Skocz do zawartości

Gdzie znajdujecie boratynki?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Ja przeważnie znajduję boratynki na polach. Na jednym pół hektarowym polu wykopałem ich już ponad 120 i po każdej orce wychodzą nowe. Jest to jedyne pole na jakim byłem, gdzie nie sposób wrócić minimum bez ośmiu sztuk tej popularnej monteki. I chociaż tego pełno to cieszę się z każdej znalezionej. Pozdrawiam.

Napisano
Że jest ich pełno to już wiemy.
Nasuwa się więc wniosek, że miały małą wartość nabywczą.
Może właśnie ktoś się orientuje co można było wówczas kupić za takiego szeląga lub np. za 100?
  • 1 year later...
Napisano
W pełni zgadzam się z totalem - ileby się ich nie wyciągało, zawsze trzeba mieć świadomość ile lat spędziły w ziemi i przez ile rąk przeszły. Osobiście boratynki znajduje na polach ornych. I w zasadzie tylko tam. Wzorów i rodzajów nie zliczę ponieważ nie ma wyprawy, z której nie wróciłbym z parunastoma takimi monetkami. A że każda wywołuje przyspieszone bicie serca - to już tylko na ich plus:) Pozdrawiam G
Napisano
sordyl10 nie czyścić tylko przemyć ciepłą wodą a później w oliwe, następnie potrzeć troszkę w palcach a na koniec miękką szmatką wytrzeć delikatnie resztki oliwy i gotowe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie