kiler p Napisano 29 Maj 2007 Autor Share Napisano 29 Maj 2007 Mam takie pytanko odnośnie zasilania ckmów amunicją 7,92 mm - czy stosowano różną aminicję tego samego kalibru do karabinów i do ckm ? Jeśli tak to czym sie rózniła ? Pytam o to po przeczytaniu historii Heinricha Severloha -Bestii z Omahy", który najpierw prowadził ogień z MG42, a potem z 98k (nie wiem z jakiego powodu - może brak odpowiedniej amunicji ?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 29 Maj 2007 Share Napisano 29 Maj 2007 Nie wiem jak w armii niemieckiej, ale w polskiej były różne typy amunicji do km i do kb. Różniły się jednak nie kalibrem, ale ładunkiem (chyba? też ciężarem pocisku?). Ładunek w amunicji do km był tak dobrany, żeby właściwie działała automatyka broni. Amunicja do kb nie ma takich wymagań.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 29 Maj 2007 Share Napisano 29 Maj 2007 moze nie mial czasu załadować taśmy ;] to prół z kbk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 29 Maj 2007 Share Napisano 29 Maj 2007 Tak, zdaje się chodziło o to że ładunki amunicji do KM były mocniejsze od amunicji do KB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 29 Maj 2007 Autor Share Napisano 29 Maj 2007 Wyjaśniło się - jego mgieta została uszkodzona:http://www.916gr.co.uk/severloh.shtmlWracając do pytania - skoro były różne rodzaje amunicji to jak było z jej wymiennością ? Czy prucie z mgty amunicją do kbka było możliwe i na odwrót - użycie amunicji mg do kbka ? Jeśli chodziło tak jak piszecie o ładunek prochowy, to pewnie mogły być w którymś wypadku problemy z celnością bądź z żywotnością broni, ale to tylko takie moje przypuszczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 29 Maj 2007 Share Napisano 29 Maj 2007 W przypadku strzelania z km amunicją przeznaczoną do kb były problemy z zacięciami - nie do końca napinało to wszystko sprężynę. W przypadku strzelania z kb amunicją do mg był znacznie większy odrzut, no i oczywiście kwestia celności w obu przypadkach.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.