Skocz do zawartości

V-2 na terenie Nadleśnictwa

acer

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 158
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam
Oglądałem dzisiaj kolejny odcinek Było nie minęło", nie wiem czy tylko mi się zdaje, czy faktycznie elektronika i fragment aluminiowej przegrody z oznakowaniem zaworu 2" , który przekazałem do zbiorów nadleśnictwa jakimś cudem został po raz kolejny wykopany w Bliźnie? Jakoś też nie zauważyłem informacji o tym kto wskazał Panu Redaktorowi miejsce w którym prowadzono poszukiwania.
Jacek
Napisano
Jacek, tak jak ci mówiłem Panu Redaktorowi" nie chodzi wcale o Bliznę tylko o kreowanie własnej osoby.
Tą przegrodę i elektronikę zdaje się znaleźliśmy chyba już ponad miesiąc temu. Zresztą na jednym zdjęciu widać ludzi z tymi elementami a było ono zrobione w sobotę kiedy nie było kamery, hehe.
Nie wiem ale czy Pan Redaktor" powiedział coś że w sobotę było więcej ludzi w Bliznie, czy tylko że to On" sam znalazł wszystko?

Dlatego nie udostępniam łatwo materiałów, wolę działać w mniejszym zaufanym gronie. :)
pozdrawiam
Napisano
Witam
Tak Mirek chodzi dokładnie o te części, o których piszesz. Rzeczywiście elektronika jest na zdjęciach, które wstawił Pucha, a przegroda na fotce Nuchacza nr 1-(trzyma ją sołtys-ten pierwszy z lewej) i faktycznie to była sobota, więc dzień przed nagraniem. Szkoda, że dalej nie pokazano Pana Juliana Kozła,a jest to jeden z ostatnich żyjących świadków, bo to on wskazał mi to miejsce i dzięki Niemu Pan Redaktor mógł zrobić materiał, a nadleśnictwo wzbogaciło się o znaczącą część ekspozycji.
Jacek
Napisano

ale chodzi o identyfikację - co to jest?

trójnik łaczył przewody ze spirytusem, który opływał komorę spalania i ją chłodził. Ten trójkącik to podstawa steru grafitowego, w dziurze była oś, na której była osadzont ster (w każdym pocisku oczywiście cztery sztuki) Umiejscowienie na fotce (fotka by Volker Pelz)

Wojtek

Napisano
no i btw - nie chcę robić specjalnego alarmu, ale ta podstawka z elektroniką z fotek puchy i nuchacza to jest chyba kawałek mischgeraeta, analogowego miks-komputera A4, który odpowiadał za sterowanie. Wielkość i kształt się zgadza.
tak to wygląda w komplecie

http://www.cdvandt.org/archive_3_displays_5.htm

jeśli to jest kawałek tego - niezły strzał, bo to pewnie egzemplarz z jakiejś początkowej fazy produkcyjnej. Mischgeraety częściej używano pod koniec wojny.
Niech to gdzies nie przepadnie, bo ważne! Delikatnie oczyścić - wtedy będzie coś więcej wiadomo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie