jedniu Napisano 11 Kwiecień 2007 Autor Napisano 11 Kwiecień 2007 Witam.Proszę o pomoc w identyfikacji tych medali.Pierwszy ma na awersie postać żołnierza i napis FANTERIA i daty 1703, 1903 a na drugiej stronie orła nad którym świeci gwiazda,w środkowej części wymienione są nazwy TORINO 1706,MADONNA DELL OLMO 1744,ASSIETTA 1747,GOITO-CRIMEA -AFRICA .W dolnej częsci są wytłoczone dwa malutkie medale s szarfami na których widnieją dwie różne głowy " z lewego profilu na szarfach są napisy ale mało czytelne. U góry było uszko . Srednica medalu to 28 mm.Mimo poszukiwań nie udało mi się nic znaleźć na jego temat.Drugi medal to już zidentyfikowałem ,jest to medal za uczestnictwo w wojnie carsko -japońskiej 1904-1905 , znalazłem go w lesie kilka kilometów od najbliższych zabudowań w zachodniej Polsce i dlatego mam pytanie do fachowców,czy wybito go tyle że się nimi zucali" czy ja mam farta.Pozdrawiam
traper6 Napisano 12 Kwiecień 2007 Napisano 12 Kwiecień 2007 Gdyby to był napis w łacinie to mógłbym Ci pomóc bo dysponuję dużym słownikiem.Niestety jest to napis w j.włoskim więc musisz takowego szukać.Napewno jest on związany z obecnym Turynem-Torino.
pokemon Napisano 12 Kwiecień 2007 Napisano 12 Kwiecień 2007 Ten drugi ma napis prawie cyrylicą- Kreta
jedniu Napisano 13 Kwiecień 2007 Autor Napisano 13 Kwiecień 2007 Witam. Dzieki traper6 i pokemon za zainteresowanie ,no cóż nie poszerzyło to mojej wiedzy. Ten pierwszy to medal -myślę- że wojskowy chyba pamiątkowy,a ten drugi to na pewno za wojnę carsko-japońską tylko chodziło mi o to czy jest bardzo popularny że trafił na ziemie zachodnią polski czy miałem szczęscie.Może ktoś jeszcze się wypowie.Pozdrawiam.
Raned Napisano 13 Kwiecień 2007 Napisano 13 Kwiecień 2007 Drugi medal jest dość popularny, przywlekli je żołnierze carscy w okr. I wojny światowej na tereny frontowe, część trafiła dalej poprzez obozy jenieckie.
kopijnik2 Napisano 13 Kwiecień 2007 Napisano 13 Kwiecień 2007 pierwszy medal...dwusetna rocznica jednostki (piechoty)...inny z tej samej okazji znajdziesz tu... oraz garść informacji...http://www.multicollec.net/2-me-h/2h4.php
grba Napisano 13 Kwiecień 2007 Napisano 13 Kwiecień 2007 Nr 1FANTERIA 1703 – 1903 Piechota 1703 -1 903Książę Sabaudii Wiktor Amadeusz II w 1703 roku założył 18 regiment piechoty i od tej chwili późniejsza piechota zjednoczonych Włoch bierze swój początek uroczyście świętując 27 października. Włoski medal jubileuszowy wybity na dwustulecie Nr 2Медаль В память Русско-Японской войны 1904-1905 гг"http://awards.netdialogue.com/Russia/Empire/RJ/RJ.htm
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.