peter l-ca Napisano 17 Styczeń 2008 Napisano 17 Styczeń 2008 czy ktos znalazł boratynki w okolicach legnicy
Przełaj Napisano 18 Styczeń 2008 Napisano 18 Styczeń 2008 Witam. Ja przeważnie znajduję boratynki na polach. Na jednym pół hektarowym polu wykopałem ich już ponad 120 i po każdej orce wychodzą nowe. Jest to jedyne pole na jakim byłem, gdzie nie sposób wrócić minimum bez ośmiu sztuk tej popularnej monteki. I chociaż tego pełno to cieszę się z każdej znalezionej. Pozdrawiam.
peter l-ca Napisano 18 Styczeń 2008 Napisano 18 Styczeń 2008 ładne w dobrym stanie zycze miłych wykopków
8total4 Napisano 18 Styczeń 2008 Napisano 18 Styczeń 2008 ile by ich ziemia w sobie nie miała, to jednak świadkowie ponad 300 lat historii.. każda takowa mnie cieszy :)pozdrawiam!
Arbi1000 Napisano 19 Styczeń 2008 Napisano 19 Styczeń 2008 Że jest ich pełno to już wiemy.Nasuwa się więc wniosek, że miały małą wartość nabywczą.Może właśnie ktoś się orientuje co można było wówczas kupić za takiego szeląga lub np. za 100?
peter l-ca Napisano 22 Styczeń 2008 Napisano 22 Styczeń 2008 jakie monety znajdujecie najczesciej na dolnym slasku
motylanoga Napisano 4 Grudzień 2009 Napisano 4 Grudzień 2009 W pełni zgadzam się z totalem - ileby się ich nie wyciągało, zawsze trzeba mieć świadomość ile lat spędziły w ziemi i przez ile rąk przeszły. Osobiście boratynki znajduje na polach ornych. I w zasadzie tylko tam. Wzorów i rodzajów nie zliczę ponieważ nie ma wyprawy, z której nie wróciłbym z parunastoma takimi monetkami. A że każda wywołuje przyspieszone bicie serca - to już tylko na ich plus:) Pozdrawiam G
groszek00 Napisano 4 Grudzień 2009 Napisano 4 Grudzień 2009 sordyl10 nie czyścić tylko przemyć ciepłą wodą a później w oliwe, następnie potrzeć troszkę w palcach a na koniec miękką szmatką wytrzeć delikatnie resztki oliwy i gotowe.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.