Skocz do zawartości

MALRIENBURG 1945

sobczus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
WITAM
Mam pytanie dotyczące historii mojego miasta. Chcialbym się dowiedzieć coś na temat walk o Malbork(niem. Marienburg)w roku 1945 a także o historii bunkrów w pobliskim lesie pomiędzy Malborkiem a Gościszewem. Za wszelkie informacje z góry dziękuję.
Napisano
Halo tytus3,
z jakimi wynikami kopiesz pod Malborkiem?i w jakim regionie
Malbork to moje miasto rodzinne,w polowie lipca wybieram sie tam na urlop,no i oczywiscie na male kopanko.Jesli masz chec i oczywiscie nic przeciwko , to mozemy pokopac razem .
Napisano
Z wynikami bywa różnie,ale nie mam powodów do narzekania.Przeważnie kopie na linii frontu z lutego i marca.Chętnie wybiorę się na wspólną wyprawę.
Napisano
Wielbark to stary niemiecki poligon,wychodzą tam głównie łuski od szkolnej amunicji,walki o ten rejon nie trwały długo,po walkach część schronów wysadzono wraz z zgromadzoną amunicją altyleryjską.Na skarpie nad Nogatem są stanowiska ruskiej piechoty,z tych stanowisk był prowadzony ogień nękający na drugą stronę Nogatu.Po walkach ocalałe bunkry zajeła nasza armia.Teren ogólnie zaśmiecony,ogromna ilość łusek i odłamków.
Napisano
na wielbarku po drugiej stronie nogatu, niedaleko sluzy byly stanowiska ckm , ktöre obslugiwali marynarze niemieccy zciagnieci do obrony malborka
Napisano
Spieszeni marynarze walczyli w obronie samego zamku,zajmowali też około 1,5 kilometrowy odcinek frontu.Część z nich była z okrążonego garnizonu grudziądzkiego,część to kadeci z Gdyni i Tczewa.Była tam totalna zbieranina;luftwaffe,krigsmarine,ss,hj.Fajne jest sprawozdanie z obrony zamku Richarda Waisera zamieszczone w Militariach.
Napisano
w okolicach Malborka lazilem kilka late temu, lecz bez sprzetu.Te schrony i umocnienia sa w lesie w Wielbarku( po prawej stronie drogi w kierunku Sztumu) a jeden/dwa z nich sa w polu po lewej stronie (w takich chaszczach).Wjezdzajacsie w pierwszy las za Malborkiem po prawej droga z betonowych plyt. Mija sie po lewej stronie w glebi duze bunkry/schrony -niektore faktycznie wysadzone.Jadac dalej wyjezdza sie na chwile z lasu. Na polu po prawej, ktore ciagnie sie do skarpy nad Nogatem bylo przed i w czaie wojny lotnisko polowe.Niedaleko polnej drogi sa fundamenty hangaru a po prawej stronie przedwojenne zabudowania obslugi technicznej, w tym budyneczek kasyna.Miejscowy dziadek chetnie opowiadal o tym miejscu i o Me-109 ktore tam widywal.Wg mnie bylo to raczej sportowe lotnisko, bo prawdziwe bylo w niedalkim Krolewie.
Bunkry rozgrabione, uwaga na niezabepieczone otwory w dachu i wykopy po instalacjach.
Jadac jeszcze dalej polna droga wjezdza sie do lasku i tam jest kilka jakis wojskowych magazynow..etc..
Napisano
Jesli chodzi o lotnisko na wielbarku, to lotnisko szybowcöw.Ostatnio czytalem ksiazke (Marienburg 1945 Kampf um Stadt und Burg),autor Gustav Fieguth 19 letni Oberleutnant,przed wojna uczeszczal do szkoly w Marienburg,pod koniec wojny walczacy w obronie miasta.Duzo ciekawych informacji na temat walk, rozmieszczenia linii obrony,rozmieszczenia flaköw P.L.,przygotowanie miasta do obrony, kopanie rowöw P.Cz.okpöw , ewakuacja ludnosci cywilnej itd.Miedzy innymi gosciu pisze, ze w piwnicach zamku znajdowalo sie ponad 80tys butelek najlepszego wina i koniaku francuskiego,na poczatku bylo to utrzymywane w wielkiej tajemnicy przed zwyklym zolnierzem.Zasoby te byly to rezerwy nalezace do SS .A teraz najlepsze,facet pisze, ze przed opuszczeniem twierdzy ,zakopal z kolega kilka skrzynek tego trunku,nawet podaje namiary gdzie (mniej wiecej gdzie !!)Wierzyc nie wierzyc ???
Napisano
Z tymi trunkami to ciekawe. Pierwszy raz o tym słysze. Trzeba by się było wybrać i poszukać. Może to nie jest tylko historyjka...
Napisano
Nie da rady,z opisu wynika , ze trunki te leza przy murze ostatniej fosy od strony nogatu (ZAMKNIETY TEREN),zreszta po wojnie na terenie zamku bylo tyle przebudowan, remontöw,röznego rodzaju wykopöw,napewno juz odkopane.
Napisano
Pare ciekawych fantów wyskoczyło w okolicy przyczółka mostowego na Nogacie ,oczywiście starego przyczółka :P
Nie wspominając o mega ilosci odłamków ;(
pozdr VOO1
Napisano
Najfajniejsze fanty wychodziły ze starych domów i strychów w Kałdowie.Fajny też był niemiecki flak 20mm,kompletny,na podstawie,który powędrował na złom.Jeszcze 15 lat temu, gratów wszelakiego rodzaju było tam dużo.
Napisano
Dzięki, Garbaty, za wskazanie interesującego tytułu, który jakoś mi dotąd umknął. Kolejne parę" euro do wydania przy lepszej okazji (proszę o datki ;)
Napisano
siemano diggerzy!
a nie natrafiliście czasem na jakieś szczątki Shermanów, które to (jak tu gdzieś wyczytałem) w ramach lend-lease szturmowały Malbork i które to (jak gdzieś tutaj również wyczytałem) płonęły jak zapałki od panzerfaustów... myślę, że to by dopiero fajne znalezisko było taki Sherman z gwiazdeczką na boku..

W a ogóle są jakieś zachowane fotki z Shermanami pod Malborkiem?? :>
Napisano
Witam cie beaviso ,z kupnem tej ksiazki bedziesz mial maly problem,szukalem jej przez pare ladnych lat,na wielu aukcjach i w wielu ksiegarniach internetowych, wszedzie pisza,ze ksiazka jest w nadruku,moja znalazlem po latach poszukiwan na eBay.(rok wydania 1985)
Napisano
Jasne, w każdej stodole pod Malborkiem czai się jeden Sherman... :-/
A co do fotek, to o te łatwiej niż o same Shermany - patrz wzmiankowany kilkanaście postów wyżej artykuł w Militariach i Faktach".

M.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie