cieciwa Napisano 17 Lipiec 2007 Autor Napisano 17 Lipiec 2007 Czy są znane zdjęcia z okresu II RP przedstawiające transport samolotów koleją ?Ale chodzi mi o sprzęt polski, bo ogólnie - to znalazłem kilka. W tym nawet jedno przedstawiające cały skład wiozący Me-109 ze zdemontowanymi skrzydłami ( a może to było Ju-87? - nie pamiętam - miały na statecznikach swastyki)
jotes Napisano 17 Lipiec 2007 Napisano 17 Lipiec 2007 Na pewno kiedyś na tym forum pojawiło się zdjęcie składu, którym podróżowały m.in Karasie. Zdjęcie pochodziło z niemieckiego albumu i dla mnie nie było jasne, czy przedstawia zdobyty skład czy raczej zdobyte samoloty wysyłane np. na jakąś wystawę.
Gebhardt Napisano 17 Lipiec 2007 Napisano 17 Lipiec 2007 Cieciwa rzeczywiscie ciekawe pytanie, bo z tego co czytalem w sluzbie samoloty przenoszono droga powietrzna, o przewozeniu koleja nigdzy nie slyszalem. Ale przeciez jakos musiano przynajmniej przewozic samoloty ktore ulegly awarii czy wypadkowi.
cieciwa Napisano 17 Lipiec 2007 Autor Napisano 17 Lipiec 2007 Tu są omawiane Ju-87.A Karaś, to był chyba jako zdobycz wojenna" - sam się o niego pytałem, bo nijak mi nie pasował do całości zdjęcia.
muslim Napisano 17 Lipiec 2007 Napisano 17 Lipiec 2007 Cieciwa jeśli masz pod ręką to zdjęcie z Karasie to wrzuć
bodziu000000 Napisano 22 Październik 2007 Napisano 22 Październik 2007 Zdjęcie z września. Samoloty wysłane do Warszawy w celu wyremontowania.
zbibal76 Napisano 11 Grudzień 2007 Napisano 11 Grudzień 2007 W książce Andrzeja Glassa Wrześniowe straty cz.1" są dwa zdjęcia przygotowanych do transportu na platformach kolejowych przeznaczonych do remontu Czapli i P-11 z dywizjonu ponańskiego. Z opisu wynika, że transport przygotowano a chwilę" przed wybuchem wojny, platformy z samolotami zostały zdobyte" i sfotografowane przez Niemców. Prawdopodobnie transport koleją do zakładów remontowych był powszechnie stosowany chociażby ze względu na gabaryty sprzętu.
cieciwa Napisano 11 Grudzień 2007 Autor Napisano 11 Grudzień 2007 Czy można prosić o zamieszczenie tutaj skanów ?Żeby była pełna dokumentacja.
Woj42 Napisano 11 Grudzień 2007 Napisano 11 Grudzień 2007 Na wystawy samoloty dostarczano zazwyczaj lotem. Ale już prezentacje zagraniczne niekiedy dochodziły do skutku po dostarczeniu sprzętu koleją właśnie. W dokumentach zawierajacych zestawienia podstawowych parametrów posiadanego sprzętu uwzględniano czasem (znam przynajmniej jeden taki przypadek) sposób transporu poszczególnych typów płatowców.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.