Skocz do zawartości
  • 0

blaszka!!!!

HASAG40

Pytanie

Napisano
witam!!!czy ktos moze mi powiedziec co oznacza ten skrot na niesmiertelniku: Fla.Ers.Komp.(mot)46 nad tym 5587 a obok dwie literki AA a na drugiej polowie tylko jedna literka A!!!!????
I jeszcze drugi skrot:Werks.Komp.Pz.Rgt.35 za wszystkie odpowiedzi z gory dzieki

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W niektórych jednostkach Flak korzystano z pracowników cywilnych i wtedy obok n-ru żołnierza a nie na obwodzie blaszki lub powyżej napisu - bito literę A = Arbeiter
Napisano
Zmotoryzowana zapasowa kompania artylerii przeciwlotniczej.Te AA to poprostu błąd wybijaka, miało być samo A, a oznacza to grupę krwi.Troche dziwi mnie użycie wyrażenia Kompanii, w Luftwaffe były baterie Flak, a kompanie odnosiły się do artylerii przeciwlotniczej WH.

Pozdrawiam
Napisano
Fla.ers.kp.(mot)46 stanowiła zapas do Fla.bataillon 46 więcej informacji http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/FlaBataillone/FlaBtl46.htm
Napisano
witam!!!czy ktos moze mi powiedziec co oznacza ten skrot na niesmiertelniku: Fla.Ers.Komp.(mot)46 nad tym 5587 a obok dwie literki AA a na drugiej polowie tylko jedna literka A!!!!????
I jeszcze drugi skrot:Werks.Komp.Pz.Rgt.35 za wszystkie odpowiedzi z gory dzieki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie