kaaacper Napisano 6 Sierpień 2006 Share Napisano 6 Sierpień 2006 Poszukuję info na temat jednostek niemieckich, które stacjonowały na lot. Bednary?Z inf. od miejcowych wiem, że w 1944 r. doliczyli się ponad 500(!?) maszyn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sauroon Napisano 26 Październik 2006 Share Napisano 26 Październik 2006 a wiecie może coś na temat położenie i co tam się działo w miejscowości Cosel w woj. opolskim? Mieszkam właśnei w Kędzierzynie Koźlu i mógłbym się gdzieniegdzie z wykrywką wybrać :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 26 Październik 2006 Share Napisano 26 Październik 2006 chyba IG industries? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sauroon Napisano 26 Październik 2006 Share Napisano 26 Październik 2006 rzeczwyście, popełniem literówkę. IG Farbenindustries. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alajerzy77 Napisano 12 Listopad 2006 Share Napisano 12 Listopad 2006 To co wiem pod koniec 1944 roku bylo polowe lotnisko niemieckie w m. Rogów gm. Rogów pow. Brzeziny przy drodze Brzeziny - Rawa Mazowiecka w pobliżu i po tej samej stronie gdzie obecnie znajduje sie elewator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aloszak Napisano 13 Listopad 2006 Share Napisano 13 Listopad 2006 korup w Twoim wykazie jest błąd w Terespolu nie było Lotniska tylko w Małaszewiczach, a to spora różnica rownież w kilometrach. Do września 1939r było to lotnisko Polskie min. właśnie na Lotnisku w Małaszewiczach następowało uzbrajanie odebranych z zakładów samolotów PZL 37 Łoś. Lotnisko to zostało zbombardowane przez niemców w 1939r a po tem odbudowane przez nich i spełniało chyba dość istotną rolę podczas oblężenia wojsk niemieckich pod Stalingradem podczas tak zwanego mostu powietrznego o ktorym mówił Gering bo tu lądowały min Me-323 Gigant i inne samoloty z zaopatrzeniem dla wojska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aloszak Napisano 13 Listopad 2006 Share Napisano 13 Listopad 2006 A to fotka dawnej bramy wjazdowej na lotnisko w Małaszewiczach, ale nie wiem kto ją zbudował (polacy czy niemcy?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romkol Napisano 14 Listopad 2006 Share Napisano 14 Listopad 2006 witam wszystkich myślę że do listy lotnisk można jeszcze dopisać lotnisko w Strykowie koło Stęszewapozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trapez Napisano 15 Listopad 2006 Share Napisano 15 Listopad 2006 WitamPoszukuję informacji na temat lotniska w miejscowości Kamień leżącej pomiędzy Białobrzegami a Radomiem.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanoczanin Napisano 25 Listopad 2006 Share Napisano 25 Listopad 2006 podczas II wojny bylo lotnisko niemieckie w kostarowcach.jest to wies kolo sanok.pod lasem byla skladnica amunicji a w samym lesie okopy i stanowiska dzial.do dzis mozna tam wiele wykopac.po wojnie lotniska uzywali rosjanie i polacy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podszyszkownik Napisano 25 Listopad 2006 Share Napisano 25 Listopad 2006 Lezanie.....?.....Czy Lezany?"a dokładnie Łężany koło Krosna, lotnisko rezerwowe (jeżel nie teraz, to napewno jeszcze kilka lat temu). Używane przez niemców a potem rosjan w operacji karpackiej.Kroszewo.....?.....koło Krosna" - nie ma tam takiego miejsca.Dzień dobry forumowiczom :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
concepcja Napisano 28 Listopad 2006 Share Napisano 28 Listopad 2006 Prośba o weryfikację!Mieszkam w Świdniku i interesuję się trochę historią tego młodego miasta. Przesyłam Wam materiały, które udało mi się znaleźć wyłącznie winternecie dotyczące 54. Pułku Bombowego Totenkopf", którynajwyraźniej stacjonował na lotnisku w Świdniku przez prawie miesiącna przełomie czerwca i lipca 1941 roku.Szukając materiałów angielskojęzycznych dotyczących lotniska wŚwidniku, natknąłem się na poniższy adres:http://orbat.com/site/history/historical/italy/afbalkans1940.htmlZnajdują się tutaj informacje na temat jednostek biorących udział woperacji Barbarossa. W skład 5. korpusu lotniczego 5. floty Luftwaffewchodził 54. Pułk bombowy (Kampfgeschwader 54) Totenkopf"stacjonujący na lotnisku Lublin-Swidnik. Kierując się od tej porynazwą pułku udało mi się znaleźć kolejne strony:http://www.ww2.dk/air/kampf/kg54.htmhttp://www.samoloty.ow.pl/str116.htmhttp://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Kampfgeschwader/KG54.htmBazując na treściach tych stron ustaliłem następujące informacje:Pułk 54. powstał 1 maja 1939 roku w miejscowości Fritzlar w Hesjipoprzez przemianowanie sztabu i pierwszej grupy pułku 254. Druga grupawykształciła się z drugiej grupy pułku 28. w grudniu 1939 roku.Pozostałe grupy tego pułku nie stacjonowały w Świdniku. Pułk brałudział między innymi w następujących działaniach wojennych:1939 - naloty na Polskę,1940 - przeciwko Francji, bombardowanie Rotterdamu, od sierpnia wBitwie o Anglię,1941 - działania wojenne przeciwko Anglii w ramach V Korpusulotniczego; od czerwca przeciwko Związkowi Radzieckiemu na południowymodcinku frontu wschodniego,1942 - rejon Morza Śródziemnego (Sardynia) oraz późniejsze walki wrejonie Włoch i Francji.Przejdę teraz do bardziej interesującego mnie okresu tj. czerwca 1941roku. W dniach od 1 do 17 czerwca 1942 roku pułk stacjonował wmiejscowości Stubendorf - niemieckie lotnisko w miejscowości Izbicko wwoj. opolskim http://odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=3937717 czerwca 1942 roku samoloty wylądowały w Świdniku. W skład pułkuzłożonego całkowicie z samolotów Junkers Ju-88A wchodziły w tymokresie następujące jednostki:Stab/KG 54 (sztab) - 1 samolot - dowódca pułku Oberstleutnant Otto Höhne.I/KG 54 (I. Gruppe) - 34 samoloty - dowódca Hauptmann Richard LinkeII/KG 54 (II. Gruppe) - 36 samolotów - dowódca Major Erhardt Krafftvon Dellmensingen21 czerwca 1942, a więc w przeddzień ataku na Związek Radziecki pułkwystartował z lotniska w Świdniku. Tyle mogłem wywnioskować zpowyższych informacji. Odpowiedź na pytanie gdzie polecieli znalazłemtutaj:http://homepage.ntlworld.com/andrew.etherington/1941/06/22.htmThe initial attack on the Soviet airfields is followed by the bombingof Moscow, by Ju88s of KG 3 and KG 54 and He 111s of III./KG 26, partof KG 28, KG 53 and Kgr 100. 127 bombers take part in the raiddropping 104 tons of HE and 46,000 incendiary bombs."Wstępny atak na Związek Radziecki jest kontunuowany poprzezbombardowanie Moskwy z wykorzystaniem samolotów Ju-88 z 3. pułkubombowego, 54. pułku bombowego, He-111 (Heinkel) z III grupy 26. pułkubombowego, części 28. pułku bombowego, 53. pułku bombowego oraz 100.bojowego pułku lotniczego (sprawdzone w Wikipedii). 127 bombowcówwzięło udział w ataku zrzucając 104 tony materiałów wybuchowych i46,000 bomb zapalających.Zatem po wystartowaniu ze Świdnika, 22 czerwca 54. pułk bombowy brałudział w bombardowaniu Moskwy. W momencie odnalezienia tego fragmentunie kojarzyłem jeszcze pozostałych jednostek biorących udział w tejoperacji. Niektóre z informacji odnalazłem w pierwszym z adresówpodanych przeze mnie, tym, w którym odnalazłem wzmiankę o Świdniku, atakże w Wikipedii.3. Pułk bombowy (KG 3) - Dęblin - Blitz"53. Pułk bombowy (KG 53) - Radom / Grójec - Legion Condor" (na cześćoddziałów walczących w Hiszpanii w 1936 r.)Z powyższych informacji możemy dowiedzieć się, że KG 54 stracił woperacji 6 maszyn (w pierwszym adresie jest liczba maszyn, którewystartowały i powróciły).Trochę informacji w języku niemieckim o dowódcy pułku można znaleźć tutaj:http://www.ritterkreuztraeger-1939-45.de/Luftwaffe/H/Hoehne-Otto.htmMyślę, że można znaleźć jeszcze mnóstwo informacji i starałem siętylko wymienić te najważniejsze. Być może popełniłem błędymerytoryczne, ale tak jak mówiłem nie jestem ekspertem w tejdziedzinie. Z niecierpliwością czekam na Waszą opinię w tej sprawie.Konrad Strzelecki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
concepcja Napisano 28 Listopad 2006 Share Napisano 28 Listopad 2006 P.S. Osoby, które mogą mi pomóc w weryfikacji wydarzeń, proszę o kontakt pod adresem concepcja(at)gmail.com. Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
concepcja Napisano 28 Listopad 2006 Share Napisano 28 Listopad 2006 Do mojej wypowiedzi wkradł się błąd. Wiadomość pisałem późno w nocy podekscytowany znalezieniem tej informacji, oczywiście chodzi o rok 1941 a nie 1942. Zatem operacja 21 czerwca 1941, oraz data stacjonowania 17 czerwca - 12 lipca 1941. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
concepcja Napisano 4 Grudzień 2006 Share Napisano 4 Grudzień 2006 Zagadka 54. Pułku bombowego Totenkopf" w Świdniku rozwiązana. Dotarłem do monografii pułku. Jeżeli jest ktoś zainteresowany proszę o kontakt. Posiadam informacje o kilku sowieckich lotniskach na Wołyniu, zbombardowanych przez Niemców w pierwszą noc operacji Barbarossa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
concepcja Napisano 7 Grudzień 2006 Share Napisano 7 Grudzień 2006 @Hranówka ? ?Po zweryfikowaniu z mapami dzisiejszymi, przedwojennymi i jeszcze z czasów rozbiorów bardzo wysoce prawdopodobne wydaje się, że Hranówka to miejscowość kilkanaście kilometrówod Dubna na Wołyniu. Obecna ukraińska nazwa to Granovka, a za Rosji carskiej na mapach austriackich występowała jako Graniwka. Jadąc z Dubna na południowy zachód wzdłuż torów kolejowych, w połowie drogi między Werbą (Verba), a Rudnią (Rudnya).W lipcu 1941 roku tamtejsze lotnisko polowe było wykorzystywane przez 54. Kapmpfsgeschwader Totenkopf". Była to kolejna baza po Świdniku (tutaj posiadam już bogatą dokumentację). Z Hranówki 22 lipca 1941 roku pułk wystartował w celu zbombardowania Moskwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus 75 Napisano 23 Styczeń 2007 Share Napisano 23 Styczeń 2007 lotnisko Langenau.....N51 11 30 E17 05 00.....Długopole WR (koło Bystrzycy Kłodzkiej)czy ktos jest w stanie powiedzieć coś więcej na jego temat?moze są jeszcze jakieś informacje,może fotki bardzo mi na tym zależyz góry dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolff Napisano 23 Styczeń 2007 Share Napisano 23 Styczeń 2007 Było jeszcze lotnisko w Ksawerowie koło Pabianic.Najpierw je wykorzystywali nasi w 1939r a później z tego co wiem od starszych ludzi to niemcy.Po wojnie podobnierz znaleziono tam jakieś fragmęty samolotów.pozd.wolff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkan93 Napisano 23 Styczeń 2007 Share Napisano 23 Styczeń 2007 Witam.Czy wie ktoś cos na temat lotniska niemieckiego pod Tomaszowem Maz.(Nowy Glinnik)?Obecnie znajduje sie tu jednostka wchodząca w skład 25 Brygady Kawalerii Powietrznej.Nigdzie nie mogę odszukać żadnych informacji.Samo lotnisko powstało prawdopodobnie jeszcze przed wojną(?),ale mnie bardziej interesują jego dzieje za niemca".Samoloty stały tu pod maskującymi siatkami między wiejskimi chałupami,a dziadek mój był światkiem zestrzelenia dużego niemieckiego samolotu z tego lotniska przez dwa sovieckie myśliwce.Spadł on na północ od wsi Królowa Wola.Poza tym wiem jeszcze o spóźnionym ewakuowaniu tego lotniska przed wkroczeniem rosjan w styczniu 1945r.Była spora sieczka.Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lecter Napisano 11 Marzec 2007 Share Napisano 11 Marzec 2007 Było pytani o Zduny pod Toruniem. Niegawno google zaktualizowało zdjęcia okolic torunia i znalazłem to:http://maps.google.com/?ie=UTF8&om=1&z=15&ll=52.940078,18.626075&spn=0.019345,0.040169&t=hRzeczywiście wygląda na pozostałości lotniska kilka kilometrów od wsi Zduny, na terenie poligonu. Poszukuję informacji na ten temat... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinek94 Napisano 13 Marzec 2007 Share Napisano 13 Marzec 2007 Do lotnisk i lądowisk dopisać należy na 100% zawiszyn k/łochowa na mazowszu o betonowym pasie, starawieś k/Węgrowa napewno polskie a czy niemcy używali ....podobno.. Sowieci używali regularnie pasa trawiastego (łaki)na przyloty oficjeli w 44 pasa Łąki w Brzezicach k/Piask na Lubelszczyżnie... Niemcy podobno używali jako awaryjnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LOLA Napisano 25 Marzec 2007 Share Napisano 25 Marzec 2007 allo można do tej listy dodać lotnisko w Pyrzowicach, na jego terenie jest poniemiecki pas startowy z lejami po bombardowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kierwiak1 Napisano 2 Lipiec 2007 Share Napisano 2 Lipiec 2007 Na liście nie znalazłem lotniska które znajdowało się koło obecnej giełdy kwiatowej przy ulicy karmelkowej we wrocławiu. Do lat 90 zachowany był jeszcze hangar drewniany który uległ ruinie. Miejsce to zajmowali rosyjanie, pas był trawiasty. podobno próbowano tam samoloty po naprawach przed wysłaniem na front, po wojnie znajdujące si tam magazyny pełne były częsći do samolotów, tak mówili pierwsi mieszkancy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 2 Lipiec 2007 Share Napisano 2 Lipiec 2007 LOLA lotniskoe jest... ale nie w pyrzowicach a w mierzęcicach.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 2 Lipiec 2007 Share Napisano 2 Lipiec 2007 Cronos masz rację...Lotnisko to nazywało się podczas okupacji Udetfeld.Budowa zaczęła się koło miejscowości Zendek-istniejącej do dziś.W ubiegłym wieku w Mierzęcicach stacjonowały samoloty myśliwskie a Pyrzowice są terenem Międznyarodowgo Portu Lotniczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.