano 2 Grudzień 2003 Napisano 2 Grudzień 2003 Voucur ,jak możesz ,to wrzuć te fotki tych blaszek.A ja tymczasem ide pograć w Q3 :)pzdrbjar_1
Gość Napisano 2 Grudzień 2003 Napisano 2 Grudzień 2003 O ile, pamiętam łotysze z SS spalili polskich żołnierzy w stodole w Podgajach (wał pomorski). Później ich rozbito i odpłacono pięknym za nadobne" - kolega wykopał kilku łotewskich nieboszczyków.
feeder Napisano 3 Grudzień 2003 Napisano 3 Grudzień 2003 WitamJeżeli chodzi o Podgaje, to 32 żołnierzy 4kp/2bp 3pp 1DP spaliła żywcem kampfgruppe Scheibe", w skład której wchodził SS-Panzergrenadier Regiment 48 General Seyffard" z 23 Dywizji Grenadierów Pancernych SS Nederland", a więc Holendrzy nie Łotysze. Dowodził SS-Sturmbannführer Siegfried Scheibe z ww. pułku.PozdrawiamPS. Będę wdzięczny za jakiekolwiek wiadomości o późniejszych losach tego ohatera" (Krzyż Rycerski), zwłaszcza po wojnie.
Voucur Napisano 3 Grudzień 2003 Autor Napisano 3 Grudzień 2003 B_jar: fotek chwilowo nie mam ale moge wypisac co na nich bylo: na pierwszym:4 I.R./3Lett. SS Freiw. Diw.No. 148na drugim:SS Gren. Ausb. und Ers. Abt. 155051Oczywiscie wiem co to sa za jednostki, intryguja mnie jedynie odznaczenia bo nie moge ich zidentyfikowac, moze za jakis czas zdobede foty i wkleje tu.
Voucur Napisano 3 Grudzień 2003 Autor Napisano 3 Grudzień 2003 karol: gratuluje znalezisk, w Bytowie 15 Dywizja SS walczyla dosc mocno, z tego co wiem duzo strat poniesli takze w Zlotowie, moze ktos z was jest z tego miasta lub okolic i ma jakies sukcesy w tym temacie?
Gość Napisano 3 Grudzień 2003 Napisano 3 Grudzień 2003 Witam, moje blaszki to: ausb. u. ers. btl lett. ss frw div. nr 2305, druga 6-I.R. 4. lett. ss frw. div. nr 161. trzecią blaszke ma kumpel, tak z ciekawostek dodam, że we wrześniu uczestniczyłem w ekshumacji żołnierzy, w okolicach Bytowa, i bardzo dużo poległych stanowili żołnierze Kriegsmarine, żadnego SS-a, a tylko paru Heer.
sten Napisano 3 Grudzień 2003 Napisano 3 Grudzień 2003 Karol ,ta ekshumacja nie byla 5 km od Borowego M.?
sten Napisano 4 Grudzień 2003 Napisano 4 Grudzień 2003 Byles tam pierwszego dnia ekshumacji? Podobno wyciagneli jakas luske od Ppanca,nie wiesz moze czy byla ona od 8,8?Ja bylem drogiego dnia,rozmawialem z gosciem z Volksbund mowil ze wyszlo 27 Niemcow(kriegsmarine,heer tylko 3 mialo blachy).Masz moze jakies info na temat starcia kolo tego cmentarza?Pzdr.sten
Gość Napisano 4 Grudzień 2003 Napisano 4 Grudzień 2003 byłem, żelazną od paka 75, nic ciekawego, żołnierze byli obrani przez wieśniaków, którzy ich chowali. no, ja ten teren dość dobrze znam, jak chcesz pisz na maila,pozdrawiam, skąd jesteś???
Frozzer Napisano 4 Grudzień 2003 Napisano 4 Grudzień 2003 nie jest prawda ze tylko 3 mialo blachy, podobno niemcy zucali sie jak jakas blacha blysnela, bo od sztuki mieli placonetak slyszalem od swiadka tej ekschumacji
Gość Napisano 4 Grudzień 2003 Napisano 4 Grudzień 2003 Witaj Frozzer, na pewno to mówił ci Jacek, mój brat, który w Olsztynie studiuje.. nie było 3 blach, tylko 4.I nie było jego tam, tylko byłem ja, zresztą to nie jest takie istotne.
Gość Napisano 4 Grudzień 2003 Napisano 4 Grudzień 2003 Poza tym to nie niemcy sie rzucali, a właściciel tej firmy która kopała(z Zamościa)bo on miał z tego kasę, a jacek przyszedł pod koniec PRAC ODKRYWKOWYCH.
Voucur Napisano 6 Grudzień 2003 Autor Napisano 6 Grudzień 2003 karol: w Bytowie nie tluklo sie SS, oni mieli tam tylko poligon cwieczebny, (konkretnie w rejonie miejscowosci Butow, Sophienwalde, Berent, takie sa niemiecki nazwy miejscowosci). Tak ze walk 15. Dywizji SS tam nie bylo. To co znalazles to pozostalosci po ich stacjonowaniu w czasie szkolenia. Ostatnio namierzylem mogile zbiorowa zolnierzy SS (ponad 200 poleglych) ale to inna historia.
Voucur Napisano 16 Grudzień 2003 Autor Napisano 16 Grudzień 2003 Zrobiłem skan jednego z nieśmiertelników z 15. SS, jeśli ktoś jakiś ma to niech także wrzuci.Pozdr.
Gość Napisano 16 Grudzień 2003 Napisano 16 Grudzień 2003 vancour: nie twierdziłem,że lettland walczył koło Bytowa, bo walczyły tam inne jednostki, a jako ciekawostke podam fakt,że znajomi trfiali blaszki lettlanda koło obozu w sztutowie.pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.