Skocz do zawartości

us army guzik...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
moze wie ktos cos na temat guzika us army znalezianego niedaleko modlina...skad mugl sie tam znalesc..i guzika z korona w srodku oraz polskich paru z jakiego okresu moga byc...
Napisano
guzik z koroną jest pruski , jak na polskich guzikach na orłach jest korona najprawdopodobniej wrześniowy , amerykańskie guziki się trafiają czasami , ostatnio wyjąłem tydzień temu duży rozmiar takiego amerykana , możliwe że pochodzą ze zrzutowisk ale nie mam pewności tak się tylko domyślam
Napisano
Witam.Moje trz grosze ostatnio wyszly mi guziki us na II wojennych ruskich stanowiskach.Moze z pomoca dotarly do soldatow???...
Napisano
no dziekuje ten rowniez jest taki duzy ponoc jest on od plaszcza...a co do polskich to sa rozne ksztalty orzelkow...nie tak polskich..???a cos mozna znalesc o tym carskim wiecej??
Napisano
Witam,
guziki USA trafiły do polskiej gleby w różnych okolicznościach część to pozostałości po jeńcach, ale takie znaleziska raczej z terenów obozów jenieckich.
Natomiast ten z Modlina może być pozostałością po wojnie z bolszewikami w 1920 roku, kiedy to polski rząd zakupił dużą partię różnych mundurów z demobilu w Belgii dla Wojska Polskiego, w tym sorcie były mundury szwedzkie, belgijskie i sporo amerykańskich.
pozdrawiam
Jadzia
Napisano

Witam, to też amerykańskie znalezisko z okolic Modlina, prawdopodobnie klamra, oprócz amerykańskich guzików trafiały się tam też pierwszowojenne amerykańskie korpusówki z kołnierzy. Potwierdza to używanie amerykańskich sortów w 1920 roku i pierwszych latach niepodległości. A co do amerykańskich guzików na polach, to należy też pamiętać o darach z UNRRA po II wojnie - bywały wśród nich amerykańskie płaszcze i kurtki z demobilu.

Napisano
no bardzo ladne no pewnie tak jest jak piszecie dostali mundurki...ale sie zajaralem jak glupi o amerykaniec...i to wystawal 2 cm nad ziemia..moze jeszce cos sie trafi na tym polu....pozdro i dzieki
Napisano
kurcze to bez sprzętu po polu można ganiać , wystarczą dobre oczy i trzeba uważać aby przez taki wystający guzik się nie potknąć :-) , bez urazy ale nie mogłem wytrzymać
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie