Skocz do zawartości

Łopata PLAŻOWA! Gdzie to kupić????

kuba321

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sorrki za temat postu, ale nie wiem, jak nazwać ten PODBIERAK plażowy:)) Chodzi mi o to JAKBY sito którego używają na portalu z różnorakiego typu filmikami (You Tobe - nazwę zmieniłem specjalnie, żeby czasami bociek nie przysolił mi" za promowanie innego portalu. Ta łopata" sprawdza się na plażach i w wodzie. Jest to jakby sito na trzonku. Wbija je się nogą i wypłukuje piasek, lub przesiewa. Fant zostaje w środku. W okolicy jest kilkanaście ładnych jezior a dzisiejszy 30 min wypad na dzikiej" plaży mile mnie zaskoczył. Strach pomyśleć co będzie na głównej :) Pomóżcie koledze i podpowiedzcie gdzie taką Łopato-sito można kupić :)Pozdrawiam.
.
.
.
CirrusCX

Napisano
weź kup rondel aluminiowy od cygana :-) wielkość jaka tam ci pasuje tylko z rączką
nawierć ten rondel wiertłem o średnicy o 0,1mm mniej niż wynosi średnica jednego Grosza Polskiego
i jazda na plażę
Napisano

No to weź, czy kup? Zdecyduj się przyjacielu :)) Zrobiłem screenshota i chodzi mi o coś takiego jak fotka obok. Można oczywiście pokombinowac i samemu spróbować z rondlem - tak jak podpowiada 1szybki. Tylko wydaje mi się, że konstrukcja firmowa jest stabilniejsza i lżejsza. Wiecie gdzie takie cuś można kupić?
.
.
.
CirrusCX

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Martin 11:00 21-05-2007

Napisano
Ja polecam plastikowy cedzak do klusek dostępny w sklepach AGD.
Sprawdzony na plaży , możesz sobie ewentualnie dziurki wiertarką powiększyć.
Jedyna wada to że nie sprawdza sie na mokrym piasku bo sie dziurki zaklejają.
pozdr. DARZ DÓŁ
Napisano
Typowe łopatki z sitkiem ma w swojej ofercie Garrett ,
ale nie zawsze są dostępne u naszego krajowego importera (Talcomp).
Poza tym cedzak z AGD będzie tańszy.
Napisano

Siemka
Ja mam takie sitko samoróbkę z nierdzewki oczka 8*8 mm nic ciekawego nie przeleci. Trochę czasu w garażu i po kłopocie.
Pozdro

Napisano
Wybieram się na urlop nad nasze morze i też nad tym myślałem. Może da się do tego wykorzystać stary bęben od pralki automatycznej, po odpowiednich przeróbkach oczywiście. Myślę o wykorzystaniu blachy nierdzewnej z dziurkami.
Podoba mi się łopatka Igora02, piasek na pewno ładnie i bez przeszkód przeleci, tylko czy nie za duże oczka 8 mm.?
Jak możesz to powiedz, gdzie można dostać takie nierdzewne sito.
Napisano
Igor - świetna sprawa! Sitko extra. Dzisiaj przejechałem wszystkie sklepy w okolicy, a trochę ich jest.... podobnej blachy nigdzie nie mają. Sprawdziłem wszystkie składnice budowlane - też brak. Jutro uderzam na złomowce, tam jedyna moja szansa. A może ktoś z Was ma podobne sitka wykonane w inny sposób? Pozdrawiam.
.
.
.
CirrusCX
Napisano
Siemka CirrusCX ja mam tą blachę od szwagra który pracuje zakładzie ślusarskim ale nastawionym typowo na wyroby z nierdzewki szukaj coś na kształt Centrozłomu może tam maja coś takiego ja w tej chwili robię sitko o przekroju prostokąta ale coś mi ono nie leży jest jakieś za podatne na odkształcenia.
Popytam szwagra może ma jeszcze jakies takie odpadki do załatwienia jak coś to dam Ci znać.
Pozdro
Napisano
A ja będąc w Łebie nad morzem widziałem gościa który miał samoróbke zrobioną z setki rury plastikowej od kanalizacji .Była ona ścięta na końcu pod kątem na ostro i zaostrzona,a na dnie miał wklejony oktrągły metalową siateczke.Na górze miał przykęconą rączke równoległą do rury.
Napisano
Jak macie fotki to DAWAĆ :) Ja wczoraj do późna spawałem moją zabaweczkę. Jak dzisiaj wrócę z pracy to zaprezentuję to COŚ.
.
.
.
CirrusCX
Napisano
Gotowe szufle sprzedaje pewien sklep w W-wie.Jest link do niego w sprzęcie poszukiwawczym ,tylko ta cena!Stanowczo za drogo chcą za takie cacko.
Napisano
Faktycznie szufla jest. Ale cena nieproporcjonalna - 190 ziko za szufelkę ręczną!! Ale można podpatrzeć i zrobić samemu - tylko skąd surowiec? Zostaje blacha ocynk i wiertarka :)
.
.
.
CirrusCX
Napisano

Już skończyłem! Przedstawiam mój projekt - OSTRYGA :) Konstrukcja stalowa. Z przodu lemiesz naostrzony na brzytwę. Rączka od BMX'a. Jutro pierwszy wypad w teren. Jeziorko jest czyste i piaszczyste. Owoce mojej OSTRYGI zaprezentuję w dziale identyfikacja. Życzcie powodzenia.
.
.
.
CirrusCX

Napisano
Właśnie wróciłem... wypad całkiem udany! W dziele identyfikacja pt. OSTRYGA - akcja plaża! Przedstawiam co udało mi się wyłowić moją maszynką. Zapraszam.
.
.
.
CirrusCX
Napisano

Witam, a ja na plażę wydumałem coś takiego... zrobione z pcv więc nie daje sygnału przed sondą. Zgarniam namierzony cel i sprawdzam przed sondą czy już jest :-)
Rzeczy potrzebne do wykonania: kawałek rury pcv, opalarka, wyrzynarka, wiertarka, pistolet do klejenia na gorąco i trochę wprawy oraz cierpliwości.

Napisano
diabelski - nieźle! Do miękkiego nadmorskiego piasku chyba nie ma lepszego sitka! Gratulacje! Jednak do twardego dna w jeziorze chyba będzie odpowiedniejsze stalowe. diabelski - extra wykonanie. Nie chcesz przyjąć zamówienia na takie siteczko? :) ew odp. na priv. Pozdrawiam.
.
.
.
CirrusCX
Napisano

Mówi się tutaj o dwóch różnych rzeczach; czym innego jest podbierak do szukania monet w piasku na plaży a zupełnie czymś innym do szukania w wodzie. Do szukania w wodzie potrzebne jest bardzo solidne narzędzie wykonane najlepiej ze stali nierdzewnej, odpowiedniej długości. Przedstawiam zdjęcie mojego podbieraka, który używam ok. 8 lat - długość 145 cm, dwuczęściowy w celu ułatwienia transportu. Był spawany już kilka razy ze wzgl. na duże siły, występujące przy wydobywaniu niektórych celów. W przeszłości używałem innych ale ten sprawdza się najlepiej. Wystarczy 1÷3 podebrań aby przedmiot był wydobyty. Wewnątrz dobrze przykleić 3-4 magnesy, aby nie mieć problemów ze wsuwkami do włosów i innymi drobnymi przedmiotami żelaznymi jeżeli szuka się wykrywaczem PI. Odradzam kupno podbieraków aluminiowych czy ze stali węglowej, jeżeli zamierza się szukać w morzu, ze wzgl. na działanie soli.
Takie podbieraki dostępne są w wielu sklepach sprzedających wykrywacze w USA, Wielkiej Brytanii, Niemczech, Hollandi i innych. W Polsce niedostępne, ale dobry warsztat mechaniczny spawający nierdzewkę wykona takie zamówienie jeżeli dostarczy się rysunek i odpowiednio zapłaci. Koszt na zachodzie powyżej 100 - 130 euro + koszt przesyłki, spora inwestycja, ale warto.

• 6 years later...
Napisano

witam jestem tu nowy a to moja łopata plażowa własnoręcznie wykonana i spawana całość wykonana ze stali nierdzewnej solidna i pewna bez ostrych krawędzi otwory wybijane maszynowo jak by ktoś potrzebował szkic jak zrobić to podaje maila boasy80@wp.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie