Skocz do zawartości

okolice Poznania vol. 2

bonzo74

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hehehe... Znalezione przez siebie bardziej cieszy, wiem coś o tym :)
Czwartek wolny więc gdzie te wszystkie propozycje?
Pozdr.
  • Odpowiedzi 311
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam!
Te transzeje które kiedyś kamdrum trzepał za łuskami to teren byłego poligonu po szkole SS,czy coś tam będzie jeszcze w ziemi to nie wiem.Rozmawiałem ostatnio ze starszym mieszkańcem okolic,lat 89 to twierdził że tam cisza była,lecz i zdarzyło się ze kropneli paru niemców w pobliskim rowie.
Twierdził że więcej się działo w okolicach Dz...... Góry i że tam możemy poszperać.
Pozdr.281
Napisano
Fakt, choć z drugiej strony pod latarnią najciemniej" :) poza tym będzie tam napewno masę śmieci... :(
Napisano
Co fakt to fakt z tym leśniczym;(
Ja już nie mam pomysłów.
Popytam jeszcze o pewną przeprawę w okolicach Obornik.
Pozdr.281
To do jutra!
Napisano
Niestety nie miałem czasu na większą analizę map (czytajcie: zawalony jestem robotą ;-))
Ale jeśli nie w kierunku Obornik to może lasy koło Swarzędza (koś chyba cos o tym pisał) albo lasy na północ od figurki przy Karczmie.
Wieczorem postaram się choć na chwilę przysiąść do map.

A w sprawie forum to jest gotowa wersja robocza, prześlę zinteresowanym miala z parametrami (założyłem tylko te osoby które miały podany adres email na Odkrywcy) i proszę testować i się nie denerwować.
pzdr.
Napisano
do axmann-wieś Mierzkowo to dzisiejsze Miękowo.
co do forum kaka to pokazuje że plik nie istnieje,jeżeli jutro chcesz jechać to jest mała zmiana planów,uderzymy w inne miejsce.
Kontaktuj się z PG na komórę,ja się rozłączam.
Narazie!
Pozdr.281
Napisano
witam

zauwazylem post ze ktos cos kreci:
(...)
A tak poważnie to próbnie zakładam forum tylko dla naszej grupy, na hasło i tylko admin zakładałby nowych userów.
(...)
to juz mi brzydko pachnie

czyli te forum bedzie tylko dla wybrancow?
w imie lepszych racji, czy tylko malostkowosci?
a przeciez forum (...)służy do wymiany informacji i poglądów między osobami o podobnych zainteresowaniach(...)"[wikipedia]

pozdrawiam
Napisano
axmann - Dlaczego od razu kręci. Po prostu zamiast na GaduGadu to tam będziemy wymieniać prywatne i inne treści które z wiadomych przyczyn nie mogą pojawić się na forum odkrywcy.
I dlatego też dostęp będą miały osoby które znamy i tyle.
Może mój błąd że nazwałem to forum.
Przecież i tak wszyscy korzystamy z Odkrywcy.
Może w przyszłości powstanie strona grupy z Poznania i tyle teorii spiskowej.
Jak chcesz to moge Ciebie dodać do użytkowników. Nie zrobiłem tego ponieważ tak jak pisałem mam cięzki okres w pracy a co za tym idzie brak czasu.
A swoją drogą chciałem dobrze a tu od razu małostkowość, wybrańcy. To dlaczego większość osób z tego forum o pewnych sprawach rozmawia tylko przez GG i emaili ?
pzdr.
Kaczka
Napisano
jutro jadę z jednym gostkiem do Szreniawy ma mi pokazać miejscówkę na militarkę
dlatego na jutro z wami się nie zgadywałem a może akurat jakiś nowy ciekawy teren się pojawi a co z tego wyjdzie zobaczymy?
Napisano
Uważam, że konkretne namiary na miejsca w które jeździmy powinny być tylko do naszej wiadomości i to nie tylko ze względu na konkurencję".

Nie mogę korzystać z GG więc pomysł Kaczki jest OK ( PG podeślij proszę mój mail dla K., gdyż ten z Odkrywcy nie użytkuję ).

Axmen pakuj kanarka w plecak i jedziemy na monety - szkoda czasu na zwady:).

Dziś trafiły się 2 Niemce ( 50 f i 5 f ), trochę skitrany Wilhelm zaborca ( 1 grosz ) i jakiś srebrny gość z mieczem ( posadziłem go w dziale identyfikacji monet bo takiego jeszcze nie spotkałem ).

Następna wycieczka w Niedzielę.
Sv
Napisano
Dzisiaj w tak pięknych oklicznościach przyrody wybraliśmy się (281, PG Kaczka i Kolega którego nicka nie pamiętam - cóż starośćc to jest pikna zecz") na podpoznańskie lotnisko polowe ze skutkiem średnim - łuseczki od flaka, mausera,ppsz,kawałki samolotu,PG oczywiście moniaki - PRL ale za to uinkaty bo rozjechane przez pociąg (tory w pobliżu), ach te młodzieńcze zabawy :-).
Ja raczej w weekend do Was nie dołącze idę do znajomego na wieczorek kawalerski ;-).
pozdrowionka.

Kaczka
Napisano
Witam
Mam pytanko:
jestem poczatkujacy i mam zamiar kupic detektor-czy nie ma ktoś z Was taniutkiego detektorka na spyl??
byłbym bardzo wdzieczny za odp.
i gdzie w okolicach mosiny kościana mozna wybrac sie na militarke??
pozdrawiam i życzę Wam udanych łowów"
Napisano
Czwartek faktycznie do niezbyt udanych należał... Wpadła next łuska do kolekcji od 20mm SzwaK, trochę łuseczek od mausów i pepeszek, a z moniaków 1 zł 1949(MN), 1 gr 2001 i 2 destrukty PRL (zabawy na torach hehehe...)
Popołudniu wybraliśmy się jeszcze na mały rekonesans z Sv :) Jak zwykle przeprowadził wzorowe czesanko :D mi trafiła się tylko boratynka koronna 16XX i 5 gr 1949 plus kolejna porcja łuseczek :)

W pełni popieram idee budowy strony aszej nieoficjalnej" grupy, gdzie na wewnętrznym forum będziemy wymieniać istotne informacje. Jeżeli ktoś próbuje sobie dorobić eorię" do pomysłu kolegi Kaczki, to chyba nie wie o czym mówi.
Pozdr.
Napisano
Witam!
Kaka-ten kolega to R23,nie pamiętasz bo on rzadko pisze na forum,to nie starość;)Jak byś mógł to sprawdź okolice Obornik a konkretnie wioskę Kiszewo i przeprawę przez wartę(Kiszewo-nie jestem pewien czy dobrze napisałem nazwę tej wsi lub miasteczka)czy była lub czy jeszcze jest ta przeprawa.Mój e-mail to m281@wp.pl
U mnie nędza wczoraj taka że szkoda gadać.Za to R23 kulę od muszkietu trafił,lecz najlepsze jest to że ona wcześniej musiała kogoś lub coś trafić bo jest nieco odkształcona. No to widzę chłopaki że usiedzieć nie możecie!
Gratuluję!
Pozdrawiam 281!
Napisano
kaka-wioska Kiszewko lub Kiszewo.
PG i Sv może kiedyś będę mógł się z wami zabrać na monetki?
Pozdr.281
Napisano
281-Sprawdzę trochę poźniej bo siec w firmie pada a ja mam 3 serwery na głowie i muszę pilnować informatyków.
Info na mailu.
R23 - info na mailu
pzdr.
Napisano
Pelikan85 - co do piszczałki to raczej kiepsko, z tego co wiem to niektórzy u nas też mają deficyt i chodzą parami, na zmianę. Sprawdź na alledrogo. A z terenów na pd od poznania to tylko byłem za Łęczycą.
Okopy były ale puste - chyba nic się tam nie działo.
A jeśli mogę Tobie doradzić to na początku poprostu szukaj wszędzie gdzie od kilkudziesęciu lat chodzili ludzie : lasy,pola itp.
Nabierzesz wprawy. Ja tak przynajmniej robię.

pzdr.
Napisano
281, no przecież zapraszamy... Tylko gdzie te moniaki leżą?
Kaczka, wiadomość via mail i na PSquad :)
Napisano
Leżą tam, gdzie je zgubiono:)
W tym parku trafiłem też dwie spinki do mankietów - są pozłacane z wierzchu ( tak twierdzi mój domowy Chemik" ) i chyba m rację bo dawały sygnał na przedostatni kwadrat w Solarce.
281 - no problem, poza tym tylko by znaleść dobre miejsce ( to, gdzie był denarek zostało z grubsza sprawdzone niestety...)
Sv
Napisano
Kaczka dzieki za podpowiedz,moze sie gdzies na piszczalke wkrece a potem zobaczymy...lasów w moich okolicach duzo a w mosinie szkopy stacjonowaly(jedmego majora zastrzelili i do grajzerówki niedaleko)w okolicach Kościana tez cos sie dzialo wiec moooze cos sie trafi!!!:)
pozdrawiam i dziekuje
Napisano
wczoraj byłem w tym lesie koło Szreniawy ledwie wszedłem do lasu zaraz natrafiłem na piękne okopy okazało się że okopany jest cały las a stanowiska ogniowe są skierowane na zachód prawdopodobnie nasze okopy wrześniowe dlatego nie było nawet jednej łuseczki więc ogólnee bida
na zlot jednak nie pojechałem:(
Napisano
Romek - znaczy się standard z Antoninka:)...

Pelikan - podczep się pod nas to sobie zobaczysz jak z piszcałką wygląda chodzenie i stwierdzisz czy warto inwestować, bo jak już kupić to nie za trzy stetki tylko musisz liczyć z 6 paczek co najmniej, a docelowo z tysiaka.
Chyba, że wolisz podziwiać trofea kolegów.
U nas Chłopaki sprzęt zmieniali na wiosnę a używki" poszły na pniu - może będą następne wymiany na jesień, a w gratisie szkolenie za free w terenie ale to kupa czasu.

Namiarów na patelce " nie dostaniesz chyba, że przechodzone...

Jutro do południa jestem uziemniony choć ciągnie mnie to miejsce z niemieckim Denarem ( jak go trzymam w łapie to, aż nie chce się wierzyć, że ma już co najmniej 800 lat ).

Na niedzielę jadę szperać - myślę, że znów monetki trzeba skosić. Jakby co to dajcie inf. na sms przez PG lub 281.

Sv

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie