Skocz do zawartości
  • 0

identyfikacja - elementy ciężarówki

PATRON

Pytanie

Napisano

witam,
proszę o pomoc bo sam poległem,
od jakiego to może być pojazdu
piasta posiada dwa gniazda pood łożyska skośne
średnica kołnierza 275 mm

PATRON

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Rzuciłem okiem jeszcze raz i zobaczyłem otwory do smarowania łożyska. Wygląda na to, że ta strona przedmiotu, która jest widoczna na zdjęciach, znajdowała się w środku zamkniętej przestrzeni, wypełnionej olejem. Wałek , obracając się, wytwarzał mgłę olejową która smarowała łożysko.
Napisano
Jak topiasta posiada dwa gniazda pod łożyska skośne"?Czy to znaczy,że po drugiej stronie też jest miejsce na łożysko? Wydaje mi się,że w gnieździe siedzi zewnętrzna bieżnia łożyska ,która została pomalowana.W kołach stosuje się zwykle łożyska ze skośną bieżnią,składane,gdzie część z wałeczkami była dociskana do bieżni za pomocą nakrętki na czopie.
Jeśli chodzi o oś, to gdyby była krótsza pewnie pasowałaby jako oś mocowania pedałów (o'sorry za brzydki wyraz) w rowerze.Ale do pełnienia takiej funkcji jest za długa.Poza tym słabo ją widać i brak mi informacji czy oba przedmioty są w jakiś sposób ze sobą powiązane.Bicia" to są numery fabryczne części i bez właściwego katalogu nic nam nie dają.Chyba,że mają litery pozwalające wykluczyć wyrób radziecki.To będzie przynajmniej wiadomo,że nie ze wschodu.
Napisano

witam,
proszę o pomoc bo sam poległem,
od jakiego to może być pojazdu
piasta posiada dwa gniazda pood łożyska skośne
średnica kołnierza 275 mm

PATRON

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie