finucha Napisano 5 Maj 2007 Autor Napisano 5 Maj 2007 witamznalazlem ptasia obraczke-niesmiertelnik.gdzie mozna zglosic takie znalezisko ,słyszalem ze ornitolodzy sie tym interesuja.czekam na dop.pzdr
herbstnebel Napisano 5 Maj 2007 Napisano 5 Maj 2007 a na nich nie ma małym druczkiem numerów telefonu??
karpik Napisano 5 Maj 2007 Napisano 5 Maj 2007 http://www.pzhgp.pl/forum/viewtopic.php?t=1129Tu wrzucajcie numery. Jak ktoś szuka gołąbka to zaglądnie.
Marcin z Lasu Napisano 5 Maj 2007 Napisano 5 Maj 2007 Finucha! - czy obrączka, którą znalazłeś przypomina którąś z tych przedstawionych przez Banderasa? Te Banderasa to obrączki gołębi pocztowych - jeśli się orientuję - hodowcy nie przywiązują wagi do zaginionych gołębi, wychodząc z założenia, że gołąb który zaginął nie nadawał się do reprodukcji itd. Istotną cechą obrączek gołębiarskich" jest to, że jest to jednolita tulejka aluminiowa, BEZ ŁĄCZENIA (obrączkę zakłada się kilkudniowym pisklęciom - ich stopy są na tyle małe, że przechodzą przez otwór w obrączce).O wile bardziej interesujące są obrączki ornitologiczne - zakładane przez naukowców ptakom żyjącym na wolności. Na takiej obrączce zawsze jest seria i numer oraz kraj pochodzenia i nazwa centrali obrączkarskiej. Ponadto w takiej obrączce zawsze jest miejsce łączenia pozwalające na rozchylenie obrączki i umieszczenie jej na ptasiej nodze. - W tym przypadku KAŻDA informacja o znalezionej obrączce jest niezwykle istotna. Warto to zgłosić do polskiej centrali obrączkowania ptaków w Gdańsku www.stornit.gda.pl Proszę - odpisz koniecznie i podaj więcej szczegółów dotyczących tej obrączki!!!Pozdrawiam!ps. od wielu lat pasjonuję się ptakami i obrączkowaniem; szukam też obrączek pod gniazdami ptaków drapieżnych - do tej pory znalazłem niestety tylko obrączki gołębi pocztowych...żadnej ornitologicznej :-(
matrix14xxx Napisano 11 Maj 2007 Napisano 11 Maj 2007 WitamJa znalazlem chromoniklowa obraczke i jest tam wybite:9059093riksmuseumstockholmPo biciach domyslam sie ze ptaszek przylecial ze sztockholmu ale moze ktos cos wiecej napisac co oznaczaja poszczegolne numery w biciach?Pozdrawiam
Marcin z Lasu Napisano 12 Maj 2007 Napisano 12 Maj 2007 Do Matrix14xxx!!W moich oczach jesteś szczęściarzem - znalazłeś ornitologiczną obrączkę szwedzką!Sytuacja wygląda następująco: Riksmuseum Stockholm = nazwa centrali koordynującej obrączkowanie w Szwecji (u nas Gdańsk). Tak więc ptak nie przyleciał ze Sztokholmu lecz ze Szwecji - mógł tam się urodzić lub przelatywać. Pozostałe bicia to numer - niepowtarzalny (wg mnie powinny tam być jeszcze jakieś litery = seria).Znalezienie takiej obrączki należy zgłosić do polskiej centrali (link w poprzednim moim poscie) - należy podać datę, okoliczności znalezienia, i lokalizację - opisowo + koordynat. Po kilku miesiącach otrzymasz pełne dane = kto ptaka zaobrączkował, kiedy, w jakich okolicznościach (pisklę/ ptak lotny itp), będzie też oczywiście informacja o gatunku.Jestem przyrodnikiem i obserwatorem ptaków - NALEGAM WIĘC ABYŚ ZGŁOSIŁ TE DANE! Każda informacja jest dla ornitologów NIEZWYKLE CENNA (wartość naukowa).Czy mógłbyś podać wymiary obrączki i może jakieś foto?? Gdzie ją znalazłeś - czy pod jakimś gniazdem??POZDRAWIAM!Marcin
Marcin z Lasu Napisano 12 Maj 2007 Napisano 12 Maj 2007 Wyjaśnię jeszcze: nazwa centrali + numer - dają niepowtarzalny kod; temu kodowi odpowiadają dane o zaobrączkowanym ptaku - przechowuje je odpowiednia centrala. Otrzymuje je w formie sprawozdania od współpracownika, który obrączkuje ptaki. Na tej podstawie jednoznacznie identyfikuje się każdą obrączkę + ptaka. Dane od obrączkarza to dane startowe" ptaka, a wiadomość powrotna, kończy jego historię. Dane te w połączeniu i dają bogaty materiał badawczy.Zachęcam jeszcze raz wszystkiz znalazców do zgłaszania takich informacji!!Pozdr.MPs. Niektóre obrączki odczytuje się z dystansu z ptaka żyjącego - wtedy możliwe jest zebranie wielu wiadomości powrotnych.
fraktal Napisano 12 Maj 2007 Napisano 12 Maj 2007 Obrączki gołębi pocztowych:http://www.skorptom.ovh.org/obraczki.htmlNatomiast obrączki ptaków innych niż gołębie należy zgłaszać na poniższy adres (jest to ważne):ring@stornit.gda.pl
matrix14xxx Napisano 17 Maj 2007 Napisano 17 Maj 2007 Masz foto jak chciałeś.Jednak żadnych liter nie ma.Tylko cyfry.Średnica ok.12,5mm.Znalazłem ją pod topolami we Wrocławiu chyba w 2000r.Pozdrawiam
menelik2 Napisano 24 Styczeń 2008 Napisano 24 Styczeń 2008 Jeśli by ktoś mieł jakieś zbędne obrączki lub karty to prosze o kontakt menelik2@wp.pl lub na moje gg 8398276
Marcin z Lasu Napisano 23 Styczeń 2009 Napisano 23 Styczeń 2009 Dziś dostałem wiadomość ze Stacji Ornitologicznej w Gdańsku w sprawie ptaka - właściciela obrączki Matrixa14xxx... Matrix - wysłałem dziś maila do Ciebie!
darek123456 Napisano 31 Styczeń 2010 Napisano 31 Styczeń 2010 jak by ktoś miał niezbędne obrączki do gołębi lub jakieś pytanie na temat obrączki to proszę pisać na mój e-mail batman12.93@o2.pl lub na gg 5475925! zachęcam do obejrzenia mojego bloga o gołębiach http://golebiebodzanow.blogoman.pl/
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.