Skocz do zawartości

OSTATNI ESZELON

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zaszczyt zaprosić wszystkie GRH odtwarzające wojsko polskie 1939 oraz LWP 1944-45 na ostatni przejazd ESZELONEM w dniu 17 czerwca 2007 o godzinie 8.00 z Lublina z PKP peron 1 odjedzie do Łukowa i z powrotem (8-10h) ostatni eszelon .
Jako komendant transportu zapraszam serdecznie wszystkie grupy chcące wziąć udział w tym przejeździe .Jest to ostatni taki przejazd tymi wagonami gdyż 22 czerwca idą na złom a taka okazja się może nie powtórzyć
Przejazd odbędzie się w niedzielę 17 czerwca, oczywiście po naszej linii, w relacji Lublin - Łuków i Łuków - Lublin. Ten Pociąg ITK najprawdopodobniej ostatni raz umożliwi przejażdżkę wagonami brankardami, dawniej używanymi przez wojsko w transportach, a przez nas w dwóch dotychczasowych Pociągach. Ostatnie trzy takie wagony, które znajdują się w Zakładzie Taboru w Lublinie, jeżdżą tylko do 22 czerwca i wszystko wskazuje, że nie pójdą już do naprawy lecz zostaną wycofane z ekspolatacji i skasowane. Chcemy zatem pożegnać je i umożliwić zrobienie z nimi wielu zdjęć. Do Pociągu weźmiemy lokomotywę SM30 (pierwsza polska lokomotywa spalinowa), właściwie niespotykaną już w ruchu liniowym, a także dwa nowsze wagony, które bywają obecnie używane w transportach. Ponadto zapraszamy wojskowe grupy rekonstrukcji historycznej, by uatrakcyjnić wygląd Pociągu.
Wyjedziemy z Lublina około ósmej rano i potoczymy się z prędkością 60 km/h w kierunku Łukowa, zatrzymując na wybranych stacjach, a także urządzając kilka fotostopów. Fotostop polega na zatrzymaniu pociągu w wybranym atrakcyjnym widokowo miejscu, gdzie zainteresowani zrobieniem zdjęć wysiadają. Następnie pociąg cofa się i rusza do przodu robiąc ajazd". Po tym zatrzymuje się, by wszyscy mogli wrócić do wagonów. Fotostopów nie będzie dużo, ponieważ potrzeba jednak sporo czasu na samą jazdę do Łukowa i z powrotem.

KONTAKT : franekdolas55@wp.pl
naprawdę warto taka okazja może sie już nie zdażyć

• Odpowiedzi 75
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Z tego co mi wiadomo wzory lat 30 ale wagony chyba 40 lata ale nie jestem pewien w tamtym roku zauważyłem na jednym z nich na kołach datę 12.12.1938 ale nie wiem czy wagon też był z tego okresu (wątpię) .Napewno wzory są z lat 30

jak by sie udało za cene złomu odkupić takich pare wagonów od PKP to można by bylo zrobic reko pociągu opancerzonego z lat 30 wagony konstrukcję mają odpowiednią wystarczy je obić blachą i wsadzić działa i są pociagi opancerzone

jak sie dowiedziałem dziś wagony nie podlegają pod konserwatora bo odnawiano je w latach 50 a produkcja tego typu wagonów była do lat 60 koła i podzespoły moga pochodzić z lat 30 ale reszta to 40,50,60 lata ale bedzie mozna je prawdopodobnie wykupić od pkp

Witam Zgłosiły swój udział takie grupy jak :
Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznej - Strzelcy Kaniowscy z Łodzi
Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznej - 7 Pułku Ułanów Lubelskich z Lublina
Grupa Rekonstrukcji Historycznej - 8 Pułku Piechoty Legionów z Lublina
Grupa Rekonstrukcji Historycznej – 51 Pułku Piechoty Kresowej z Iłży
Grupa Rekonstrukcji Historycznej – Żelazny Orzeł z Łodzi
Grupa Rekonstrukcji Historycznej – SGO Narew z Łomży
Grupa Rekonstrukcji Historycznej - 3 Pułku Strzelców Podkarpackich
Grupa Rekonstrukcji Historycznej - Wilki

+ GRH Patria
szczegóły przejazdu
17 czerwca spotykamy się o godznie 7.30 na peronie 1 w Lublinie o 8.10 pociąg wyjeżdża ze stacji Lublin główny jedziemy w stronę Łukowa gdzie jest zamknięta trasa dla ruchu całość przejazdu to 9 godzin .
zabieramy to co żołnierz posiadać powinien czyli całe wyposażenie WP lat od 1920-1945
zapraszam serdecznie na tą ostatnią sentymentalną podróż .Jedziemy my jako GRH oraz inni ludzie w pociągu każda grupa dostaje wagon gdzie ma opowiedzieć podczas jazdy o zwyczajach odtwarzanego przez siebie oddziału i zaprezentować sprzęt poza tym możecie zachowywać się jak żołnierze jadący na front będzie na pewno 3 akordeony wiec piosenki mile widziane ,będzie też możliwość zrobienia zdjęć w kilku miejscach na przystankach oraz zaprezentowania grupy w 3 miastach mijanych po drodze prezentacja będzie polegała na wyjściu wszystkich z wagonów i ustawieniu ,kolejno odlicz meldunku dla dowódcy transportu że wszyscy obecni i do pociągu reszta to już wasza inicjatywa .generalnie my jedziemy tym pociągiem wraz z miłośnikami kolei wiec naprawdę powinno być ciekawie .

