Skocz do zawartości

Nieśmiertelnik Tajnego Agenta ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Trafiłem w Breslau nieśmiertelnik z natępującymi biciami.

SICHERH. POLIZEI EINS. KDO 9968

Tylko tyle, nic więcej

Poszukałem nieco w Google i wyszło, że to nieśmiertelnik agenta tajnej policji SIPO
(więcej na http://pl.wikipedia.org/wiki/Sicherheitspolizei)

Może ktoś się orientuje, co moze oznaczać KDO ?
Może to Kommandeur Der Ordnungspolizei ?

Czy komuś udało się trafić nieśmietelnik tej formacji ?

hmm... dla wiadomości beaviso- Breslau to oczywiście Wrocław (auf deutsch, naturlich:)).

Gratuluję znaleziska! Tego typu nieśmiertelniki to ogromna żadkość. Osobiście przychylam się do tezy o STASI, choć z wielką ostrożnością... istotnie skrót to zapewne Einsatz Kommando, choć też nie na 100%. Może jesteś w stanie umieścić jakąś dokładną fotkę- wtedy będzie łatwiej

Dziękuję, Ryan425, za fachowe objaśnienie znaczenia nazwy Breslau". Pytałem naturalnie z przekąsem, bowiem to - zdaje się - jest obecnie polskie miasto? Autor mógł wysilić się i resztę postu także napisać po niemiecku....
...Nieważne, wróćmy do wątku.

Skrót z nieśmiertelnika oznacza Sicherheitspolizei Einsatz Kommando czyli Oddział Operacyjny Policji Bezpieczeństwa.W skład tych jednostek wchodzili członkowie SS oraz policji,i sformowani w tzwn. Einsatzgruppe zajmowali się działaniami antypartyzanckimi i profesjonalnym mordowaniem ludzi na wschodnich terenach okupowanych.Ciekawa blacha godna pozazdroszczenia, zapewne niejedno widziała.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie