Skocz do zawartości

31 pal z Torunia -portret osoby

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
do PNZ59
troche jeszcze pogrzebałem w dok i mam info ze wuj był w 7 baterii w 4 d-yonie.
w 39 roku armia pomorze w zwiadzie baterii. po bzurze jak zabili pod nim konia przyłaczył sie do piechoty linowej i przedzierał sie dalej. wpadł jak nocowali w jakiejs leśniczówce
Napisano
musze jeszcze poszukac bo była karta mobilizacyjna i taka fajna mosięzna podkowa z okazji hubertusa w 31 p.a.l z 38 roku.
miał w działonie goscia - ogniomistrz szempoliński (sempoliński)
był pprcz. a portem porucznikiem
Napisano
Do okejosa!
Z tego co napisałeś wynika jednoznacznie, że Wuj był we Wrzesniu w 48 dal lub 68 dal. Szkoda, że nie wiadomo jaki był przydział wojenny. Zakładając brak przeniesienia można domniemywać 68 dal, ale to oczywiście nic pewnego, gdyż w chwili ogłoszenia mob. często zmieniano funkcje a nawet przydziały. Dowódca 31 pal np. przeniesiony został do Armii POZNAŃ, a część oficerów 31 pal także otrzymało inne przydziały.
Ponawiam pytanie o ewentualne uzyczenie zdjęć.
P.Z.
Napisano
zachowały sie tylko te foty z przed 39 które zamiesciłem sa nieststy bez podpisów. jezeli potzreebujesz jakiś materiał z tych w dobrej rozdzileczosci to nie ma problemu
Napisano
Wielka szkoda, że nie są zdjęcia podpisane. Niestety ciągle się z tym stykam. Ale portretem oraz ewentualnym skanem książeczki w dobrej rozdzielczości bylbym zainteresowany. Oczywiście w przypadku druku informacja odpowiednia zostałaby zamieszczona o źródle pochodzenia.
Pozdrawiam
p.Z.
Napisano
okejos.

Rewelacyjne informacje.

Sprawdziłem w spisie absolwentów Szkoły Podchorążych Rezerwy Artylerii we Włodzimierzu Wołyńskim.

Twój wuj Frąckowski Brunon Feliks ur. 31.05.1910 r. ukończył tę szkołę w 1933 jako tytularny kapral podchorąży rezerwy artylerii z oceną zadowalająca na miejscu 45 w baterii 4. Po ukończeniu szkoły został przydzielony do 31 PAL i Komendy Rejonu Uzupełnień w Toruniu. Awans na podporucznika rezerwy artylerii otrzymał w 1935 r.

Nie znalazłem informacji o awansie na porucznika.

PNZ59.
W Twojej monografii 31 PAL w obsadzie 48 DAL występuje na stanowisku dcy I/2 bat. ppor. rez. Bronisław Frąckowski. Może to wuj okejosa. Ani wśród absolwentów SPRA ani w Rocz. Ofic 1934, ani w Awansach Ofic. 1935-39 nie znalazłem innego oficera o nazwisku Frąckowski.
Czy obsadę zaczerpnąłeś z Kryski-Karskiego? W jego Oficerach i Podchorązych II RP nazwisko Frąckowski nie występuje.

Pozdrawiam
stifz
Napisano
podaj maila i wszystko ci zeskanuje w dobrej rozdzielczosci i wysle
a te dwa zdjecia to sa własnie z włodzimierza wołyńskiego
Napisano
poszukam jeszcze tej karty mobilizacyjnej tam bedzie dokładny przydział. tylko wuja zgarneli w pierwszej mobilizacji w lecie 39
Napisano
Okejos! Dzięki wielkie. Czekam.
Co do obsady to trochę prowokacyjnie przemilczałem te informację, a trochę celowo. Obsady uzupełniane są przeze mnie na podstawie relacji, które sam zbierałem. Niestety często nazwiska są przekręcane (zwłaszcza oficerów rezerwy), a z imionami to już istny bal. Prawdopodobnie chodzi o Wuja okejosa ale nie jeden oficer nosił to samo nazwisko. Kowalskich było tylu, że ich po imieniu numerowano. Odnośnie zaś wykazów u Łukasika są znaczne luki. Ja mam juz kilkunastu oficerów i podchorążych artylerii, których w jego wykazach nie ma. No ale to nic dziwnego. Ostatecznie przy takiej masie można wszystko przeoczyć. Jakby nie oceniać praca była gigantyczna.
Pozdrawiam
p.Z.
Napisano
Okejos.

Jeśli mógłbym prosić też o te skany, to byłbym wdzięczny.

pnz59.
Co do nazwiska Frąckowski to jest ono chyba dość rzadkie. Tak jak pisałem sprawdziłem występowanie tego nazwiska w RO1934, u Łukasika, w Awansach oficerskich", u Kryski-Karskiego. Takie nazwisko się nie pojawia.

Ja też po kilku latach użytkowania" publikacji Łukasika stwierdziłem sporo braków.
Myślę, że jedynym sposobem weryfikacji tej informacji jest sprawdzenie jej w Tajnym dziennik personalny rezerw znajdującym się w CAW. Powinien nam wyjasnić czy istniał ppor. rez. Bronisław Frąckowski przydzielony do 31 PAL.

Pozdrawiam
stifz
Napisano
Witam
Tak, nazwisko Frąckowski jest rzadkie, ale i dość trudne do napisania i do wymówienia, a także do zapamiętania. Mogą być różne wersje tego nazwiska: Frankowski, Fronkowski, Fronkowski, Wronkowski. Możliwości jest wiele, sam mam problem z własnym nazwiskiem, muszę literować, a i tak co i rusz nazywany jestem inaczej i to wynika zarówno ze złego zapisu i ze złego usłyszenia. Powinienem sobie to zapisywać.
Imię Brunon i Bronisław można zapisać w skrócie przy nazwisku i jako B. i jako Br., więc zmiana imienia mnie nie dziwi.
Stopień porucznika też mógł uzyskać później np. po jakiś ćwiczeniach.
Mój dziadek ukończył wojsko w stopniu kaprala, a na zdjęciach widniał jako plutonowy. Jak dobrałem się do zdjęcia okazało się, że belki są domalowane ( poczułem pod palcem). I co chryja ? Poczułem się trochę niepewnie - dziadek oszukiwał ?!. Ale odnalazł się dokument - przepustka z wojska, gdzie dziadek jest plutonowym. I wszystko jasne. Po prostu dziadek nie miał zdjęcia z trzema belkami. Był dumny, że awansował i sobie dorobił. Ciekawe, że zdjęcie wisiało wiele lat na ścianie, pod szkłem, i nikt nie miał pojęcia o tym.

Pozdrowienia
Badylarz
Napisano
Witam
Tak, nazwisko Frąckowski jest rzadkie, ale i dość trudne do napisania i do wymówienia, a także do zapamiętania. Mogą być różne wersje tego nazwiska: Frankowski, Fronkowski, Fronkowski, Wronkowski. Możliwości jest wiele, sam mam problem z własnym nazwiskiem, muszę literować, a i tak co i rusz nazywany jestem inaczej i to wynika zarówno ze złego zapisu i ze złego usłyszenia. Powinienem sobie to zapisywać.
Imię Brunon i Bronisław można zapisać w skrócie przy nazwisku i jako B. i jako Br., więc zmiana imienia mnie nie dziwi.
Stopień porucznika też mógł uzyskać później np. po jakiś ćwiczeniach.
Mój dziadek ukończył wojsko w stopniu kaprala, a na zdjęciach widniał jako plutonowy. Jak dobrałem się do zdjęcia okazało się, że belki są domalowane ( poczułem pod palcem). I co chryja ? Poczułem się trochę niepewnie - dziadek oszukiwał ?!. Ale odnalazł się dokument - przepustka z wojska, gdzie dziadek jest plutonowym. I wszystko jasne. Po prostu dziadek nie miał zdjęcia z trzema belkami. Był dumny, że awansował i sobie dorobił. Ciekawe, że zdjęcie wisiało wiele lat na ścianie, pod szkłem, i nikt nie miał pojęcia o tym.

Pozdrowienia
Badylarz
Napisano
Też sie spotkałem z tego typu działaniami". rzadko kto mógł sobie pozwolić z takich czy innych powodów na robienie fotek po każdym awansie. Ale skoro wszystko się zgadzało to jest OK.
Okejos czekam grzecznie na skany z wdzięcznościa.
P.Z.
Napisano
okejos
Czy móglbym poprosic o scany w dobrej rozdzielczosci obu stron legitymacji do odznaki pulkowej 31PAL
Jesli to nie problem to wyslij na: tdk1967@interia.pl
  • 2 weeks later...
Napisano
Raczej nie siódemka bo jedynka w numerze 31 jest identyczna.

Zwróć uwagę, że karta nie jest wypełniona w miejscach przewidzianych na terminy. Może to oznaczać, że wezwanie nastąpiło w innym czasie niż otrzymanie samej karty. Na górze widnieje napis stawić się natychmiast po ogłoszeniu mobilizacji. Czyli otrzymanie karty nie jest równoznaczne z ogłoszeniem mobilizacji.

Wariant B ktoś w kancelarii sie pomylił i wcisnął nie ten klawisz.

stifz
  • 2 weeks later...
  • 8 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie