milbas Napisano 16 Czerwiec 2007 Autor Napisano 16 Czerwiec 2007 Witam prosze o pomoc w identyfikacji.Wiem, że horch to stara przedwojenna firma produkująca samochody - niemiecka - czy to dobry trop?Czy plakietka jest przedwojenna i czy była używana na samochodach czy na innych maszynach ????Z góry dziękuję za pomoc.PozdrawiamMILBAS
milbas Napisano 16 Czerwiec 2007 Autor Napisano 16 Czerwiec 2007 I druga strona - wymiary 60 x 45 mm.
Kiler Napisano 18 Czerwiec 2007 Napisano 18 Czerwiec 2007 Tu chyba jest Twoj znaczek, na szczycie atrapy chlodnicy.
Catadero Napisano 16 Czerwiec 2007 Napisano 16 Czerwiec 2007 Emblemat na pewno z atrapy samochodu Horch.Firma produkowała samochody osobowe jako samodzielna wytwórnia w latach 1899-1932 i w koncernie Auto Union (Audi,DKW,Horch,Phanomen,i Wanderer)w Zwickau(Saksonia-Niemcy).Firma w początkach swego istnienia budowała pojazdy z czterocylindrowymi silnikami o pojemności skokowej od 1588 do 8440(!).W latach trzydziestych XXw. samochody Horch należały do pojazdów luksusowych i na zamówienie można było otrzymać indywidualnie wykonaną karoserię przez firmę Glaser,Neuss czy Armbruster.Jednak samochody w dalszym ciągu nosiły nazwę Horch.W latach 1933-39 Horch zbudował kilka wyścigowych samochodów Auto Union Grand Prix z silnikiem z tyłu,zaprojektowanych przez Ferdynanda Porsche.W czasie wojny duże limuzyny Horch,wraz z innymi luksusowymi markami(Audi,Mercedes czy Maybach)były używane przez oficerów wyższej rangi,dowódców i jako samochody sztabowe,np. Horch 853 napędzany ośmiocylindrowym silnikiem o poj.skokowej 5litrów.
a.korbaczewski Napisano 16 Czerwiec 2007 Napisano 16 Czerwiec 2007 a tam limuzyny...SDKFZ 222, 223Leichter Panzerspähwagen (Lekki pojazd opancerzony") to seria samochodów pancernych z napędem na cztery koła, produkowanych w Niemczech w latach 1935 – 1944.Zostały zaprojektowane przez zakłady Eisenwerk Weserhütte, podwozia były produkowane w Auto-Union w Zwickau, a montowano na nich nadwozie i uzbrojenie w firmach F. Schichau i Maschinenfabrik Niedersachsen.Wszystkie pojazdy tej serii używały standardowego zawieszenia sPkw I Horch, z pochylonymi płytami pancernymi i wieżyczką. Do 1941r. napędzane były silnikiem benzynowym Horch V8 o pojemności 3,5 l i mocy 81 KM(po 1941r. ten sam silnik ale o mocy 90KM), co dawało im maksymalną prędkość na drodze do 75 km/h i około 40 km/h w terenie. Ich zasięg wynosił około 280 km.
herrmateuss Napisano 16 Czerwiec 2007 Napisano 16 Czerwiec 2007 Na pewno przedwojenny.Mozliwe ze z samochodu ( wystepowal razem z symbolem autounion)tu ciekawa stronka odnosnie starych wozówhttp://www.deutsche-automobile.de/model.php?action=ZeigeModel&ID=327
milbas Napisano 17 Czerwiec 2007 Autor Napisano 17 Czerwiec 2007 Catadero - dlaczego uważasz, że emblemat pochodzi z atrapy pojazdu ?????Dodam, że jest to wykopek.Dzięki za kolejne wyjaśnienia :-)Pozdrawiamxxxxx
a.korbaczewski Napisano 16 Czerwiec 2007 Napisano 16 Czerwiec 2007 http://www.cartoontrabant.pl/na tej stronie w galeriach sa foto ze zlotów trabanciarzy w Zwickau. Napewno sa tam foto samochodów z muzeum trabanta z Zwickau, które jest też muzeum Horcha i Auto Union. Sa tam stare samochody, może taki znaczek się znajdzie.
Catadero Napisano 17 Czerwiec 2007 Napisano 17 Czerwiec 2007 Pisząc atrapa pojazdu" wyraziłem się nie dość precyzyjnie. Powinno być atrapa chłodnicy pojazdu".A.Korbaczewskia tam limuzyny"-świadomie pominąłem wątek pojazdów sensu stricto wojskowych gdyż nie miały one emblematu firmowego.A właśnie pochodzenie takiego emblematu jest tu tematem wiodącym.Nie mam na razie możliwości zamieszczania fotek,a szkoda,bo znacznie ułatwiło by mi to korespondencję.
R. Lewy" Lewszyk Napisano 18 Czerwiec 2007 Napisano 18 Czerwiec 2007 Catadero,niektóre Horchy wojskowe też miały emblematy na chłodnicy.
a.korbaczewski Napisano 18 Czerwiec 2007 Napisano 18 Czerwiec 2007 w sieci jakos nie natrafiłem na zdjęcia Horcha terenowego lub plot. Jeśli macie jakieś fotki takich horszów to wstawcie parę i podeslijcie linki.
a.korbaczewski Napisano 18 Czerwiec 2007 Napisano 18 Czerwiec 2007 http://www.autogallery.org.ru/m/hh830r15.htm
milbas Napisano 18 Czerwiec 2007 Autor Napisano 18 Czerwiec 2007 Dzięki panowie - bardzo mi pomogliście. PozdrawiamMILBAS
Pytanie
milbas
Witam prosze o pomoc w identyfikacji.
Wiem, że horch to stara przedwojenna firma produkująca samochody - niemiecka - czy to dobry trop?
Czy plakietka jest przedwojenna i czy była używana na samochodach czy na innych maszynach ????
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
MILBAS
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.