niechludow Napisano 19 Maj 2007 Autor Napisano 19 Maj 2007 Polecam muzeum w Dżonowie k.Zielonej Góry.Dużo broni pancernej i p.pancernej.Dołączam zdjęcie ISU 152.[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images20.fotosik.pl/364/d48a5bbd2a5e67a1.jpg[/IMG][/URL]
mgieta Napisano 19 Maj 2007 Napisano 19 Maj 2007 Muzeum w Drzonowie 15 km od Zielonej Góry (Lubuskie )
KRUSZYNA Napisano 19 Maj 2007 Napisano 19 Maj 2007 Tak dla jasności-to nie ISU152 lecz SU152.Niby tylko jedna literka lecz różnica duża.W pierwszym zwieroboju"zastosowano podwozie czołgu KW(czyli Kliment Woroszyłow)a w ISU podwozie pochodzi od czołgu IS(Iosif Stalin po polsku JS czyli Józef Stalin).I dodam że w Drzonowie są dwa jedyne znane zachowane takie pojazdy.Absolutne unikaty.pozdrawiamkruszyna
Cronos Napisano 20 Maj 2007 Napisano 20 Maj 2007 A ten z Kubinki to nie jest też przypadkiem SU-152??http://www.tankmuseum.ru/images/p2/n5.jpgPodpisane jest ze Su nie ISUPozdrawiam
balans Napisano 20 Maj 2007 Napisano 20 Maj 2007 Ten z Kubinki to też Su-152, łącznie na świecie zachowały się tylko te trzy sztuki! Sądzę, że to wyśmienita okazja do wymiany z Rosjanami jednego z nich na coś cennego, co posiadają w swoich zbiorach, a co było na wyposażeniu naszej przedwrześniowej armii. Np. jakiś nasz czołg, bo te francuzy" jakie posiadają w swoich zbiorach to pr. przynajmniej częściowo zdobycz na nas. Ale u nas chyba nikt nie jest zainteresowany wymianą, bo to nie strefa ojro, albo $...A może jestem słabo poinformowany, bo takie starania mają miejsce???balans
balans Napisano 20 Maj 2007 Napisano 20 Maj 2007 I jeszcze jedno, bardzo się cieszę że zostały uratowane i trafiły do tego Muzeum. Ale Na Boga, takie unikaty powinny przynajmniej stać pod jakimś zadaszeniem, a nie pod chmurką!balans
acer Napisano 20 Maj 2007 Napisano 20 Maj 2007 A ja mam nadzieję że kiedyś będą jeździć jak IS-2.Ekipa od tamtej renowacji ma już doskonałą praktykę.
KRUSZYNA Napisano 20 Maj 2007 Napisano 20 Maj 2007 Niestety JS2 był kompletny z pełnym wyposażeniem tylko od wielu lat nie uruchamiany.Oczywiscie pełen szacunek dla ludzi z CWWL Poznań którzy go uruchomili.Oba SU152 z Drzonowa to tylkowydmuszki"prawie bez wewnętrznego wyposażenia,zdjęte z cokołów przed cmentarzem i uratowane przed złomowaniem.Jest to oczywiście do zrobienia ale koszt tego to pewnie wieloletni budżet wszystkich polskich muzeów o profilu wojskowym.Niestety!pozdrawiamkruszynaPs.Oczywiście zapomniałem o tym SU152 z Kubinki.Ten jest trzeci,ale to my mamy dwa a oni jeden ;-)-choć raz!
model31 Napisano 17 Lipiec 2007 Napisano 17 Lipiec 2007 Chialbym na zakonczenie tego postu dodac jedna fotke, ktora udalo mi sie uwiecznic przed kilkoma laty na terenie tegoz muzeum.
braun Napisano 17 Lipiec 2007 Napisano 17 Lipiec 2007 jeszcze nie tak dawno bo około 3lat temu stał StuG III(tranzytowy)byłem widziałem ale pojechał pa pa
model31 Napisano 18 Lipiec 2007 Napisano 18 Lipiec 2007 Niestety, nie udalo mi sie zaladowac fotki. Nie udalo mi sie na razie zmniejszyc formatu ponizej wymaganych 100 KB.Zdjecie dotyczy Stg IV". Sprobuje inna droga.Pozdrawiam
model31 Napisano 21 Lipiec 2007 Napisano 21 Lipiec 2007 Nareszcie udalo mi sie zmniejszyc format. A oto StuG III, ktory stal na terenie muzeum w Dzonowie latem 2003-go roku.Pozdrawiam serdecznie
stedke Napisano 7 Sierpień 2007 Napisano 7 Sierpień 2007 jako ciekawostke moge napisac...ostatnio odbywalem staz w LMW :) i to co jest pokazane w oficjalnej czesci wystawy to hmm nie da sie okreslic do tego co jest zasejfowane i zakratowane w piwnicach:(jednak bez odpowiednich srodkow finansowych musi to pozostac w smutnych sejfach :(m.in mialem okazje kilkakrotnie trzymania w lapkach Radomskiego Visa ktory zostal znaleziony w Lublinie.z prototypowej serii...:)pozdro
grba Napisano 7 Sierpień 2007 Napisano 7 Sierpień 2007 Jak tam budowa nowego muzeum w Cytadeli wygląda?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.