Skocz do zawartości

Czy to może by moneta?

don66

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Znalazłem dzisiaj coś takiego, niedaleko XXII wiecznej budowli. Wykonane z miedzi. Jedna strona z widocznym na zdjęciu znakiem, druga pusta, wielkośc 16 x 16 mm, grubośc ok. 1 mm. Czy może to byc jakiś rodzaj środka płatniczego?

Napisano
Dzięki za informację von Neumarkt. Czy mógłbyś mi jaszcze podać przypuszczalne datowanie tego odważnika? Karpik, nie posiadam tak precyzyjnej wagi w domu, poproszę w aptece, może mi go zważą, to podam. Powiedzcie mi jeszcze czy jest to znalezisko częste, czy też mogę się cieszyć, że trafiłem coś nietuzinkowego.
Napisano
Zważyłem w sklepie spożywczym. Waga 5 gram.
Mogę to jutro sprawdzić na poczcie, tam mają dokładniejsze wagi do listów, bo dziś niestety, kiedy wróciłem z pracy poczta już była zamknięta.
Napisano
Z wyglądu typowy odważnik monety złotej; jednak mimo że wiele ich widziałem i znalazłem to takiego jeszcze nie. Metal to zapewne mosiądz a nie miedź.
Napisano
Brąz był używany w okresie brązu i rzymskim, później raczej sporadycznie, może z wyjątkiem do bicia monet w XIX i XX w. Większość odważników do złotych monet jest z mosiądzu.
Dodam jeszcze, że takie odważniki były w użyciu w tym samym okresie co złote monety, czyli przede wszystkim XVI÷XIX w.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie