Skocz do zawartości
  • 0

baretki PSZ

dudzin

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!Fragmenty wspomnien Adama Łempickiego zmieszczone byly w ksiazce wydanej w 1991 roku przez zarzad okregu zwiazku inwalidow wojennych RP w Olsztynie.Oczywiscie posiadam te ksiazke.Pisac tu nie bede bo nie jestem w stanie ale sluze kontaktem.Jestem z Ketrzyna.Pozdrawiam serdecznie
Napisano
Odnośnie baretek: są cztery,pierwsza od lewej Virtuti Militari - Kapitan Adam Łempicki figuruje w wykazie odznaczonych,druga Krzyż Walecznych tzw.zachodni odwrócone kolory wstążki,trzecia -niestety nie wiem,czwarta Krzyż Pamiątkowy Monte Cassino-nie zawsze umieszczano napis na baretce.
Napisano
Właśnie szukając informacji o swoim dziadku trafiłam na to forum.Bardzo chcę się skontaktować z osobą ,która jest w posiadaniu wspomnień Adama Łempickiego.Jestem jego wnuczką. Mój dziadek po wojnie dożył późnej starości,mieszkał i zmarł w Szczytnie.
Napisano
Naszywki PSZ na Zach;5 Kresowa Dyw. Piech.,6 Lwowska Bryg.---Baretki nie bardzo widoczne. u gory odznaka za rany i kontuzje pierwsza od lewej krzyz walecznych nadany dwukrotnie a ostatnia francuski krzyz kombatancki
Napisano
Odznaczenia od prawej to chyba-Krzyż Pamiątkowy Monte Cassino
-zlewej strony to może-Medal Zasłużony na Polu Chwały srebrny lub złoty.
-drugi z prawej to może Military Cross
-2 z lewej?????
Napisano
Człowiek nazywał się Adam Łempicki. W kampanii wrześniowej 1939 r. brał udział w stopniu ppor. jako d-ca 5 kompanii 33 pp 18 DP w ramach SGO Narew".
Nieznane są mi jego dalsze losy w okresie wojny, więc założyłem, że coś nie coś będę w stanie uzyskać na podstawie odznaczeń, które otrzymał.

Zdjęcie zrobione w Szkocji w 1945 r.
Napisano
Nie mam zielonego pojęcia? Porządkuje pewne materiały po jednym człowieku - związane głownie z harcerstwem w Grajewie.

Dodatkowo wiem:
- od 1922 r. był członkiem I DH im. J.H.Dąbrowskiego w Grajewie,
- w 1930 uzyskał maturę w gimnazjum im. M.Kopernika w Grajewie,
- w 1933 skończył Szkołę Podchorążych Piechoty w Komorowie (Ostrów Maz.) w stopniu ppor.

Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie