jacek1 Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 WitamOglądałem dzisiaj kolejny odcinek Było nie minęło", nie wiem czy tylko mi się zdaje, czy faktycznie elektronika i fragment aluminiowej przegrody z oznakowaniem zaworu 2" , który przekazałem do zbiorów nadleśnictwa jakimś cudem został po raz kolejny wykopany w Bliźnie? Jakoś też nie zauważyłem informacji o tym kto wskazał Panu Redaktorowi miejsce w którym prowadzono poszukiwania.Jacek
kucek Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 Jacek, tak jak ci mówiłem Panu Redaktorowi" nie chodzi wcale o Bliznę tylko o kreowanie własnej osoby.Tą przegrodę i elektronikę zdaje się znaleźliśmy chyba już ponad miesiąc temu. Zresztą na jednym zdjęciu widać ludzi z tymi elementami a było ono zrobione w sobotę kiedy nie było kamery, hehe.Nie wiem ale czy Pan Redaktor" powiedział coś że w sobotę było więcej ludzi w Bliznie, czy tylko że to On" sam znalazł wszystko?Dlatego nie udostępniam łatwo materiałów, wolę działać w mniejszym zaufanym gronie. :)pozdrawiam
jacek1 Napisano 18 Listopad 2007 Napisano 18 Listopad 2007 WitamTak Mirek chodzi dokładnie o te części, o których piszesz. Rzeczywiście elektronika jest na zdjęciach, które wstawił Pucha, a przegroda na fotce Nuchacza nr 1-(trzyma ją sołtys-ten pierwszy z lewej) i faktycznie to była sobota, więc dzień przed nagraniem. Szkoda, że dalej nie pokazano Pana Juliana Kozła,a jest to jeden z ostatnich żyjących świadków, bo to on wskazał mi to miejsce i dzięki Niemu Pan Redaktor mógł zrobić materiał, a nadleśnictwo wzbogaciło się o znaczącą część ekspozycji.Jacek
kopijnik2 Napisano 18 Listopad 2007 Napisano 18 Listopad 2007 obiekt muzealny...zdjęcia wstawione jedynie w celu ułatwienia identyfikacji...
wojwoj Napisano 19 Listopad 2007 Napisano 19 Listopad 2007 ale chodzi o identyfikację - co to jest?trójnik łaczył przewody ze spirytusem, który opływał komorę spalania i ją chłodził. Ten trójkącik to podstawa steru grafitowego, w dziurze była oś, na której była osadzont ster (w każdym pocisku oczywiście cztery sztuki) Umiejscowienie na fotce (fotka by Volker Pelz) Wojtek
wojwoj Napisano 19 Listopad 2007 Napisano 19 Listopad 2007 Tu lepiej widać... podstawa steru jest schowana pod pokryciem
wojwoj Napisano 19 Listopad 2007 Napisano 19 Listopad 2007 no i btw - nie chcę robić specjalnego alarmu, ale ta podstawka z elektroniką z fotek puchy i nuchacza to jest chyba kawałek mischgeraeta, analogowego miks-komputera A4, który odpowiadał za sterowanie. Wielkość i kształt się zgadza.tak to wygląda w komplecie http://www.cdvandt.org/archive_3_displays_5.htmjeśli to jest kawałek tego - niezły strzał, bo to pewnie egzemplarz z jakiejś początkowej fazy produkcyjnej. Mischgeraety częściej używano pod koniec wojny. Niech to gdzies nie przepadnie, bo ważne! Delikatnie oczyścić - wtedy będzie coś więcej wiadomo.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.