Ja niestety nie dam rady. Pozdrówcie ode mnie żelaziaka" w Lubartowie (2 razy wysadzanego w trakcie wojny - 1939, 1944) ;). Kamilu, może zrobicie postój w Kolonii Pałecznica i zabierzesz chłopaków na to miejsce - w sumie to tylko jakieś 500 m od torów, a myślę, że warto:

http://wrzesien39.skawsoft.com.pl/forum/viewtopic.php?t=975

niestety nie wiem czy będę miał taką mozliwosc samej jazdy w 2 strony jest 8 godzin +/- 30 min do tego stacje Lubartów ,Parczew, Łuków i jeszcze parę mniejszych więc czas ograniczony ale myślę że jak sie da to napewno sie tam wybierzemy

mam pytanie

widze że do udzialu zgłosił sie żelazny Orzeł no i my SGO Narew,czy członkowie tych grup bedą mogli brać udzial w przejeżdzie w mundurach WH,pytam bo wczesniej napisales że tylko WP

pozdrawiam Lothar
GRH SGO Narew

Witam i przekazuję pozdrowienia dla wojska od kolejarzy :)

Kłania się pomysłodawca i główny organizator imprezy, stowarzyszenie Izba Tradycji Kolejowej z Lubartowa. Na początku chciałbym jeszcze raz podziękować Kamilowi, że zgodził się zorganizować udział GRH w naszym Pociągu. Cieszę się, że zamierzacie pojawić się tak licznie :)
Dodam kilka informacji do powyższych postów:
- godzina odjazdu nie jest jeszcze dokładnie ustalona, w każdym razie będzie około ósmej rano, może trochę wcześniej, może później. Wstępny rozkład jazdy powinien pojawić się w tygodniu poprzedzającym przejazd. Dlatego ustalona z Kamilem zbiórka o 7:30 jest jak sadzę niezłą porą,
- nie jest dokładnie tak, że każda GRH dostanie swój wagon (a przynajmniej tak można zrozumieć tekst), ponieważ grup zgłosiło się, jak widzę, już dziewięć, natomiast wagonów będzie tylko pięć. Ale to już działka pana komendanta transportu, jak rozlokuje oddziały :),
- zainteresowanym dokładniejszymi informacjami o Pociągu ITK polecam naszą stronę www.pkp.lubartow.pl, tam znajdziecie odnośnik do osobnej podstrony Pociągu. A na niej więcej o tym dlaczego robimy przejazd, a także jak będzie wyglądał od strony technicznej.
- pomysł z odkupieniem wycofanych z ruchu wagonów jest z pewnością ciekawy, jeżeli ktoś czułby się zainteresowany, mogę spróbować dowiedzieć się o możliwości nabycia. Wagonów tego typu (23K) jest w Lublinie kilkanaście. Nas niestety nie stać na takie zakupy, nie mamy też możliwości późniejszego utrzymania taboru.

Pozdrawiam!

Jacek
Izba Tradycji Kolejowej
Lubartów
www.pkp.lubartow.pl

robo tylko WP w SGO NAREW jest jak sie nie mylę 33pp
tak jak w żelaznym oni mają też Polskie mundury więc tylko Polskie . chciałem żeby pojawili sie rosjanie ale nie ma tyle miejsca bo trzebaby było dać im jeden cały wagon .
co do rozmieszczenia wwagonach to tak kawaleria jeden ,
piechota w mundurach wz19 2 wagon , piechota w mundurach wz36 3 wagon , i LWP 4 wagon do tego dochodzi wagon dowództwa gdzie bedzie sztab i małe museum i w którym bedzie można złożyć cywilne rzeczy .Panowie jak macie banery grup, plakaty (repliki) okresu IIRP oraz Wrześniowe to zabierzcie umieści sie je na wagonach tak jak to było w tamtym roku . Narazie mamy około 30 ludzi jak by sie zgłosiła garstka rosjan lat 44-45 albo jeszcze lepiej jakieś jednostki 1 wojenne to na meila do dnia 4 czerwca bardzo proszę franekdolas55@wp.pl

Kamil a co stoi na przeszkodzie żeby iemieckie"grupy w umundurowaniu brały udzial w przejeżdzie zwłaszcza że będzie radziecka,może jeden wagon mógłby zostać udostępniony dla niemców,jestesmy zaintersowani uczestnictwem ale oczywiście w umundurowaniu

robo generalnie to pociąg jest polski ale jeden wagon z wojskiem niemieckim ??? wiesz że może być to pomysł ale to zależy od was jesli nie macie nic przeciw to zapraszam w umundurowaniu a może zrobimy to co planowałem na waszym forum ale zabierzcie ze soba cały sprzęt
odpadła grupa LWP I narazie nie mam wiadomości od rosjan jak sie nie odezwą do 6 czerwca to zamykam listę uczestników z dotychczasową liczbą ludzi 35 osób
(+ 4-5 niemców )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie