finucha Napisano 11 Lipiec 2007 Autor Napisano 11 Lipiec 2007 witamcos takiego parciane obrecze wzmacniane.
kowalinho Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 A poza tym kto powiedział, że te wiadra koniom na głowę zakładano? Nie mogły być pojone z ręki"? Pewnie, że mogły.
PATRON Napisano 13 Lipiec 2007 Napisano 13 Lipiec 2007 no zastanówmy sie ...jakie może być zastosowanie dla rybaków ......hmmmmm może naprzykład do noszenia ryb. ale to dosyć śmiała teoria z pogranicza SF ...PATRON
pokemon Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 Jeśli już, to nabierało się wodę z rzeki (żródła, jeziora) i wiadro stawiało, a koń pił
maxikasek Napisano 14 Lipiec 2007 Napisano 14 Lipiec 2007 A jakiemu kuniowi" założysz to na głowę? Worek na obrok ma dużo większą rączkę, jako że koń głowę ma sporą :-). To jest składane wiadro na wodę.
jaca2003 Napisano 14 Lipiec 2007 Napisano 14 Lipiec 2007 Moze była jakaś wersja kunia dostosowana do zakładania takiego wiadra?Może np kunie z mniejsza głową?Moze taki kuń miał z tyłu doszytą metkę Made in China?PozdrawiamP.S.Było tak:Najpierw zaprojektowano wiadro dla kunia(te ze zdjęcia).Potem zaprojektowano kunia do wiadra
finucha Napisano 11 Lipiec 2007 Autor Napisano 11 Lipiec 2007 witamcos takiego parciane obrecze wzmacniane.
PATRON Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 pokemon - to postaw to wiadro z wodą żeby sobie koń pił .....zastanów sie co piszesz ...jak postawisz je z wodą tak żeby sie nie wylało to ja ci postawię skrzynkę piwa pzdr PATRON
dudzin Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 Oczywiście, że to wiaderko napełnione wodą by stało, tak jak baseny dla dzieci z rozporowymi ściankami a nie dmuchane. Woda wewnątrz napiera na ścianki i utrzymuje je w odpowiednim naprężeniu - ot takie tam podstawy fizyki.
pokemon Napisano 15 Lipiec 2007 Napisano 15 Lipiec 2007 Składane wiadro, żeby nie zajmowało dużo miejsca. Mógł jeździec przytroczyć sobie je do konia. Może też być inne zastosowanie np. na kutrze rybackim
PATRON Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 dudzin - a miałeś kiedyś takie wiaderko w ręku że te podstawy fizyki chcesz stosować ?i dodatkowo jeśli nie poiłeś konia to chciałem ci zwrócić uwagę że koń nie pije przez słomkę....ot takie tam podstawy zoologii.poza tym panowie spytajcie się tatusiów jak wyglądały wiaderka rybackie dostępne w latach 70/80 i przestańcie z koni robić rybaków...a jak wiadomo polskie przedwojenne wiaderko wyglądało zuuuuupełnie inaczej wystarczy spojrzeć na dno i na krzyżyk" i skończny już tą dyskusję bo zaczyna mi przypominać piaskownicę.aha i jeszcze jedno te proste prawa fizyki dotyczące basenów ze ściankami rozporowymi tak średnio pasują do do tego wiaderka ...wystarczy uwzględnić takie drobiazgi jak masa wody , powierzcznia ścianek i MATERIAŁ z jakiego są wykonane...pomijając konia .PATRON
maxikasek Napisano 13 Lipiec 2007 Napisano 13 Lipiec 2007 w straży pożarnej też takie były. NA wyposażeniu samochodów. Kiedyś PET-ów niebyło, a czymś wodę do chłodnicy trzeba było donieść :-)
mietek Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 W dolnym rogu, wiedro francuskie, wzor z lat 20-tych, uzywane jeszcze po 2 wojnie.
mietek Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 Inna konstrukcja, brytyjskie 1915, z kolejnym steplem z 1942 roku.
mietek Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 Wiadro brytyjskie, pozna wersja, bardzo prosta, wylacznie brezent.Poza tym UK 1 wojennym, pozostale jakie mialem (brytyjskie-obok i francuskie), byly bez bic. Dlatego tez bym rybackiego pochodzenia nie przesadzal jako iz chyba kazda armia ich uzywala. Choc chetnie bym sie dowiedzial jak rybackie rozpoznac, nie zdizwil bym sie tez gdyby nadwyzki wiader z wojska poszly do rybakow.PS Rozmumiem ze chodzi nie o rybakow (tych co plywaja na kutrach i lowia siecami), lecz wedkarzy, co maja te pare rybek i niosa w wiadrze do domu.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 21:51 16-07-2007
pokemon Napisano 17 Lipiec 2007 Napisano 17 Lipiec 2007 Spokojnie Panowie. Każdy chciałby poprostu rozwiązać tą zagadkę. Trochę przymałe byłoby dla konia, choć zapewniam cię kolego PATRON że koń dałby radę się napić. Poiłem konie w dzieciństwie zwykłym wiaderkiem ocynkowanym.Natomiast tu chyba masz rację, że będzie to wiaderko wędkarzy, choć jak zauważył mietek patent ten był juz znany wcześniej w obsłudze wojskowej. Pozdro :-)
karpik Napisano 13 Lipiec 2007 Napisano 13 Lipiec 2007 Też wydaje mi się, że dla kunia:)Zakładało się na łeb i sobie ziarno szamał. Chyba PRL Finu.Pozdro.
dudzin Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 Patron ja tylko napisałem, że to wiaderko wypełnione wodą by stało, nawet nie wspomniałem o koniu.
finucha Napisano 13 Lipiec 2007 Autor Napisano 13 Lipiec 2007 dziadekmowil ze jego stary i wuj w 39 w kawalerii byli.wuj jeszcze zyje ma90 lat musze do niego sie przeczlaapac
mietek Napisano 13 Lipiec 2007 Napisano 13 Lipiec 2007 Co to znaczy rybackie?Wiadra brezentowe to zastosowania wszelakie, gdzie tylko trzeba bylo nosic wode. (kawaleria, pojazdy, zestawy oficerskie). Jakie zas zastosowanie dla rybakow?
Pytanie
finucha
witam
cos takiego parciane obrecze wzmacniane.
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.