muslim Napisano 25 Kwiecień 2007 Autor Napisano 25 Kwiecień 2007 14 - litrówsygnatura w kołku pewnie wytwórca1825 - data????i o to chciałbym zapytać bo spotkałem numerek 1545 i zastanawia mnie czy to jest rzeczywiście data
kopijnik2 Napisano 25 Kwiecień 2007 Napisano 25 Kwiecień 2007 nie data...nr formy lub partii produkcyjnej
pokemon Napisano 25 Kwiecień 2007 Napisano 25 Kwiecień 2007 Fajne były. Też takie mam :-)Zmartwię cię. Są trochę młodsze. Użytkowane zaraz po wojnie. Może przed wojną też, ale napewno to co piszesz to nie data. Garnki te cechowały się tym, że na kuchni kaflowej zdejmowało się fajerki i wstawiało garnek, który do połowy zanurzał się w rozżarzonych węglach. Kuchnie kaflowe na wsi to nie taki stary wynalazek :-)
kopijnik2 Napisano 25 Kwiecień 2007 Napisano 25 Kwiecień 2007 historycznie astępca" kotła podwieszanego używanego w otwartych paleniskach...garnek zwany na wschodzie czugun" (azjat. od okopcenia), używany najczęściej w piecach...jeszcze niedawno przepisy na zapiekanki ziemniaczane zalecały użycie takowego..
KudłatyHD Napisano 25 Kwiecień 2007 Napisano 25 Kwiecień 2007 Na allegro sprzedają kociołki do ogniska żeliwne na tak zwane prażonki, swietne jedzonko wychodzi na imprezach integracyjnych. koszt około 100 zł ale z przykrywką i nóżkami:)
Majorian Napisano 26 Kwiecień 2007 Napisano 26 Kwiecień 2007 He, he tydzień temu tez zdcydowałe sie wreszcie zabrać ze skupu taki garnek. Coraz ich mniej a swój urok i wiek mają.
kokesh Napisano 27 Kwiecień 2007 Napisano 27 Kwiecień 2007 Smaku grochówki ,albo bigosu, gotowanych w takim garnku nie zapomnę nigdy ...Wszystkie Ceptery i inne badziewia niech się schowają .Pozdro...
rozbooj Napisano 27 Kwiecień 2007 Napisano 27 Kwiecień 2007 Święta prawda. Kapuśniak, wspomniany bigos i grochóweńka, albo pomysłowe eintopfy... Niech się schowają Kurty Schellery.
kopijnik2 Napisano 27 Kwiecień 2007 Napisano 27 Kwiecień 2007 zaczyna się offtopikowo... ale niech tam ... zaliwajka...
muslim Napisano 27 Kwiecień 2007 Autor Napisano 27 Kwiecień 2007 Kopijnik2 masz moze jakieś zdjęcie tej umywalki?
honker Napisano 25 Kwiecień 2007 Napisano 25 Kwiecień 2007 cześć muslim jak mnie oczy nie mylą to ten garnek zobiony jest w KZO w Końskich pozd.marek
muslim Napisano 25 Kwiecień 2007 Autor Napisano 25 Kwiecień 2007 dokładnie taka jest sygnatura dziękii dzięki wszystkim za informacje...
grba Napisano 25 Kwiecień 2007 Napisano 25 Kwiecień 2007 Tak to wyrób odlewni z Końskich, gdzie tubylcy nazywają je saganami". Owe sagany zwężające się u dołu były przystosowane do kuchni gdzie ogień regulowano fajerami. Kiedyś przeczytałem, że takie garnki, kuchnie z fajerami to wynalazek... szkocki z lat 40-tych... XIX wieku.
kopijnik2 Napisano 27 Kwiecień 2007 Napisano 27 Kwiecień 2007 wszystkim obejściowym wystawiennikom" chciałbym zwrócić uwagę na jeszcze jeden klimatyczny obiekt.tzw. umywalka podwórkowa - zbiornik zawieszany, i zawór w dnie, uruchamiany w czasie mycia poprzez podniesienie grzybka zaworu.również często żeliwne.bardzo praktyczne.XIX/XX w.
Pytanie
muslim
mam pytanie odnośnie takich garnków
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.