Skocz do zawartości

Artyleria 39 - część trzecia

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 377
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Niestety z odczytaniem opisu mam duże problemy. Prawdopodobnie w tle 9 mogił niemieckich zołnierzy poległych pod Piotrkowem, a na pierwszym planie oczywiście nasza haubica.
  • 2 weeks later...
Napisano
Do zdjęcia dodanego przez Bodzia pod datą 2007-11-27 16:07:00, opisanego jako Staszów.

Pełny opis mówi 'Gymnasium Staszow', a na zdjęciu - za armatą wz. 97 oraz kawaleryjską taczanką radiową - zapewne widać budynek Prywatnego Gimnazjum Koedukacyjnego im. Polskiej Macierzy Szkolnej. Staszowskie gimnazjum (przed wojną było jedno) znajdowało się na ulicy Szkolnej 6 - na zdjęciu nazwa ulicy na tabliczce nad wejściem jest nieczytelna, natomiast '6' jest niepodważalna:)

Jeżeli budynek przetrwał zniszczenia wojenne, to wkrótce będę mieć 'oficjalne' potwierdzenie.

Pozdrawiam,
MJU
Napisano

7 bateria 7 pac z Poznania, 19 VII 1931. Na zdjęciach (na jednym zaznaczony haczykiem) kan. Antoni Przybył - żołnierz kampanii wrześniowej, jeniec wojenny, zginął przypadkowo podczas wkraczania do Niemiec wojsk alianckich.
Mam nadzieję, że specjaliści określą jako to sprzęt.

Napisano
yeronimo, bardzo piękne są te trzy zdjęcia dział i widać, że niezgorszej jakości. A ze chodzi mi od jakiegoś czasu po głowie wydanie niewielkiej książeczki-albumu o artylerii WP, od legionów po wrzesień, zrobionej po mojemu" tzn. niezbyt wiele tekstu, a za to ze wszystkimi działami w rzutach (tak w kolorze jak i jako rys. techniczny)+ dobre foto, to nie dziw , ze mnie zainteresowały, bo upozowane są jakby do takiego albumiku były robione. Wdzięczny byłbym za przyzwoite skany w wysokiej rozdzielczości - studiopro@op.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie