Skocz do zawartości

Zmarł Pan Jerzy Janicki

yorik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chyba najbardziej odpowiednia byłaby tu scena z pogrzebu Rysia Popiołka i przemowa doktora Kazanowicza (Tadeusza Janczara).
Napisano
Prowadził też Salon Kresowy w TV Polonia. To faktycznie wielka strata dla Polskiego Lwowa i to juz druga w przeciagu ostatnich dni. Piątek zmarł Andrzej Kurylewicz
Napisano
Pamiętam go w filmie dokumentalnym z Panem Henrykiem Vogelfaengerem (niezapomnianym Tońkiem"), kiedy rozmawiali o Lwowie. Ten film leciał bardzo dawno. Chyba na przełomie lat 80. i 90. nakręcono go niedługo przed śmiercią Pana Vogelfaengera.
Oprócz kresów umiłował też Warszawę.
Napisano
Poza wspaniałym Salonem Kresowym" był współautorem cyklu amki kresowe",równie świetnego.Był człowiekiem niezwykle zasłużonym dla utrzymywania pamięci o mieście Zawsze Wiernym Rzeczypospolitej a także całych Kresach.
Mam nadzieję,że Jego dusza znalazła już spoczynek na Niebiańskiej Łyczakowskiej ['] ['] [']Może już kopie piłkę z Kazimierzem Górskim,śpiewa ze Stanisławem Jopkiem i słucha nowych wierszy Herberta.
Gdy odchodzą Tacy ludzie żal serce ściska,zostają takie miernoty a odchodzą Ci wybitni.
Napisano
Świetny jest też jego zbiór opowiadań bieszczadzkich Nieludzki Doktor". Przypomina mi się ekranizacja Wolnej soboty" jak to Siemion prawił że należy się uczyć języków obcych. Tata powiedział: tu leży Niemiec co się nazywał Achtung Minen. I od tej pory jestem sierotą"
Napisano
Pogrzeb w poniedzialek - msza sw. w kosciele na Freta (Poniedziałkowe uroczystości pogrzebowe rozpoczną się mszą o godz 11 tej w kosciele klasztoru św Jacka przy ul Freta. Zakończą na Powązkach dwie godziny później. ). Pogrzeb ma byc panstwowy - z udzialem kompanii repr. i salwa honorowa. Janicki bedzie pochowany w Alei Zasluzonych.
  • 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie