okejos Napisano 5 Lipiec 2007 Autor Napisano 5 Lipiec 2007 do PNZ59troche jeszcze pogrzebałem w dok i mam info ze wuj był w 7 baterii w 4 d-yonie.w 39 roku armia pomorze w zwiadzie baterii. po bzurze jak zabili pod nim konia przyłaczył sie do piechoty linowej i przedzierał sie dalej. wpadł jak nocowali w jakiejs leśniczówce
okejos Napisano 5 Lipiec 2007 Autor Napisano 5 Lipiec 2007 musze jeszcze poszukac bo była karta mobilizacyjna i taka fajna mosięzna podkowa z okazji hubertusa w 31 p.a.l z 38 roku.miał w działonie goscia - ogniomistrz szempoliński (sempoliński)był pprcz. a portem porucznikiem
pnz59 Napisano 6 Lipiec 2007 Napisano 6 Lipiec 2007 Do okejosa!Z tego co napisałeś wynika jednoznacznie, że Wuj był we Wrzesniu w 48 dal lub 68 dal. Szkoda, że nie wiadomo jaki był przydział wojenny. Zakładając brak przeniesienia można domniemywać 68 dal, ale to oczywiście nic pewnego, gdyż w chwili ogłoszenia mob. często zmieniano funkcje a nawet przydziały. Dowódca 31 pal np. przeniesiony został do Armii POZNAŃ, a część oficerów 31 pal także otrzymało inne przydziały.Ponawiam pytanie o ewentualne uzyczenie zdjęć.P.Z.
okejos Napisano 6 Lipiec 2007 Autor Napisano 6 Lipiec 2007 zachowały sie tylko te foty z przed 39 które zamiesciłem sa nieststy bez podpisów. jezeli potzreebujesz jakiś materiał z tych w dobrej rozdzileczosci to nie ma problemu
pnz59 Napisano 10 Lipiec 2007 Napisano 10 Lipiec 2007 Wielka szkoda, że nie są zdjęcia podpisane. Niestety ciągle się z tym stykam. Ale portretem oraz ewentualnym skanem książeczki w dobrej rozdzielczości bylbym zainteresowany. Oczywiście w przypadku druku informacja odpowiednia zostałaby zamieszczona o źródle pochodzenia.Pozdrawiamp.Z.
stifz Napisano 14 Lipiec 2007 Napisano 14 Lipiec 2007 okejos.Rewelacyjne informacje.Sprawdziłem w spisie absolwentów Szkoły Podchorążych Rezerwy Artylerii we Włodzimierzu Wołyńskim.Twój wuj Frąckowski Brunon Feliks ur. 31.05.1910 r. ukończył tę szkołę w 1933 jako tytularny kapral podchorąży rezerwy artylerii z oceną zadowalająca na miejscu 45 w baterii 4. Po ukończeniu szkoły został przydzielony do 31 PAL i Komendy Rejonu Uzupełnień w Toruniu. Awans na podporucznika rezerwy artylerii otrzymał w 1935 r.Nie znalazłem informacji o awansie na porucznika.PNZ59.W Twojej monografii 31 PAL w obsadzie 48 DAL występuje na stanowisku dcy I/2 bat. ppor. rez. Bronisław Frąckowski. Może to wuj okejosa. Ani wśród absolwentów SPRA ani w Rocz. Ofic 1934, ani w Awansach Ofic. 1935-39 nie znalazłem innego oficera o nazwisku Frąckowski.Czy obsadę zaczerpnąłeś z Kryski-Karskiego? W jego Oficerach i Podchorązych II RP nazwisko Frąckowski nie występuje.Pozdrawiamstifz
okejos Napisano 14 Lipiec 2007 Autor Napisano 14 Lipiec 2007 podaj maila i wszystko ci zeskanuje w dobrej rozdzielczosci i wyslea te dwa zdjecia to sa własnie z włodzimierza wołyńskiego
okejos Napisano 14 Lipiec 2007 Autor Napisano 14 Lipiec 2007 maila juz mam sorki nie zuwazyłem ze sie wyswietla :)
okejos Napisano 14 Lipiec 2007 Autor Napisano 14 Lipiec 2007 poszukam jeszcze tej karty mobilizacyjnej tam bedzie dokładny przydział. tylko wuja zgarneli w pierwszej mobilizacji w lecie 39
pnz59 Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 Okejos! Dzięki wielkie. Czekam.Co do obsady to trochę prowokacyjnie przemilczałem te informację, a trochę celowo. Obsady uzupełniane są przeze mnie na podstawie relacji, które sam zbierałem. Niestety często nazwiska są przekręcane (zwłaszcza oficerów rezerwy), a z imionami to już istny bal. Prawdopodobnie chodzi o Wuja okejosa ale nie jeden oficer nosił to samo nazwisko. Kowalskich było tylu, że ich po imieniu numerowano. Odnośnie zaś wykazów u Łukasika są znaczne luki. Ja mam juz kilkunastu oficerów i podchorążych artylerii, których w jego wykazach nie ma. No ale to nic dziwnego. Ostatecznie przy takiej masie można wszystko przeoczyć. Jakby nie oceniać praca była gigantyczna. Pozdrawiamp.Z.
stifz Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 Okejos.Jeśli mógłbym prosić też o te skany, to byłbym wdzięczny.pnz59.Co do nazwiska Frąckowski to jest ono chyba dość rzadkie. Tak jak pisałem sprawdziłem występowanie tego nazwiska w RO1934, u Łukasika, w Awansach oficerskich", u Kryski-Karskiego. Takie nazwisko się nie pojawia.Ja też po kilku latach użytkowania" publikacji Łukasika stwierdziłem sporo braków.Myślę, że jedynym sposobem weryfikacji tej informacji jest sprawdzenie jej w Tajnym dziennik personalny rezerw znajdującym się w CAW. Powinien nam wyjasnić czy istniał ppor. rez. Bronisław Frąckowski przydzielony do 31 PAL.Pozdrawiamstifz
Badylarz Napisano 17 Lipiec 2007 Napisano 17 Lipiec 2007 WitamTak, nazwisko Frąckowski jest rzadkie, ale i dość trudne do napisania i do wymówienia, a także do zapamiętania. Mogą być różne wersje tego nazwiska: Frankowski, Fronkowski, Fronkowski, Wronkowski. Możliwości jest wiele, sam mam problem z własnym nazwiskiem, muszę literować, a i tak co i rusz nazywany jestem inaczej i to wynika zarówno ze złego zapisu i ze złego usłyszenia. Powinienem sobie to zapisywać.Imię Brunon i Bronisław można zapisać w skrócie przy nazwisku i jako B. i jako Br., więc zmiana imienia mnie nie dziwi.Stopień porucznika też mógł uzyskać później np. po jakiś ćwiczeniach. Mój dziadek ukończył wojsko w stopniu kaprala, a na zdjęciach widniał jako plutonowy. Jak dobrałem się do zdjęcia okazało się, że belki są domalowane ( poczułem pod palcem). I co chryja ? Poczułem się trochę niepewnie - dziadek oszukiwał ?!. Ale odnalazł się dokument - przepustka z wojska, gdzie dziadek jest plutonowym. I wszystko jasne. Po prostu dziadek nie miał zdjęcia z trzema belkami. Był dumny, że awansował i sobie dorobił. Ciekawe, że zdjęcie wisiało wiele lat na ścianie, pod szkłem, i nikt nie miał pojęcia o tym. PozdrowieniaBadylarz
Badylarz Napisano 17 Lipiec 2007 Napisano 17 Lipiec 2007 WitamTak, nazwisko Frąckowski jest rzadkie, ale i dość trudne do napisania i do wymówienia, a także do zapamiętania. Mogą być różne wersje tego nazwiska: Frankowski, Fronkowski, Fronkowski, Wronkowski. Możliwości jest wiele, sam mam problem z własnym nazwiskiem, muszę literować, a i tak co i rusz nazywany jestem inaczej i to wynika zarówno ze złego zapisu i ze złego usłyszenia. Powinienem sobie to zapisywać.Imię Brunon i Bronisław można zapisać w skrócie przy nazwisku i jako B. i jako Br., więc zmiana imienia mnie nie dziwi.Stopień porucznika też mógł uzyskać później np. po jakiś ćwiczeniach. Mój dziadek ukończył wojsko w stopniu kaprala, a na zdjęciach widniał jako plutonowy. Jak dobrałem się do zdjęcia okazało się, że belki są domalowane ( poczułem pod palcem). I co chryja ? Poczułem się trochę niepewnie - dziadek oszukiwał ?!. Ale odnalazł się dokument - przepustka z wojska, gdzie dziadek jest plutonowym. I wszystko jasne. Po prostu dziadek nie miał zdjęcia z trzema belkami. Był dumny, że awansował i sobie dorobił. Ciekawe, że zdjęcie wisiało wiele lat na ścianie, pod szkłem, i nikt nie miał pojęcia o tym. PozdrowieniaBadylarz
pnz59 Napisano 18 Lipiec 2007 Napisano 18 Lipiec 2007 Też sie spotkałem z tego typu działaniami". rzadko kto mógł sobie pozwolić z takich czy innych powodów na robienie fotek po każdym awansie. Ale skoro wszystko się zgadzało to jest OK.Okejos czekam grzecznie na skany z wdzięcznościa.P.Z.
rotmistrz Napisano 22 Lipiec 2007 Napisano 22 Lipiec 2007 okejosCzy móglbym poprosic o scany w dobrej rozdzielczosci obu stron legitymacji do odznaki pulkowej 31PALJesli to nie problem to wyslij na: tdk1967@interia.pl
okejos Napisano 5 Sierpień 2007 Autor Napisano 5 Sierpień 2007 udało mi sie znaleśc karte mobilizacyjnąorginał
okejos Napisano 5 Sierpień 2007 Autor Napisano 5 Sierpień 2007 2 rotmistrz wrócił mi mail ze skanem cos nie tak. miał w sumie 1.3 mb !!!!
okejos Napisano 8 Sierpień 2007 Autor Napisano 8 Sierpień 2007 panowie popatrzcie na date wystawienia 28.01.39???????czy to moze taka siódemka
stifz Napisano 8 Sierpień 2007 Napisano 8 Sierpień 2007 Raczej nie siódemka bo jedynka w numerze 31 jest identyczna.Zwróć uwagę, że karta nie jest wypełniona w miejscach przewidzianych na terminy. Może to oznaczać, że wezwanie nastąpiło w innym czasie niż otrzymanie samej karty. Na górze widnieje napis stawić się natychmiast po ogłoszeniu mobilizacji. Czyli otrzymanie karty nie jest równoznaczne z ogłoszeniem mobilizacji.Wariant B ktoś w kancelarii sie pomylił i wcisnął nie ten klawisz.stifz
okejos Napisano 8 Sierpień 2007 Autor Napisano 8 Sierpień 2007 czyli mozna przypuszczac ze przeprowadzono tzw cichą mobilizację
kolekcj Napisano 19 Sierpień 2007 Napisano 19 Sierpień 2007 Odznaka FAGIL'a to niestety kopia. Czy równierz mogę prosić o dobry skan legitymacji do odznaki 31 PAL.
Piotr Frąckowski Napisano 21 Kwiecień 2008 Napisano 21 Kwiecień 2008 Szukam kontaktu e-mail'owego z okejos" /nick/Mój e-mail:pfrackow@poczta.onet.plPiotr FrąckowskiWłocławek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.