huk 100 Napisano 25 Maj 2007 Autor Napisano 25 Maj 2007 Włączyłem tv-telexspres ale już nie usłyszałem w jakim mieście w Polsce –wprowadzili podatek od opadów –mierzony od powierzchni dachu –co to się dzieje !!!
Debogora Napisano 25 Maj 2007 Napisano 25 Maj 2007 No to robi nam się po niemiecku,tam taki podatek funkcjonuje już od dawna.Pozdrawiam.
karpik Napisano 25 Maj 2007 Napisano 25 Maj 2007 Mówili, że największą powierzchnie dachu w mieście ma kościół.W kazaniu będzie o grzesznikach, którzy wykorzystują dany nam przez Stwórcę deszcz do niższych celów. Później poda kwotę i przejdzie z większą niż zawsze tacą;)Ps. Przecież płacimy za kanalizę, więc o co chodzi?To tak jak z podatiem drogowy, niedługo będzie wliczony w cenę odświeżacza samochodowego:)Pozdro.
FALKE-63 Napisano 25 Maj 2007 Napisano 25 Maj 2007 Na pewno coś wymyślą.... może podatek od zmany klimatu!?
FALKE-63 Napisano 25 Maj 2007 Napisano 25 Maj 2007 Podatki podatkami, ale zapowiadają znaczącą podwyżkę cen paliwa.
ubenfurer Napisano 25 Maj 2007 Napisano 25 Maj 2007 a dajcie spokój o podwyżkach , spożywka idzie w górę tak szybko jak mój mały wieczorem jak się kładę spać z żoną ;-)podatki od opadów -comiesięczne- wdrążą w życie aby szybko znalazły się jako takie pieniądze na odszkodowania dla poszkodowanych
dect Napisano 25 Maj 2007 Napisano 25 Maj 2007 falke, przeciez taksa klimatyczna jest juz od lat ;Pkarpik - slyszalem, ze ryby maja kasowac podwojnie ;P
njorl Napisano 26 Maj 2007 Napisano 26 Maj 2007 Na pewno to był podatek? Pytam, bo zakłady wodociągowe muszą odbierać nie tylko ścieki komunalne czy też przemysłowe, ale również wody opadowe. A wodociągi są zazwyczaj spółkami prawa handlowego i do budżetówki nie należą (choć udziałowcem jest zazwyczaj gmina) więc można mówić o opłacie, a nie o podatku.Czy do tej pory pobierano za to opłaty to nie wiem. Ale skoro na rynny wodomierza nie założą, to liczą kasę od powierzchni dachu, z którego mają odbierać deszczówkę a ilość opadów do odprowadzenia liczą chyba na podstawie średniej opadu dla strefy klimatycznej. Pozdr.,
Catadero Napisano 26 Maj 2007 Napisano 26 Maj 2007 No i teraz wygrani będą właściciele budowanych w PRL-u willi" typu bunkier(klocek,taki z płaskim dachem).Taki płaski dach ma z pewnością mniejszą powierzchnię niż taki sam klocek przykryty dachem dwuspadowym.Im wyższy szczyt dachu tym powierzchnia większa-bulić kasę.Grozi nam zatem powrót do peerelowskich klocków?Ładnie nasz kraj będzie wyglądał,nie ma co.A opłatą za deszcz spadający na tereny niezabudowane obciążyć bezdomnych!!!
KaktuS Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 Witam- U mnie ( Ostrow Wielkopolski ) to funkcjonuje od pewnego czasu, ale jako stawka, a nie podatek - cennik na 2007 r. http://wodkan.cto.tt.com.pl//serwisy/6/upl/taryfa_2007.pdf . KaktuS.
neszna Napisano 30 Maj 2007 Napisano 30 Maj 2007 ja wylazłem właśnie po piwko i klawisz mnie zaatakował czy odebrałem komunikat z administarcji,ja że nie a on no to wodę ma pan droższą!kupiłem 2 razy czteropak(piwa)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.