Kris(Poland) Napisano 30 Listopad 2003 Autor Share Napisano 30 Listopad 2003 Koledzy mam kłopot z identyfikacją pistoletu.Proszę o pomoc.Pozdrawiam:Kris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voucur Napisano 3 Grudzień 2003 Share Napisano 3 Grudzień 2003 Oj, czy aby na pewno Cebra? Kiedys mialem Cebre, o ile pamietam miala łukowate wyciecia do przeciagania zamka, ten zamek ma wyciecia proste. Lepiej jeszcze sprawdzcie w literaturze, pistoletow na 7,65 mm syst. Browninga bylo mrowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominiczeq Napisano 3 Grudzień 2003 Share Napisano 3 Grudzień 2003 Witam! Swoją opinię oparłem na książce Konstankiewicza Broń strzelecka WP w latach 1914-39". P.S. Do Voucur: stary niedługo przy włączeniu internetu będzie pojawiał się Twój post ;))Pobijasz rekord w ilości wysłanych postów, czy masz NEOSTRADĘ na miesiąc w promocji :P Szacunek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voucur Napisano 3 Grudzień 2003 Share Napisano 3 Grudzień 2003 Ale czy wyciecia na zamku pomagajace w przeładowaniu sa w tej ksiazce lukowate czy proste pionowe? Tak mnie to nurtuje bo mialem Cebre i bardzo sobie chwalilem, ma super prosta konstrukcje, nie to co FN-ka belgijska... i z tego co pamietam to wyciecia byly lukowate. Po tym latwo bylo ja identyfikowac. Kazdy pistolet ma swoja ceche wlasna, niepowtarzalna, tak jak Frommer, P-08 czy TT.PS. Nie Neostrada, łącze akademickie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominiczeq Napisano 3 Grudzień 2003 Share Napisano 3 Grudzień 2003 Hej.Do Voucura - dokładnie takie jak na tej fotce: proste! Jedyne co jest inne to bezpiecznik lub zatrzask magazynka. Na fotografii jest tylko chyba dziura po nim, a powinien być taki pionowy do dołu skierowany. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominiczeq Napisano 2 Grudzień 2003 Share Napisano 2 Grudzień 2003 Witam.Cebra wz.1916. Kaliber 7,65mm. We wrześniu około 1000 sztuk na wyposażeniu. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavlo777 Napisano 12 Styczeń 2004 Share Napisano 12 Styczeń 2004 do dominiczeq: podałeś, że w książce Konstankiewicza Broń strzelecka WP w latach 1914-39" ilość pistoletu cebra określono na 1000 szt. czy chodziło Ci o książkę Broń strzelecka i sprzęt artyleryjski formacji polskich i Wojska Polskiego w latach 1914-1939" ?bo tam jest napisane, że we wrześniu było ogółem 10 000 siódemek. gdzie znalazłeś info o tym 1000 sztuk cebry?pozdrawiampaweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastus0 Napisano 12 Styczeń 2004 Share Napisano 12 Styczeń 2004 o tak frommer to jest ciekawa sprawa...to moje ulubione cacko...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastus0 Napisano 12 Styczeń 2004 Share Napisano 12 Styczeń 2004 ...i z drugiej strony...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 4 Grudzień 2003 Share Napisano 4 Grudzień 2003 To śmieszne dominiczeq, bo ja sprawdziłem w tej samej książce i, zdaje się, że Cebra ma tam zamek wystający do przodu poza szkielet, z łukowatymi podcięciami powyżej osłony sprężyny powrotnej?! Ale nacięcia na zamku istotnie ma proste, Ruby miała łukowate. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beyo Napisano 4 Grudzień 2003 Share Napisano 4 Grudzień 2003 A wiecie dlaczego na zamku Ruby są nacięcia w kształcie łuku a nie proste?Bynajmniej nie chodzi tu o jakieś finezyjne właściwości anatomiczne w stylu lepszego uchwytu przy przeładowywaniu.Po prostu hiszpańscy producenci przy masowej produkcji pierwszowojennej (ci z uboższym parkiem maszynowym) w celu wykonania nacięć przykładali zamek do wirującej tarczy strugarki. Wykonanie prostych nacięć wymagało już bardziej skomplikowanych maszyn.Ogólnie pistolet ten jest materializacją słowa PROSTOTA i generalnie był podłej jakości (części praktycznie nie były wymienne, ale pasowane" do konkretnego egzemplarza, jedne magazynki nie mieściły się w rękojeści, inne z niej wypadały itp).Ale w naszej szerokości geograficznej to i tak bardzo ciekawe trafienie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kris(Poland) Napisano 30 Listopad 2003 Autor Share Napisano 30 Listopad 2003 Koledzy mam kłopot z identyfikacją pistoletu.Proszę o pomoc.Pozdrawiam:Kris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macek Napisano 30 Listopad 2003 Share Napisano 30 Listopad 2003 Wg mnie jest to hiszpański pistolet Cebra wz.1916W pistolety te wyposażone były m.in. francuskie jednostki szturmowe na froncie zachodnim w czasie I WS.W dwudziestoleciu międzywojennym były one na uzbrojeniu niektórych polskich jednostek kawalerii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 30 Listopad 2003 Share Napisano 30 Listopad 2003 Nnnno nie wiem...Na pewno klon Browninga, szkielet na przykład takoż b a r d z o podobny do Llamy Ruby, ale zamek jest za krótki na obydwa z nich. Jakaś skrócona wersja może, albo i klon klonu? :-) Bo chyba nie składak. :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RG42 Napisano 7 Grudzień 2003 Share Napisano 7 Grudzień 2003 Witam.Podobno pistolet Ruby nazywany jest bronią samobójców ", gdyż podczas przeładowania czy też strzału ( nie wiem dokładnie ) zdarzało się, że zamek wywalał strzelcowi w twarz.To chyba kolejny głos świadczący o braku wysokiej ( lub jakiejkolwiek ) jakości tej broni.Pozdrawiam kolegów po fachu,RG42 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Grudzień 2003 Share Napisano 6 Grudzień 2003 Jak jestecie zainteresowani tego typu zabawkami to przejrzyjcie slawna ksiazke ruska o nazwisku Rzuk/ Zuk czy jakos tak. Piztoletow tego typu produkowano w Hiszpanii od pyty. Jedne sie nazywaly Cebra inne Eibar, Royal, Retolazza a ogolnie na zachodzie jest to Ruby type pistol". Byly tez wersje kieszonkowe. Mozecie ja obejrzec na stronie Schoenbauera- Vestpocket Pistol Collector's site. Wytworni produkujacych ten typ pistoletu bylo mnostwo. W wiekszosci to male manufaktury. Stad te uproszczenia jak frezowane okragle naciecia.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Kris(Poland)
Koledzy mam kłopot z identyfikacją pistoletu.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam:Kris
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.