sanczoto Napisano 23 Maj 2007 Autor Napisano 23 Maj 2007 TEST Whites XLT (3500 zł) kontra MINELAB X_TERRA 50 (2100 zł),> : Miejsce przechodzone już wcześniej przez kogoś.. z garrett ace 250 i minelabem muszkieter. Pierwsze poszedlem tam z Whites XLT oznaczylem 16 celów gdzie sygnał był wyraźny - taki jaki warto by było kopać - położyłem na tych 16 miejscach listewki plastykowe. Nic nie wykopywałem... Następnie wziałem do reki X-terre 50 (pożyczoną) i odnajdywałem te 16 miejsc wykopując każdy z nich. ustawione tak aby działały stabilnie tzn. XLT program jewelery&coins Podkręciłem preamp na 8, czułość AC - 70, reszta bez zmian. X-TERRA 50 ---- Czułość 17, ręcznie dostrojna do gruntu, głośnik max. Z 16 miejsc wykrytych Whitesem XLT; minelab X-terra 50 wykrył 12, tzn 75 procent tego co widział Whites XLT, Czego nie widział X-terra 50 - 4 znaleziska : 1moneta boratynka, 2 element ok 8 mm od bizuteri mosiądz, 3 kawałek złotka alu, guzik 10 mm biorąc pod uwage ceny obydwu sprzętów X-terra 50 tańszy o 1400 zl - wykrył zaledwie 25 % mniej od whitesa XLT. TEST JEST NAJBARDZIEJ MIARODAJNY - LEPSZY NIZ TESTY POWIETRZNE ORAZ SZTUCZNE ZAKOPYWANIE CELÓW POD ZIEMIĄ (EFEKT ŚWIEŻEJ ZIEMI), pozdr!
Debogora Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 Moim zdaniem 25% więcej znalezisk to bardzo dużo.Aż strach pomyśleć ile ciekawych fantów można pominąć.toż to jedna czwarta wszystkich znalezisk.Pozdrawiam
dawać skarby! Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 Test pomyślany super i mamy nadzieje na takich więcej.Popieram w 100% Debogorę. Każdy centymetr głębokości i czy promil skuteczności jest na wage złota. Tylko kwestia finansów które ktos może przeznaczyc na sprzęt.
dominer Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 hmmm zależy jak na to popatrzysz z matematycznego punktu widzenia xterra jest dokladnie 40% tansza a skutecznosc gorsza o 25% wiec zyskujesz w proporcji stosunek skutecznosci zasiegu do ceny 15%.. ;) co nie zmienia faktu ze 25% mniej sygnałow to dużo ale az strach pomyslec ile bym mniej tych sygnalikow garecikiem zassal :)
sanczoto Napisano 23 Maj 2007 Autor Napisano 23 Maj 2007 Oddajmy jednak chwałem obydwu SPRZĘTOM - teren był dosłownie zlatany kiedyś garretem ace 205 i minelabem - muszkieterem - kupa dołków starych!!! CIESZE SIE ZE PODOBA WAM SIE MOJ TEST - '' TEST SANCZA '' - nie wykazywałem tu głębokości znalezisk bo wykazać to jest prawie nie możliwe :)) chodziło mi tylko o skuteczność obu, PODRAWIAM
fuks Napisano 24 Maj 2007 Napisano 24 Maj 2007 sanczoto, odwaliłeś kawałek fajnej roboty. Podoba mi się sposób, chociaż ja zawsze podchodze b.ostroznie do wszelkich testów.Zgodzę się z dawać_skarby i Debogor'em, że jednak 25% na korzyść Whitesa XLT to duża różnica. Dla mnie nawet 10% to byłoby już sporo, bo te 10% to mógłby być jakiś mały skarbik" (pojęcie wieloznaczne) :-)
ubenfurer Napisano 26 Maj 2007 Napisano 26 Maj 2007 whites XLT bardzo dobrze radzi sobie w terenie gdy nawet moneta jest ustawiona w glebie na sztorc , testy w powietrzu monety na sztorc i na płasko wykazują znikomą tylko różnicę ,nie wiem jak radzą sobie z w/w sytuacja inne sprzęty pozdrawiam
sloneczny Napisano 26 Maj 2007 Napisano 26 Maj 2007 Ciekawy jestem jak sie ma X-terra 70 do XLT... Byloby ciekawe porownanie.
karpik Napisano 26 Maj 2007 Napisano 26 Maj 2007 Też chętnie bym to sprawdził Sloneczny. Wyniki są chyba jasne, ale szukam kogoś z XLT na testy(okolice szczecina).Pozdro.
ubenfurer Napisano 26 Maj 2007 Napisano 26 Maj 2007 jak dobrze się zakręcisz to i za 2500-3000 xlt wyrwiesz , ja dałem 2900 w styczniu i pełna opcja dodatkowego wyposażenia :-)pozdro
SPIDER Napisano 27 Maj 2007 Napisano 27 Maj 2007 Tak bendże za kilka lat a może za kilkadzesiąt jak niebendzemy dbali o czystość lasów .Testy mojm zdaniem to super sprawa .POZDRO..
dominer Napisano 28 Maj 2007 Napisano 28 Maj 2007 Odnosnie tego testu mam jedno pytanie do kolegi sanczoto co oznacza ze x terra50 nie widzial danego przedmiotu-calkowity brak wskazan czy poprostu skaczacy sygnal? pozdrawiam
sanczoto Napisano 1 Czerwiec 2007 Autor Napisano 1 Czerwiec 2007 A wiec, 4 nie wykryte przedmioty przez X50 wygladaly tak 3 nie widzal zupelnie, a czwarty widzial slabiutko- tak slabo ze normalnie bym tego tego sygnalu nie kopał (w jedna strone dzwiek na powrot nie czy cos podobnego) (czwarty delikatnie sygnalizowal ale slaiuutko)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.