Sowie Góry Napisano 8 Maj 2007 Autor Napisano 8 Maj 2007 WitamJak jest ze stabilnoscią pracy tego wykrywacza w szczególnosci w wilgotnym terenie albo zasmieconym.Czy pojawiają sie fałszywe sygnały?PozdrawiamS.G
Igomas Napisano 8 Maj 2007 Napisano 8 Maj 2007 Nie ma wykrywacza, ktory nie wzbudzi sie przy mocnym uderzeniu np. o korzen. Z wilgocia nie powinno byc problemu. W wykrywaczach Tesoro to zjawisko wystepuje raczej z rzadka, to dobra marka- nie spotkalem sie jeszcze z tym, zeby ktos narzekal na stabilnosc pracy Tesorakow :) PozdrawiamIgomas
beaviso Napisano 9 Maj 2007 Napisano 9 Maj 2007 Przez ponad rok chodzenia razem z użytkowniczką Ciboli, głównie w lesie, nie słyszałem nigdy słowa narzekania pod kątem stabilności pracy. Stosowany zakres czułości - od 9 do początku czerwonego pola. Zdarzało się szukać w deszczu / po deszczu. W terenie zaśmieconym (kolory wśród drobnego żelastwa) bardzo dobra dyskryminacja.M.
anRO Napisano 10 Maj 2007 Napisano 10 Maj 2007 Nie ma problemu ze stabilnością ani w Ciboli ani w Vaguero.W Vaguero chodze z czułością na czerwonym polu bez wzbudzeń.
MORRO Napisano 10 Maj 2007 Napisano 10 Maj 2007 Ciekaw jestem, jakie macie zdanie na temat wpływu naładowania baterii na stabilność pracy wykrywacza. Maksimum naładowania baterii to 8 „piknięć” przy włączaniu wykrywacza. Jaki jest według was „dolny próg”, – przy którym niezbędna jest wymiana baterii ?Pzdr.
beaviso Napisano 10 Maj 2007 Napisano 10 Maj 2007 Hmmm, niech pomyślę... Moja znajoma przymierza się do wymiany gdy wykrywacz robi PI-PA-PA, czyli 3 piknięcia. W sumie nie wiem jak ona to wyczuwa, ale w trakcie pracy zaczyna nagle narzekać i wtedy wyłącza/włącza Cibolę, aby sprawdzić poziom naładowania baterii. Wtedy słychać właśnie te 3 dźwięki.M.
MORRO Napisano 10 Maj 2007 Napisano 10 Maj 2007 Ja staram się wymienić baterie już przy 5 „piknięciach” – mam wrażenie, że przy takim naładowaniu baterii – wykrywka wyraźnie traci swoją skuteczność.Pzdr.
Menzo Napisano 10 Maj 2007 Napisano 10 Maj 2007 ..Nie wiem jak w Ciboli ale w Vaquero odczuwam wyładowanie bateri przez to ze dzwięki wykrywanego metalu stają sie lekko zakłócone. Nie są tez takie wyraźne jak wcześniej co moze świadczyc o słabnięciu skuteczności wyqrywki.. Co warto równiez dodać.. Do zasilania stosuje dobre baterie alkaiczne. Są według mnie lepsze od akumulatorów mimo iz trzymaja krócej. ++++++++++++Pozdro+++++++++++++
Kiler Napisano 11 Maj 2007 Napisano 11 Maj 2007 Przy 5 piknieciach wymiana???????? Czy wy macie za duzo hajsu??? W tym wykrywaczu jest tak ze max. to 7-8 pikniec. Ale max. utrzymuje sie przez jakis 2-3 godziny i schodzi szybciutko na 4-5. I na tej ilosci chodzi praktycznie przez caly zywot baterii. Niemal przez caly. Uwazam tez ze wtedy wykrywacz jest najlatwiejszy do opanowania. Nie wzbudza sie, nie daje falszywych sygnalow (czasem da), jest najbardziej stabilny. Przy 8 piknieciach, powiedzialbym, ze jest troszke erwowy". Teoretycznie sprzet powinien miec takie same zasiegi przy 3 jak i przy 8 piknieciach, ale troche w to watpie. Napewno 4-5-6 pikniec to jest najlepsza ilosc dla tego sprzetu.
Raned Napisano 11 Maj 2007 Napisano 11 Maj 2007 Sugeruję wymianę baterii przy dwóch sygnałach, ja tak robię w przypadku Tejona używając akumulatorków. 3 sygnały utrzymują się bardzo długo, ale ponieważ baterie są bardzo różne, niewykluczam, że ktoś może zauważyć różnicę w zachowaniu się wykrywacza.Zgadzam się z wypowiedzią Kilera, przez godzinę czy dwie można pochodzić ze słabszymi bateriami (dopóki jako tako się wykrywacz zachowuje) dla czystej ekonomii, a w przypadku baterii alkalicznych także ekoligii.
wojtekbb Napisano 11 Maj 2007 Napisano 11 Maj 2007 Kiler tak z reguły wymieniam ponieważ u nie jest troszeczkę inaczej ja mam 7 sygnałów nawet po 6 godzinach chodzenia a jak usłyszę 5 to wymieniam, już się nauczyłem i uważam że przy 3-4 piknięciach wykrywacz pracuje inaczej i nie pracuje jak kombajn ale jak snopowiązałka :) czyli jednej baterii wystarcza mi na około 12-14 godz. (nie wiem może też te piknięcia i czas pracy zależą od firmy baterii używam-Energizer bo Duracell są za grube) generalnie jestem bardzo zadowolony z Ciboli Pozdrawiam Wojtek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.