Skocz do zawartości
  • 0

żeliwny garnek

muslim

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

14 - litrów
sygnatura w kołku pewnie wytwórca
1825 - data????
i o to chciałbym zapytać bo spotkałem numerek 1545 i zastanawia mnie czy to jest rzeczywiście data

Napisano
Fajne były. Też takie mam :-)
Zmartwię cię. Są trochę młodsze. Użytkowane zaraz po wojnie. Może przed wojną też, ale napewno to co piszesz to nie data. Garnki te cechowały się tym, że na kuchni kaflowej zdejmowało się fajerki i wstawiało garnek, który do połowy zanurzał się w rozżarzonych węglach. Kuchnie kaflowe na wsi to nie taki stary wynalazek :-)
Napisano
historycznie astępca" kotła podwieszanego używanego w otwartych paleniskach...
garnek zwany na wschodzie czugun" (azjat. od okopcenia), używany najczęściej w piecach...
jeszcze niedawno przepisy na zapiekanki ziemniaczane zalecały użycie takowego..
Napisano
Na allegro sprzedają kociołki do ogniska żeliwne na tak zwane prażonki, swietne jedzonko wychodzi na imprezach integracyjnych. koszt około 100 zł ale z przykrywką i nóżkami:)
Napisano
Smaku grochówki ,albo bigosu, gotowanych w takim garnku nie zapomnę nigdy ...Wszystkie Ceptery i inne badziewia niech się schowają .Pozdro...
Napisano
Tak to wyrób odlewni z Końskich, gdzie tubylcy nazywają je saganami". Owe sagany zwężające się u dołu były przystosowane do kuchni gdzie ogień regulowano fajerami. Kiedyś przeczytałem, że takie garnki, kuchnie z fajerami to wynalazek... szkocki z lat 40-tych... XIX wieku.
Napisano
wszystkim obejściowym wystawiennikom" chciałbym zwrócić uwagę na jeszcze jeden klimatyczny obiekt.
tzw. umywalka podwórkowa - zbiornik zawieszany, i zawór w dnie, uruchamiany w czasie mycia poprzez podniesienie grzybka zaworu.
również często żeliwne.
bardzo praktyczne.
XIX/XX w.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie