Skocz do zawartości

Saving private Ryan

Indian Chief

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Michał ł wiem o którego Mardera" Ci chodzi!
To ten do którego sierżant Mike" strzela z Bazooki. Rzeczywiście nie jest to chyba oryginalny pojazd. Przy odrobinie dobrej woli można by go wziąć za Mardera III Ausf.H ,ale nim nie jest. Nadbudówka jest za długa i jest trochę z góry zabudowany. W każdym razie jakaś amerykańska makieta na czeskim podwoziu.

bjar_1
Napisano
Hej Lewy

Masz więcej zdjęć tego Tygrysa? Chodzi mi o ujęcie z boku?
Bo to co pokazałes ma napewno gąsienice od T-34. T-55 ma troszkę inne, no i sprawa zasadnicza - całkiem inną konstrukcję koła napędowego, która o ile się nie mylę wyklucza zastosowanie do niego gąsienic od T-34.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Odnośnie Tygrysów - to jest to co znalazłem. Tak jak mi się wydawało były to T-34/85. Źródło:

http://www.users.globalnet.co.uk/~ipmsuk/sigs/armoursig/sig_armour.htm

Tu jest fajny rysunek:
http://www.rzm.com/pvt.ryan/book/atb.html

Na temat tego Mardera" piszą tak:

The other vehicles featured in the film included a Scania-Vabis Sav.101 (105mm m/43)(Fig 8), pretending to be a generic Marder" SPG. It has been claimed that these were real Marders, with genuine WW2 battle damage, but donning my 'tankspotter' anorak I would beg to differ. This vehicle was Swedish development of the Strv m/41 light tank, which was a licence built version of the CKD Praga TNH).

Jeszcze jeden ciekawy link:
http://www.sproe.com/index-t.htm tym razem ze zdjęciami z filmu.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano

Tutaj widać wyraźnie że czołg uzyty w filmie to nie mógł być T-55 - całkiem inne odległości pomięczy kołami nośnymi, inne koła napędowe i gąsienice.
Czytalem gdzieś, że ktoś zrobił replikę Tygrysa na bazie T-55, być może jest to ten którego widziałeś na zlocie.
Masz może więcej zdjęć?

Aha - zdjęcia nie są moje tylko wzięte z sieci.

Pozdrawiam
Krzysiek

Napisano
bjar_1: Racja, mam właśnie w przed oczami model Wespe i z tego ujęcia jest baardzo podobny. Nie zwróciłem uwagi na podwozie, lub zauważyłem ale założyłem, że to replika i kilka szczegółów to może być inne i dalej nie szukałem.

Ale tą Scanią to mnie zagieli :)

pzdr
michał ł
Napisano

Witam

Szkoda tylko, że polskie tłumaczenie filmu jest jakieś takie dziwne... Żołnierze, w oryginalnej wersji, mówią do
kapitana sir" a w polskiej wersji są z nim na y"...
A jak pokazują Hanomaga (SdKfz251) to zdaje się, że jeden z żołnierzy mówi ransporter opancerzony z 20 żołnierzami".
Czy ten tłumacz, 12 od 20 nie odróżnia ? Choć może ja coś źle usłyszałem...

M_alice
Napisano

Zapomniałem dodać.
Tygrys z filmu to chyba jednak jest T34. Tak twierdzi mój
znajomy, który dokładnie obejrzał go sobie w Duxford.

M_alice
Napisano
Zaraz, zaraz... Przecież motocykl Ural to kopia BMW ?? Tak czy nie ? Dlatego też chyba został wykorzystany w tym filmie...
Napisano
Masz rację. Dokładnie pada liczba 20. I już kumpel zastanawiał sie jak się oni tam pomieścili.. Na leżąco ?
Napisano
No dobrze. Ale czy to jest błąd filmu ? Też widzę, że załoga Tygrysa" karabinów maszynowych nie używa. Ale.... Ja to wyjaśniam dwoma powodami:
- zacięcie broni
- bardziej prawdopodobne: brak amunicji
A już widziałem zdjęcie Tygrysa" z wymontowanym karabinem maszynowym w przedniej płycie kadłuba.....
Napisano
Kopia BMW...??? Tak gdzieś dzwonią to fakt. Te motocykle dzieli wiele lat jak i róznice technologiczne. Moja ekipa troche bawi się na rusach więc co nieco miałem kontaktu z tymi potworami. Ural ma sie tak do BMW r-71 z którego się wywodzi jak..nie znajduje porównania.
Ogólnie jest to motocykl z wózkiem bocznym i silnikiem w układzie boxer. Ma bak, reflektor, rame itp ale to wszystko nie jest nawet kopia oryginału tak jak i sam kształt silnika. R71 było dolnozaworowe a Ural jest górniakiem" i to się rzuca w oczy(głowice wystające na boki). Widziałem jednego Dniepra przerobionego na BMW R75 ale wszystkie blachy miał z BeeMy.
To M-72 czy póżiejszy Ural irbit były kopiami chociaż Ural już ruskim silnikiem. Ale one nie grały w Ryanie.
A ten miał kosz i cały był zdemolowany ale miał współczesny bak i rame. Może ktoś ma screeny? Nie wiem jak z reflektorem... To samo było w 3 cześci Indiany Jonesa. Zupełnie współczesne Urale tam jeździły...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie