Skocz do zawartości

Stoi sobie czołg

Marcin Pe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Naprawdę, aż wierzyć się nie chce - wreszcie coś pozytywnego na cyplu. Kropla w morzu potrzeb, ale kropla drąży skałę. 22 września godzina l2.00 - uroczyste odsłonięcie tablicy pamiątkowej, a jednocześnie oficjalna prezentacja zrekonstruowanego stanowiska. Inicjatorem prac, i opiekunem terenu jest oczywiście Muzeum Obrony Wybrzeża.

Jak ktoś chce sobie powolontariuszować - każda para rąk na wagę złota, do 22 mało czasu zostało, przybywajcie...

• Odpowiedzi 75
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Powyższe zdjęcia nie są pozowane, chłopaki sami z siebie uwijają się jak mrówki (ostatnie zdjęcie - przyznam się -polowałem z ukrycia by wychwycić leserów - nie stwierdzono obecności takowych).
A w tematach kolejowych ? Wymodziłem dziś coś takiego - ależ to będzie huk, jak przy próbie odpalenia silnika wszystko wyleci w powietrze :) No bo czym innym może się skończyć podłączenie TEGO CZEGOŚ pod akumulatory ;)

Napisano
Marcin, miałem okazję w te wakacje oglądać efekty Waszej pracy (tak, tak, kupiłem bilet ;) - fantastycznie się bawiłem. Kaśka, moja połowica, jak nie lubi miliatriów tak tym razem nie chciała za szybko wyjśc :) Fajen rzeczy dzieją się na helu :)

znów pojadę - bo mam gdzie nocować :) muzeum czynne jeszcze ? niedługo będę...
Napisano

Byłem też u Was w muzeum, na każdym kroku widać że coś się dzieje, zmienia. Opis i ekspozycja fachowa tak powinno być w każdym muzeum.

Napisano
A co do Muzeum - jestem tam co roku. Obserwowałem jak to wszystko powstawało i jestem jak najbardziej za ale wiadomo - błędy merytoryczne... :)
K98 podpisany jako wz.29 albo zdjęcie działa MU-2 z 3. BASu podpisane jako działo baterii cyplowej" ;)
Rozumiem że wypadki każdemu się zdarzają więc nie czepiam się lecz zwracam konstruktywną uwagę.
Napisano

Zdarza się, najważniejsze że są ludzie o otwartych głowach i coś konkretnie robią. W zeszłym roku przez 6 miesięcy pracowałem przy rozbiórce starej cegielni, gdybym wiedział że to może się przydać komuś z branży….. Pozdrawiam i powodzenia.
Lemeryt

Napisano
Lemeryt - na setkę" też przyjdzie czas, byle się sponsorzy znaleźli. Apetyt jest na cały cypel, wszystkie trzy działobitnie niemieckie, port wojenny ;) i inne tym podobne. Tak można najkrócej przedstawić misję MOW. A że kołderka krótka...
Zdjęcie z miną - gratulacje, trafiłeś na moment, gdy niechcący wpakowałem na minę księżyca_nad_gieesem. Kolega przyjechał popracować przy kolejce, a że się na wąskich torach akurat nic nie działo - dostał minę do renowacji. Ale i tak się podobało.

Mario33 - pewnie, że czynne, co najmniej do końca września. Ja jestem raczej incydentalnie, ale jak dasz znać wcześniej, to tak poustawiam robotę, by być na miejscu (odpalimy lokomotywkę?)

Gunship - uwagi przekazane ;)
  • 2 weeks later...
Napisano

Jako że wątek o jutrzejszej uroczystości wylądował w spotkaniach, integracjach" (pewnie słusznie), uraczę was w tym wątku kilkoma fotkami z ostatnich chwil przed jutrzejszym odsłonięciem tablicy. Główna atrakcja dla zwiedzającej dzieciarni: taaaaka armata, w dodatku można powłazić gdzie się da :), już niebawem wróci do życia, na razie w barwach roboczych.

Napisano

Winda amunicyjna - dziś ponownie uruchomiona, po latach. Łuskę podała :)
No i tu jest kwestia do dyskusji - na ile orginalna? Kaliber zmniejszono, więc i łapki" są chyba (?) odpowiednio mniejsze, ale cały mechanizm na pewno (?) przedwojenny. Może wyjdą odbiory (ale czy były wymagane na tej części mechanizmu?). Jak widzicie na razie same znaki zapytania :)

Napisano

A tu podróż w drugą stronę czasu, czyli do dnia jutrzejszego ;)
Mimo, że Jaskólski & Brygiewicz budowali solidnie, to kilkadziesiąt lat nadmorskiego klimatu zrobiło swoje - cementu poszło sporo, odbudowa pełną gębą.

Napisano

O, to zdjęcie powinienem dodać do tematu duchy na wykopkach", i mgła tajemnicza jest, i jakieś kropki fruwają :)
Komora amunicyjna podczas przyspieszonego osuszania. Współczuję panu osuszaczowi, gdyby nie widoczny z tyłu kanał wentylacyjny, minuty by tam nie wytrzymał. Wentylacja działała bez zarzutu, z wylotu kanału, na górze, para waliła jak z parowozu.

Napisano

No to zaczynamy. Widok jak z lat 80'tych, zamglony, jesienny poranek na cyplu. Marynarze stanęli na wysokości zadania, od rana sprzątali drogę dojazdową do działobitni.

Napisano

Ze wszystkich pomników, monumentalnych metaloplastyk, betonowych miejsc pamięci ... TEN. Nieporadna, ręczna robota, samoróbka" wręcz. Najładniejszy. Od jakiegoś czasu znów zadbany.

Napisano

A tutaj mamy sytuację na chwilkę przed uroczystością. Tłum? Kilkadziesiąt osób, w większości spacerowicze podążający na plażę, zwabieni sztandarami, marynarzami, marszem generalskim z głośników. Drugie tyle oficjalnych gości, trzecie tyle mundurowych.

Napisano

Warto było pojechać potem do muzeum i posłuchać opowieści Jednego z Ostatnich. Na zdjęciu chwilę po odsłonięciu tablicy, z prawnukiem Przybyszewskiego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie