Skocz do zawartości

Samolot okolice Dęblina

Rekomendowane odpowiedzi

W zastępstwie Bombla ;-)
Wygląda na Wright Whirlwind J-5:
http://www.griffwason.com/gw_pages/whirlwind2.htm

Był już na forum taki silnik:
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=390160#390179

Pozdrawiam - Szarubek

Pisałem w tamtym wątku o tym, że silnik może pochodzić z R-XIII, ale wyglada na to, że napisałem za mało. Silnik był powszechnie używany na całym świecie i produkowany między innymi w Polsce. Oprócz Lublina" napędzał również całą linię rozwojową treningowych PWS-ów od PWS-12 po PWS-26.
Trzy takie motory napędzały Fokkera F-VII/3m przed modernizacją. Mile widziane uzupełnienie tej listy...
Pozdrawiam - Szarubek

Nie było mnie tu chwilę i już HUK wydłubał jakieś letadło.
Huku czy to było może w okolicach Gołębia???
Dędliński wezeł lotnisk był bardzo intesywnie bombardowany więc to może być pozostałość po tych nalotach ale także pochodzić z innej katastrofy. Ja podobnie jak Szarubek ostawiałbym jakiegoś PWS-a. Masz jakieś inne fanty z tego wraka czy to z jakiegoś chłopskiego podwórka sam tylko cylinderek???
Gratuluję fantu.

pzdrwm
bombel

ps. Ja znalazłem ostanio tylko kawałek Karasia z 31 ER. Niepozorny ale to jednak wrześniowy fant.

Ja w okolicach pomiędzy Gołębiem a Dęblinem trafiłem kilka kawałeczków blachy i przestrzeloną butlę tlenową...ale przestałem się tam pokazywać po tym jak jakiś pacan zostawił po sobie krajobraz księzycowy :(

bo to jest w miejscowoasci lezacej przy drodze miedzy konskowlą a drogą lublin warszawa. tam spadła ta cobra zrypana zreszta przez ruskich. pilot sie uratował.
jeszcze parelat temu lezała kabina z niej pale spózniłem sie i poszła na złom. silnik ze smigłami był jeszcze 2 lata temu i z tego okresu pochodza te foty. potem sie wyprowadziłem i nie wiem co sie dzieje z fantem

• 3 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie