Skocz do zawartości

solaris na plazy

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To się woytas nakopiesz, solaris (przynajmniej mój)ładnie sygnalizował zwykłe kapsle po piwie i to przeważyło za zmianą spzętu.
Na plaży żadnych specjalnych ustawień nie potrzebujesz, dynamika, strojenie do gruntu i jedziesz! Na plaży i tak nie ma za dużo żelastwa (no tylko wspomniane kapsle, ale te i tak będziesz kopał tą wykrywką)więc dyskryma nie musi być wysoko. Jak złapiesz duży sygnał (pewnie polmos) podnoś cewkę do góry do granicy zasięgu i wtedy namierzaj, będzie łatwiej zlokalizować. Polmosy mają to do siebie że często dają sygnał z boku i dołek kopie się nie tam gdzie trzeba.
Powodzenia.
Napisano
Po prostu krecąc gałkami.
Kiedy w końcu zrozumiecie, że nie ma uniwersalnych ustawień. Jest za dużo zmiennych w gruncie by były jakiekolwiek uniwersalne ustawienia.

A jeśli już tak bardzo chcesz to proponuje tak, czułość 3/4 a nawet mniej (będzie stabilniejszy a spadek zasięgu niewielki) dyskryminacja 3/4 (wykasuje wszystko co żelazne, pamiętać proszę, że dyskrymka w solarisie kasuje tylko żelazo) głośność jak kto woli, a grunt też na początek 3/4.
Jeśli wykrywka będzie nistabilna kombinować, gałki nie gryzą.
Aha w ustawieniach w menu korekcję żelaza ustaw na 2.
Napisano
diabelski-kapsel kapslowi nie równy.Firmy dodają do blach różne ulepszacze nieżelazne i są kapsle,które dają sygnały jak na kolor. Dodatkowo wysoka dyskryminacja wycina eurocenty i problematycznie określa nasze 10,20 i 50gr.Poza tym,woytas,na plaży śmieci każdy.Powyciągasz sobie wszelkiego rodzaju opakowania z foliami no i głęboko zakopane puszki po napojach.Spraw sobie kosz do przesiewania.Masz plażę zrobioną kilka razy szybciej.A dokąd się wybierasz?
Napisano
Dzieki za skranie rozne porady :)
Przez 2 sezoniki grzebalem minelabem explorerem wiec wiem co mozna wyciagnac z plazy :) Niestety (stety?) teraz ostal sie solaris i bede walczyl. A wybieram sie na 2 tygodnie do dzwirzyna (siakos od 14 lipca)
A kazda porada jest na wage zlota - wiem, ze nie ma uniwersalnych" ustawien - ale wiadomo od czego zaczac
Napisano
Nie no woytas...pochwal się co można wyciągnąć :-)
Jak do tej pory to oprócz współczesnych obiegowych monet, kapsli, urwanych łańcuszków i takich tam to chyba nie wyciągali, no ale...każdy może trafić na ten garnek z rozbitego galeonu no nie? :-)
  • 2 weeks later...
Napisano
chodzilem ostatnio z moja solarka po piaszczystym lesie i w cieniu bylo spoko,a na słońcu katastrofa.Piszczal jak ch....oslonilem sonde biala reklamówka i pomoglo.Dziwne.Tak kiedys tu przeczytalem że oslonić.nie wiem jeszcze dlaczego na statyce nie zawsze dał sie dostroić do gruntu.Cały czas wyswietlał w prawo" i brakowało pokrętła .Może coś przypadkowo popaprałem jak przez przypadek wszedłem w tryb serwisowy.Nie róbcie tego .Do był nacisnięty lewy przycisk i włączenie wykrywacza.Mało chodze i dlatego jeszcze mam problemy.Ostatnio na wiosne byłem i trafiały sie monety a teraz chcialem na militarke i użyłem statyki.
Napisano
Statyki w Solarce prawie nie ma co używać, dynamik co ciekawe ma lepszy zasięg. Przełacz się na MIXA, długo się do tego trybu przekonywałem ale jest genialny.
  • 4 weeks later...
Napisano
Wrocilem z plazy - lazilem siakies 30 godzin - wyniki zadowalajace :)
Trafialy sie monetki z glebokiego prlu :)
generalnie na dynamice, czulosc ponizej polowy, dyskrymninacja polowa.
Solaris gubil sie po sztormie - nanioslo warstwe takiego czarnego piachu - wyl, grzebalem a on dalej swoje ...
Nie zaluje zakupu :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie