Skocz do zawartości
  • 0

Pistolet

Kris(Poland)

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Oj, czy aby na pewno Cebra? Kiedys mialem Cebre, o ile pamietam miala łukowate wyciecia do przeciagania zamka, ten zamek ma wyciecia proste. Lepiej jeszcze sprawdzcie w literaturze, pistoletow na 7,65 mm syst. Browninga bylo mrowie.
Napisano
Witam! Swoją opinię oparłem na książce Konstankiewicza Broń strzelecka WP w latach 1914-39".
P.S. Do Voucur: stary niedługo przy włączeniu internetu będzie pojawiał się Twój post ;))Pobijasz rekord w ilości wysłanych postów, czy masz NEOSTRADĘ na miesiąc w promocji :P Szacunek.
Napisano
Ale czy wyciecia na zamku pomagajace w przeładowaniu sa w tej ksiazce lukowate czy proste pionowe? Tak mnie to nurtuje bo mialem Cebre i bardzo sobie chwalilem, ma super prosta konstrukcje, nie to co FN-ka belgijska... i z tego co pamietam to wyciecia byly lukowate. Po tym latwo bylo ja identyfikowac. Kazdy pistolet ma swoja ceche wlasna, niepowtarzalna, tak jak Frommer, P-08 czy TT.

PS. Nie Neostrada, łącze akademickie ;)
Napisano
Hej.Do Voucura - dokładnie takie jak na tej fotce: proste! Jedyne co jest inne to bezpiecznik lub zatrzask magazynka. Na fotografii jest tylko chyba dziura po nim, a powinien być taki pionowy do dołu skierowany. Pozdr.
Napisano
do dominiczeq: podałeś, że w książce Konstankiewicza Broń strzelecka WP w latach 1914-39" ilość pistoletu cebra określono na 1000 szt.
czy chodziło Ci o książkę Broń strzelecka i sprzęt artyleryjski formacji polskich i Wojska Polskiego w latach 1914-1939" ?
bo tam jest napisane, że we wrześniu było ogółem 10 000 siódemek. gdzie znalazłeś info o tym 1000 sztuk cebry?
pozdrawiam
paweł

Napisano
To śmieszne dominiczeq, bo ja sprawdziłem w tej samej książce i, zdaje się, że Cebra ma tam zamek wystający do przodu poza szkielet, z łukowatymi podcięciami powyżej osłony sprężyny powrotnej?! Ale nacięcia na zamku istotnie ma proste, Ruby miała łukowate.
Napisano
A wiecie dlaczego na zamku Ruby są nacięcia w kształcie łuku a nie proste?
Bynajmniej nie chodzi tu o jakieś finezyjne właściwości anatomiczne w stylu lepszego uchwytu przy przeładowywaniu.
Po prostu hiszpańscy producenci przy masowej produkcji pierwszowojennej (ci z uboższym parkiem maszynowym) w celu wykonania nacięć przykładali zamek do wirującej tarczy strugarki. Wykonanie prostych nacięć wymagało już bardziej skomplikowanych maszyn.
Ogólnie pistolet ten jest materializacją słowa PROSTOTA i generalnie był podłej jakości (części praktycznie nie były wymienne, ale pasowane" do konkretnego egzemplarza, jedne magazynki nie mieściły się w rękojeści, inne z niej wypadały itp).
Ale w naszej szerokości geograficznej to i tak bardzo ciekawe trafienie :-)
Napisano
Wg mnie jest to hiszpański pistolet Cebra wz.1916
W pistolety te wyposażone były m.in. francuskie jednostki szturmowe na froncie zachodnim w czasie I WS.
W dwudziestoleciu międzywojennym były one na uzbrojeniu niektórych polskich jednostek kawalerii.

Napisano
Nnnno nie wiem...
Na pewno klon Browninga, szkielet na przykład takoż b a r d z o podobny do Llamy Ruby, ale zamek jest za krótki na obydwa z nich. Jakaś skrócona wersja może, albo i klon klonu? :-) Bo chyba nie składak. :-D
Napisano
Witam.

Podobno pistolet Ruby nazywany jest bronią samobójców ", gdyż podczas przeładowania czy też strzału ( nie wiem dokładnie ) zdarzało się, że zamek wywalał strzelcowi w twarz.

To chyba kolejny głos świadczący o braku wysokiej ( lub jakiejkolwiek ) jakości tej broni.

Pozdrawiam kolegów po fachu,

RG42
Napisano
Jak jestecie zainteresowani tego typu zabawkami to przejrzyjcie slawna ksiazke ruska o nazwisku Rzuk/ Zuk czy jakos tak. Piztoletow tego typu produkowano w Hiszpanii od pyty. Jedne sie nazywaly Cebra inne Eibar, Royal, Retolazza a ogolnie na zachodzie jest to Ruby type pistol". Byly tez wersje kieszonkowe. Mozecie ja obejrzec na stronie Schoenbauera- Vestpocket Pistol Collector's site. Wytworni produkujacych ten typ pistoletu bylo mnostwo. W wiekszosci to male manufaktury. Stad te uproszczenia jak frezowane okragle naciecia.
pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie