Skocz do zawartości
  • 0

korpusówka

ad

Pytanie

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przedstawiam foto drugiej strony korpusówki.
Jest to mosiężna wytłoczka wymiary:
wysokość 3,5cm
szerokość 2,5cm
Sposób mocowania widoczny na foto (prawdopodobnie brak jednego szpikulca).

Napisano
Dudzin tak poza tematem to co to za odznaka ta na samym dole co tak słabo widać?
Widać koleś był dobry w rzucie granatem na odległość :D:D
Napisano

Mój orzełek podobny do twojego z korpusówki. Sądze ze to Polski albo Prusak ale carski to raczej nei

++++++++++++Pozdro+++++++++

Napisano
Wracając do tematu, korpusówka ta jest przedstawiona w Katalogu wystawy, Muzeum Zamkowego w Malborku pt. Orzeł - znak żołnierza polskiego jako podoficerów jazdy przed rokiem 1927. Pozycja 282 s. 171/275. Dodam, że korpusówka z szablą i lancą, poz. 281 nazwana została tak samo. Może więc błąd w druku ??????????????
Napisano
Gościu ma: odznakę grenadierską i Państwową Odznakę Sportową, a to na dole to moim zdaniem Odznaka Strzelecka, ale ręki sobie uciąć nie dam. No a poza tym służył w 9 pułku strzelców konnych.
Napisano
nie neguję waszych opinii, tylko mam przed oczami kołnierze wojskowe z zygzakiem, pod szyje zapinane, stąd nie wiem gdzie taki żołnierz przyczepiał je, pozdrowienia
Napisano
Tak przeglądam i chciałbym naprostowac temat - jest to nieformalna korpusówka(oznaka, emblemat) szkoły podoficerów artylerii(oznaka z szablą i lancą także nieformalna).pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie