Skocz do zawartości

Artyleria 39 - część trzecia

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 377
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Czy wrześniowa historia dan'ów została już w miarę wyjaśniona i opisana (źródło?). Przez ostatnie kilka lat pojawiło się na forum trochę zdjęć moździerzy (w tym pozostawionych na stanowiskach) i moim zdaniem materiał ten średnio pasował do tego co zwykle pisało się w artykułach poświęconych 220-tce.
Napisano

Na naramiennikach żołnierzy cyfra 2". Poza tym żadnych informacji o czasie i okolicznościach wykonania zdjęcia. Proszę o rozszyfrowanie modelu armatki.

Napisano
2 pułk artylerii górskiej - utworzony 20 X 1921 z przemianowanego III/1. pag, jako I/2/ pag (dca kpt. Stefczyk Kazimierz) i od 7 II 1922 z m.p. w Nowym Targu do nowego m.pm. w Samborze, od 26 V 1922 dwudywizjonowy pułk przeniesiony do Przemyśla, organizację ukończono 23 V 1923, wyposażony w armaty górskie 65 mm; w 1924 reorganizacja – I. dywizjon armat oraz II. dywizjon haubic [100 mm wz.16 górska]; pułk z dniem 1 IV 1926 zmienił numer na 1. pag;
Napisano
A ja mam potwierdzenie, że zdjęcie dodane przez Bodzia pod datą 2007-11-27 16:07:00 to rzeczywiście Staszów.

Budynku Prywatnego Gimnazjum Koedukacyjnego im. Polskiej Macierzy Szkolnej, widocznego na zdjęciu, już nie ma. W latach 60-tych ubiegłego wieku znajdował się tam internat Technikum Ekonomicznego, a obecnie stoi tam budynek Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie (adres: ulica Szkolna 4, numeru 6 nie znalazłem).

Jedyne co pozostało po starym budynku Gimnazjum, to tablica wmurowana w ścianę PCPR od strony ulicy Szkolnej - ufundowana 11.XI.1928 w 10-cio lecie Odzyskania Niepodległości. Co ciekawe, wmurowano ją mniej-więcej w to samo miejsce, gdzie była pierwotnie wprawiona w ścianę Gimnazjum przed wojną. Jeśli się dobrze przyjrzeć zdjęciu, to jej fragment można zobaczyć na lewo od drzwi wejściowych.

Pozdrawiam,
MJU
Napisano
Mniej więcej idzie tak:
Pak wyeliminowany z walki przez 4. kompanię.
Przez niego polegli:
1.
2.
3.

2. września 1939"

3 żołnierzy, być może załoga jakiegoś wozu, być może nie.
Wydaje się też, że na zdjęciu widać szczątki jednego z członków działonu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie