pająk Napisano 28 Marzec 2007 Autor Napisano 28 Marzec 2007 Kilka dni temu stałem się posiadaczem kompletnego tylnego mostu do Ursusa A. Samochód ten był prawdopodobnie na wyposażeniu Warszawskiej Brygady Pancerno-Motorowej i na pewno brał udział w walkach pod Tomaszowem Lubelskim. Pozostawiony tam (zniszczony?), został rozebrany przez jednego z miejscowych, który wymontowane zespoły (od tego i innych pojazdów) zakopał. Most odkopano kilka lat temu, a wraz z nim tabliczkę znamionową pojazdu (też w moim posiadaniu). 3 lata później odnaleziono jeszcze chłodnicę od tego egzamplarza. Zastanawiam się czy jest możliwe odszukanie w Polsce jeszcze innych części Ursusa i w przyszłości odbudowanie samochodu w oparciu o część oryginalnych podzespołów. Zdaję sobie sprawę, że tych elementów nie ma wiele, a może w ogóle nie zachowały się żadne. Stąd pytanie: czy ktoś wie o jakichś zachowanych częściach do Ursusa? Cenna jest dla mnie każda informacja. Przy okazji: Marcin - wielkie dzięki za podarowanie mi tych cennych historycznie zabytków.
pająk Napisano 28 Marzec 2007 Autor Napisano 28 Marzec 2007 Drugie zdjęcie mostu po zdjęciu z lawety.
Kobieras39 Napisano 28 Marzec 2007 Napisano 28 Marzec 2007 pająk mozesz sie do mnie odezwac : kobieras39@tlen.pl
pająk Napisano 28 Marzec 2007 Autor Napisano 28 Marzec 2007 Zachowana oryginalna farba i znak firmowy SPA.
pająk Napisano 28 Marzec 2007 Autor Napisano 28 Marzec 2007 Most po wstępnej konserwacji naftą (w celu umożliwienia rozbiórki).Kobieras - dzięki za odzew. Mail poszedł.
pająk Napisano 28 Marzec 2007 Autor Napisano 28 Marzec 2007 Tabliczki znalezione przy samochodzie. Dane z tabliczki znamionowej: VETTURA tipo 25CPMOTORE No 2449CHASSIS No 9812Jak widać pojazd pochodził z serii importowanej (czy montowane później w kraju z importowanych podzespołów miały tabliczki Ursusa?). Tekst drugiej tabliczki:E. FELDERHOFFCentrala Samochodów - Fabryka Powozówbudowa karoserii - lakierowaniegeneralne reparacje samochodówTarnowskie Góry ul. Nakielska 12Tel. 54-266.I poniżej:Do właściwego smarowania polecamy wyłącznie oleje samochodowe GALKAR-LUX według wskazań zawartych w tabeli polecającej fy. KARPATY"
pająk Napisano 28 Marzec 2007 Autor Napisano 28 Marzec 2007 Zachowana chłodnica (aktualnie w dobrych rękach, u kolekcjonera), również ze znakiem SPA. Więcej na razie nie ma...
pająk Napisano 28 Marzec 2007 Autor Napisano 28 Marzec 2007 Czy znalezione części pochodzą z Ursusa tej serii?
muslim Napisano 29 Marzec 2007 Napisano 29 Marzec 2007 pająk - to pewnie znasz wszerz i wzdłuż ale wrazie jakby co.....
muslim Napisano 29 Marzec 2007 Napisano 29 Marzec 2007 http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=424041#424041
PATRON Napisano 29 Marzec 2007 Napisano 29 Marzec 2007 da sie skompletować . proponuję priv granada@pompy.plPATRON
251 Napisano 30 Marzec 2007 Napisano 30 Marzec 2007 Witam grono miłośników Polskiego Sprzętu.I u mnie znalazłoby się kila elementów tej ciężarówki,a mianowicie jej serce i jeszcze troszkę innych fantów.
251 Napisano 31 Marzec 2007 Napisano 31 Marzec 2007 Ok,tylko muszę to wszystko odgracić bo w magazynie panóje niesamowity rozgardjasz.Ale dopiero w pszyszłym tygodniu.
pająk Napisano 31 Marzec 2007 Autor Napisano 31 Marzec 2007 251, będę bardzo wdzięczny za zdjęcia. Składasz może coś polskiego? Pytam nie bez powodu, możemy pogadać o tym na priv, mam różne materiały.Muslim, wyślij do mnie cokolwiek, mam dla Ciebie parę rzeczy. Próbowałem wysłać na adres, który masz w nicku ale mi wróciło.Patron, doszedł do Ciebie mail? Wysłałem przedwczoraj, ale nie wiem czy nie wrzuca Ci go do spamu. Tak tylko podejrzewam, bo rok temu też do Ciebie pisałem i nie mam pewności czy doszło.
251 Napisano 31 Marzec 2007 Napisano 31 Marzec 2007 Cześć Pająk jesli coś to mnie znajdziesz na priwa pod prokops@wp.pl
polsmol Napisano 5 Kwiecień 2007 Napisano 5 Kwiecień 2007 Dodam coś od siebie czyli dwa ujęcia tej starszej wersji Ursusa. Jedyna różnica to felgi od PF 621 zamontowane przy moście Pająka. To typowa modyfikacja stosowana w WP i być może w cywilu.
Wiking5 Napisano 12 Maj 2008 Napisano 12 Maj 2008 Witam!Czy widoczny powyżej most (całość) był montowany w wz. 29?
andrzej 72 Napisano 26 Listopad 2018 Napisano 26 Listopad 2018 To mój pierwszy wpis na tym forum więc witam wszystkich. Poszukuję wszelkich materiałów dotyczących Ursusa A. Link do skanów instrukcji już niestety nie działa. Czy ktoś mógł by pomóc w tym temacie ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.