Skocz do zawartości

Liczba odsłon.

SP17

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Pytania te kieruję do Bociana.
1. Czy mógłbyś wyjaśnić w jaki sposób to działa? Dlaczego np. przy poście, który ma 30 odpowiedzi liczba odsłon wynosi 3!

2. Dlaczego przy moim poście pt. Apel do wszystkich... przed południem liczba odsłon bliska była 30 a ok. godz 16.00 wynosi 7!!!
Pozdrawiam serdecznie SP-17.
Napisano
Myślę, że każda następna wypowiedź kasuje liczbę odsłon i wszystko zaczyna się od nowa ( zabieram chleb Bocianowi )

Pozdro
Mathew
Napisano
Ale do mego postu Apel.... nikt nie dodał odpowiedzi a wyzerowało się? To było by moim zdaniem bez sensu delikatnie mówiąc. Liczba odsłon między odpowiedziami? Chyba o to chodzi - jak w przypadku poszukiwanie... by pokazać ile razy zaglądano do danego postu.
Napisano
Może zaistnieć sytuacja że w danym poście jest 30 odpowiedzi a odsłon 3. Ta funkcjonalność została wprowadzona dopiero niedawno więc liczniki zaczęły od zera. Jeżeli wezmę dowolny teraz post napisany przed np. rokiem to może mieć 200 odpowiedzi a tylko zero odsłon.
Każde wejście" w dany wątek powoduje dodanie 1 do licznika podczepionego do danego wątku. To tak w dużym uproszczeniu.

Nie ma takiej możliwości żeby kolejne wejście zerowało licznik lub odejmowało. Testowałem to działało ok. Może jest jakiś błąd w skrypcie ale mi nie udało się go zasymulować.

Niestety nie ma możliwości edycji swoich postów. Powodowałoby to zbyt duże możliwości naruszeń. Cały wątek traciłby sens jak w np. 30 postach każdy user zmieniłby chociaż jedno zdanie. Całość nie będzie trzymać się kupy.
Błędy ortograficzne jak i inne faktycznie są czasami może lekko irytujące ale to też tworzy pewnego rodzaju folklor na forum :) W końcu odpowiada się pisząc post w przypływie chwili a nie najpierw przygotowując całość w wordzie, kasując błędy i wtedy zamieszczając. Co nie oznacza że moje zdanie jest jedno. Błędom stanowcze nie.

Napisano
[Bocian:]
Mam małą uwagę - do rzeczy, która od początku mi nie pasowała ergonomicznie i po dziś dzień mi nie leży:
Mianowicie - osobiście o wiele bardziej pasowałyby mi odwrotnie umieszczone kolumny Liczba odpowiedzi" i Liczba odsłon" - po prostu: przestawić je ze sobą.
Niby kompletny duperel, a zawsze muszę się jednak nad tym zatrzymać - na innych forach, w których uczestniczę, jest właśnie odwrotnie - najpierw odpowiedzi, potem wyświetlenia!

pozdr,M
Napisano
Bocian, faktycznie skasowało po moim poprzednim poście licznik odsłon (po powrocie do listy wątków było tylko 1)!

Ta wartość zapisywana jest za każdym razem w bazie jako update tabela set kolumna=kolumna+1 where wątek=wybrany"???
Napisano
To może przesunę liczbę odsłon na sam koniec? Będzie chyba najbardziej ergonomicznie.

Co do zapytanie to nie jest to robione jednym sqlowym update. Wcześniej wyciągam z bazy wartość wraz z innymi polami i po inkrementacji na samym końcu nadpisuje pole z licznikiem.
Napisano
Jeśli chodzi o błędy to ten który ich nie chce popełniać to nie popełni, a ten co wali byki nie będzie myślał o tym, żeby je poprawiać. I nie mówię tu o literówkach - te zdażają się często i mimowolnie. Pozdrawiam kultywatorów poprawnego pisania :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie