Skocz do zawartości
  • 0

Pistolet - problem

M98k

Pytanie

Napisano

Witam, koledze trafił się taki oto pistolecik. Jego propozycja to Strąpoć 6.35 mm. Mi to on troszkę przypomina TT, ale ja się zbytnio nie znam. Kaliber to około 7 mm więc jego teoria może sie sprawdzić. Proszę o identyfikację

Pozdrawiam M98k

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź. A tak z innej baki to czy one były na wyposażeniu polskiej armii we wrześniu??
Napisano
Nie sądzę, był produkowany dla armii jugosłowiańskiej i jako broń policyjna. Używano :) jej w Holandii, Francji, Grecji i Turcji. Niemcy po zajęciu Belgii produkowali je nadal w wersjach 7,65 i 9 mm.
Napisano
Jak napisał rozbooj FN Browning 1910/22 (co poznać po tuleii na lufie w odróżnieniu od wz.1910) lub jeden z jego klonów np. MAB.
Pozdrawiam L.
Napisano
Wielkie dzięki za odpowiedzi, teraz mam przynajmniej jasność sytuacji :) Bo zaczynam zbieram Polski wrzesień i nie wiedziałem czy mi sie to przyda :)

Dziękuje i pozdrawiam M98k
Napisano
witam jeśli mogę coś wtrącić to trafiły mi się już takie 3 w tym 2 7,65 i jedna 9 zaintrygowany tym faktem poryłem trochę w literaturze i uzyskałem potwierdzenie używania tej broni przez naszych oficerów we wrześniu 39 jeśli sobie przypomnę to podam tytuł bo już parę latek minęło od tego czasu.wskazówką może być również to iż znajdowałem łuski po tego typu broni w rejonie polskich schronów bojowych

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie