Skocz do zawartości
  • 0

Manierka stalowa...

bjar_1

Pytanie

Napisano

Co to za manierka? Podejrzewam ,że niemiecka ,tylko z jakiego okresu? Może być z I w.ś.?
Wykonana z grubej blachy stalowej ,widoczne resztki farby oliwkowej. Koło szyjki :

WURTT.MET
FABR.17

Proszę o identyfikację.

pzdr

bjar_1

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co to za manierka? Podejrzewam ,że niemiecka ,tylko z jakiego okresu? Może być z I w.ś.?
Wykonana z grubej blachy stalowej ,widoczne resztki farby oliwkowej. Koło szyjki :

WURTT.MET
FABR.17

Proszę o identyfikację.

pzdr

bjar_1

Napisano

potwierdzam jest to pierwszo wojenna manierka chyba rosyjska ale nie jestem pewien moja na fotce jest pogięta i z ogniska ale w sumie fajna mam jeszcze okładzinkę z szklanej manierki zaraz dam skanik

Napisano

i kolejna fotka to i dwa ponizsze zdjęcia zrobiłem w muzeum wojny we wiedniu mam jeszcze inne ale nie pasują do postu jeżeli ktoś chciałby je zobaczyć dajcie znać

Napisano
co do pochodzenia twojej bjar_1 myślę że przedmówcy mieli rację że to niemiecka rosyjskie były bardzo podobne ale bez tej tego zwężenia na szyjce sorry za pomyłkę.
miggi1
Napisano
Wykopałem niedawno identyczną z głębokości 60 cm, na terenie niemieckiej wartowni, niedaleko był hełm z I wojny, co potwierdza, że jest to pierwszowojenna manierka niemiecka.
Napisano
Wiem wiem ,wiedziałem ,że to nie rosyjska bo mam kilka rosyjskich pierwszowojennych i są po pierwsze aluminiowe i fajnie sygnowane (dwugłowy orzeł ,rok ,punca fabryki itp.).

pzdr

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie