fiku Napisano 18 Kwiecień 2007 Share Napisano 18 Kwiecień 2007 ap-36 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 18 Kwiecień 2007 Share Napisano 18 Kwiecień 2007 wojenny rosyjski Taj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 18 Kwiecień 2007 Share Napisano 18 Kwiecień 2007 i środek z prądnica identyczna jak w AP-36 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 18 Kwiecień 2007 Share Napisano 18 Kwiecień 2007 środek niemieckiego FF-33, jak widać TAJ niewiele mam z nim wspólnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 18 Kwiecień 2007 Share Napisano 18 Kwiecień 2007 Powojenny FF-33 z Radomia z słuchawką pochodną od Ap-36 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 18 Kwiecień 2007 Share Napisano 18 Kwiecień 2007 środek Ap-48 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 18 Kwiecień 2007 Share Napisano 18 Kwiecień 2007 Ap-48 czyli pudełko FF-33, środek rosyjskiego Taj-a i słuchawka od Ap-36.To protoplasta całej serii polskich taj-ów i MB.I konia z rzędem temu kto dojdzie ostatecznie kto co skopiował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 18 Kwiecień 2007 Share Napisano 18 Kwiecień 2007 A żeby zamieszac już całkowicie to jeszcze dorzucę poprzednika Taj-a czyli rosyjskiego UNA-I-43z nowym typem pradnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 18 Kwiecień 2007 Share Napisano 18 Kwiecień 2007 I jeszcze wcześniejszy UNA-30 ze starszą prądnicą.Stąd moja teoria że pradnica TAJ-a jest polskiego pochodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 30 Kwiecień 2007 Share Napisano 30 Kwiecień 2007 Parę miesięcy temu doszliśmy z kolegami z grupy rekonstrukcyjnej, do wniosku, że warto było by posiadać na stanie grupy przynajmniej jeden oryginalny niemiecki telefon polowy, który byłby ciekawym urozmaiceniem w rekonstrukcjach statycznych (dioramach). Z racji wykonywanego zawodu, temat jest bliski memu sercu, więc zacząłem poszukiwania. Prawie kompletny egzemplarz (brak było tylko korbki induktora, no i pasa nośnego) udało mi się trafić w lutym tego roku. Za kilka złotych dokupiłem oryginalny wymontowany z innego egzemplarza induktor z korbką i w ten sposób ją pozyskałem – od strony technicznej telefon był kompletny. Mnie jednak zamarzyło się, żeby spróbować zrekonstruować małą sieć polową – czyli połączyć przynajmniej dwa telefony linią.No i zacząłem szukać kolejnego egzemplarza. Okazało się, że trafiłem go (w jeszcze lepszym stanie) dość szybko.W zeszłym tygodniu wreszcie usiadłem na spokojnie do próby uruchomienia obu aparatów.I muszę z satysfakcją powiedzieć, że moje działania uwieńczone zostały powodzeniem. Przez oba telefony można swobodnie rozmawiać. Niestety tylko w jednym z nich jak na razie dzwoni dzwonek – ale myślę, że jest to jak najbardziej do naprawienia. Dużą satysfakcję dało mi usłyszeć dźwięk dzwonka polowego telefonu sprzed 60 lat i porozmawiać przez niego:) Drugi z kupionych przeze mnie aparatów okazał się sprawniejszy technicznie (mimo, że jego wygląd jest nieco gorszy – ma wyłamane tabliczki z kodem literowym na wieku futerału) - w nim nie musiałem nic wymieniać. We wcześniejszym musiałem dorobić styki mikrofonu w mikrotelefonie (słuchawce) (bo okazał się, że ktoś go ich pozbawił) i wymienić cały mikrofon na polski powojenny.Obecnie tak wciągnął mnie temat niemieckiej łączności polowej, że zastanawiam się nad odtwarzanie w ramach naszej grupy „pajęczarza” – zwłaszcza, że udało mi się pozyskać plecakową niemiecką szpulę na kabel z kompletem pasów nośnych z końcowego okresu wojny oraz ładownicę łączności WH do pasa głównego. Kłopot mam tylko co nawinąć na tą szpulę, bo nit już nie produkuje obecnie kabli w oblocie nicianym :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 6 Maj 2007 Autor Share Napisano 6 Maj 2007 Taj-43-pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 6 Maj 2007 Autor Share Napisano 6 Maj 2007 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 6 Maj 2007 Autor Share Napisano 6 Maj 2007 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 6 Maj 2007 Autor Share Napisano 6 Maj 2007 Hindus -Widzę że siedzisz w tym dobrze technicznie – powiedz jakie były napięcia dla tych wszystkich telefonów czy takie same ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 6 Maj 2007 Autor Share Napisano 6 Maj 2007 i jak rowiązać problem akumulatorów -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 6 Maj 2007 Autor Share Napisano 6 Maj 2007 A w niemiecki jak zwieram styki i wciskam przycisk - poza kręceniu korbą to dzwoni . Czy to znaczy że będzie sprawny ?- wszystkie połączenia na słuchawce po sprawdzałem są ok. -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARKADIO.IE Napisano 6 Maj 2007 Share Napisano 6 Maj 2007 Witam Huk 100,fajny ten telefon:)Ty to masz farta. Jaki masz numer?:)pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 6 Maj 2007 Autor Share Napisano 6 Maj 2007 numer ???? ale czego heeheheheheh-pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 7 Maj 2007 Share Napisano 7 Maj 2007 Witam.A to moje telefony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 8 Maj 2007 Share Napisano 8 Maj 2007 ...A w niemiecki jak zwieram styki i wciskam przycisk - poza kręceniu korbą to dzwoni . Czy to znaczy że będzie sprawny ?- wszystkie połączenia na słuchawce po sprawdzałem są ok. -pozdro..."W ten sposób sprawdzasz poprawność działania induktora i dzwonka. Czyli te elementy masz OK.Jeśli włożysz teraz baterię to przy zwartych zaciskach i wciśniętym przycisku na słuchawce powinieneś słyszeć w słuchawce dmuchanie w mikrofon (jeśli oczywiście oba elementy są sprawne:)Baterie do FF33 i Taj-ów miały po 1,2 V, starsze telefony (AP-27) miały czasami po dwie takie baterie.Do TAJ-ów i FF-33 spokojnie można włożyć baterię płaską 4,5V (z kabelkami do podłączenia) i ładnie na nich działają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SPIDER Napisano 8 Maj 2007 Share Napisano 8 Maj 2007 A TO MÓJ ZNALEZIONY . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SPIDER Napisano 8 Maj 2007 Share Napisano 8 Maj 2007 zd1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SPIDER Napisano 8 Maj 2007 Share Napisano 8 Maj 2007 jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VonBaronLuke Napisano 14 Lipiec 2008 Share Napisano 14 Lipiec 2008 Witam Czy możecie poświęcic mi pare klikniec w klawiature na odpowiedz która ostatnio mnie dreczy i nurtuje!Czy do telefonu polowego Taj 43 beda pasowac czesci do FF 33. Z Góry dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.