Skocz do zawartości

oczyszczanie znalezisk

nero1989

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Od niedawna intteresuję się militariami i chciałem się dowiedzieć jak najlepiej oczyszczać przedmioty które znajdę. Bo np. znalazlem ostatnio w Studziankach kilkanaście łusek od mosina albo mausera tyle że strasznie skorodowanych jest na nich dość gruba rdza i narazie mocze w occie ale nie wiem czy to coś da. POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!
pozdrowienia NeRo
Napisano
Ja bym takich łusek wogule do domu nie brał. :) Serio. Nie ma co zardzewiałych łusek zbierać, jeszcze nie arz znajdziesz łuski, z tym, że mosiężne, których rdza nie bierze. Mają one sam nalocik brudu ziemnego. Naprawde, ja takie fanty zostawiam. To jest moje zdanie, ale rób co chcesz, twoja wola. Też na początku, jake zaczalem szukac, zbieralem wszystko, nawet najbardziej zardzewiale. Teraz dopiero widze, że to naprawde nie ma sensu, łusek mosiężnych jeszcze pewnie znajdziesz ho ho.. i jeszze więcej. Ale jak juz się uparleś i chcesz je czyścic to chyba elektroliza, no lub nawet ten ocet. Fajne dziury wyjdą :)
Napisano
Chyba mauser, bo mosin miał mosiądzowane i wystającą kryzę.
Pozdrawiam
Napisano
oj J chyba mosin bys sie zdziwił ile stalowek wycagnelem zanim znalazlem mosiezna /narazie mam 2-3 szt a troszke wendruje/
Napisano
No i tu bym się zgodził. Ostatnio wyciągałem czubek z wykopanego pocisku. Ruszam na wszystkie strony i nagle łuska w połowie się złamała, pokruszyła się. Co to za gówno?! Wszystko to ruskie jakies badziewie było. Czyszcząc lufę od Mosina z bagna to samo- puknąłem młotkiem i komora zamkowa się ukruszyła, wszystko jakies takie zdeformowane.
Napisano
Jaka prawda taka prawda - jeszcze nie trafiłem na mosiężne ammo do Mośka. Znalazłem Mośka 38 z nabojem w komorze (zresztą ciekawa historia, w 10 sekund po wyciągnięciu pocisku trzasnęła iglica...) i był stalowy - najlepszy stan jaki widziałem, a widziałem wiele - może akurat mam pecha?
A co do zardzewialych łusek - sam pierwszym razem przyniosłem pełen plecak (wstyd? się przyznać:) takowych, teraz już nieco ochłonąłęm. Ruda żelaza jest wszędzie...
PODROWIENIA wielkie ELO
MK
Napisano
Witam, to co piszecie o łuskach od Mośka to dla mnie ciekawostka bo znalazłem dość dużo I woj mosiężnych i w 90% są w super stanie natomiast austr. od Manlinchera
są dużo gorsze. Często albo już są popękane lub pękają na zwężeniu trzymającym pocisk.A też są mosiężne.
Pozdrowienia
Natan
Napisano
Mosin jest cały z mosiądzu, natomiast mannlicher ma stalowy czubek, ktory to korodując rozsadza łuskę. Tylko te z ładownic są niezłe.
Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
I wojenne luski do Mosina byly w wiekszosci produkowane z mosiadzu, kiedys ze Sloma znalzezlismy zreszta 2 konserwy bo 440 szt. ammo Mosina z 1938 roku i tez byly mosiezne. Ten akurat mosiadz byl calkiem dobrej jakosci. Austriacki ma chyba gorszy sklad - wieksza zawartosc cynku w stosunku do miedzi. Najlepsze sa chyba polskie luski Mausera II RP.

Co do czyszczenia lusek stalowych - zgadzam sie... Nie ma po co ich zabierac do domu. No chyba ze sa to jakies super rzadkie okazy... Np. do MG 151/15 to chyba bym nie wyrzucil...

A propos - luski nie byly mosiadzowane", tylko chyba miedziowane". Z takim okresleniem spotkalem sie w literaturze fachowej.
Napisano
I wojenne luski do Mosina byly w wiekszosci produkowane z mosiadzu, kiedys ze Sloma znalzezlismy zreszta 2 konserwy bo 440 szt. ammo Mosina z 1938 roku i tez byly mosiezne. Ten akurat mosiadz byl calkiem dobrej jakosci. Austriacki ma chyba gorszy sklad - wieksza zawartosc cynku w stosunku do miedzi. Najlepsze sa chyba polskie luski Mausera II RP.

Co do czyszczenia lusek stalowych - zgadzam sie... Nie ma po co ich zabierac do domu. No chyba ze sa to jakies super rzadkie okazy... Np. do MG 151/15 to chyba bym nie wyrzucil...

A propos - luski nie byly mosiadzowane", tylko chyba miedziowane". Z takim okresleniem spotkalem sie w literaturze fachowej.
Napisano
Frozzer: i w dupe powinniscie dostac ze ich nie zabraliscie ze soba... ;) Wiem o tych konserwach, az mnie krew zalewa ze to gdzies po lesie lezy... Szkoda gadac, ale ze Sloma tak zawsze ;(
Napisano

Ja znalazłem kilka łudek mauserowskich obszytych brezentowym płótnem i na jednej były bicia kontroli jakości jak znajdę fotkę to dam - ale te wszystkie z piaseczków

Napisano

a to już mannlicherki już nie z piaseczków a z fortecznego szamba rzmi śmiesznie" ale fanty z szamba podobnie jak z bagna są w idealnym stanie wyciągnąłem tych mannlicherków cały kosz (po butlu na wino 20 L) były też inne fanty zapłonniki do dział i inne

pozdrawiam miggi1 szambonurek" he he he

Napisano
z drugowojennych konserw znalezlismy jedna, chyba zapalajace, wszystkie zolte czubki

no a 1sza wojna to tepoluki i ostre, wszystko niklowane, piekne

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie