carmelo1 Napisano 27 Marzec 2007 Autor Napisano 27 Marzec 2007 moze wie ktos cos na temat guzika us army znalezianego niedaleko modlina...skad mugl sie tam znalesc..i guzika z korona w srodku oraz polskich paru z jakiego okresu moga byc...
ubenfurer Napisano 27 Marzec 2007 Napisano 27 Marzec 2007 guzik z koroną jest pruski , jak na polskich guzikach na orłach jest korona najprawdopodobniej wrześniowy , amerykańskie guziki się trafiają czasami , ostatnio wyjąłem tydzień temu duży rozmiar takiego amerykana , możliwe że pochodzą ze zrzutowisk ale nie mam pewności tak się tylko domyślam
waz4 Napisano 27 Marzec 2007 Napisano 27 Marzec 2007 Witam.Moje trz grosze ostatnio wyszly mi guziki us na II wojennych ruskich stanowiskach.Moze z pomoca dotarly do soldatow???...
carmelo1 Napisano 27 Marzec 2007 Autor Napisano 27 Marzec 2007 no dziekuje ten rowniez jest taki duzy ponoc jest on od plaszcza...a co do polskich to sa rozne ksztalty orzelkow...nie tak polskich..???a cos mozna znalesc o tym carskim wiecej??
Jadzia Napisano 27 Marzec 2007 Napisano 27 Marzec 2007 Witam,guziki USA trafiły do polskiej gleby w różnych okolicznościach część to pozostałości po jeńcach, ale takie znaleziska raczej z terenów obozów jenieckich. Natomiast ten z Modlina może być pozostałością po wojnie z bolszewikami w 1920 roku, kiedy to polski rząd zakupił dużą partię różnych mundurów z demobilu w Belgii dla Wojska Polskiego, w tym sorcie były mundury szwedzkie, belgijskie i sporo amerykańskich.pozdrawiamJadzia
danieloff Napisano 28 Marzec 2007 Napisano 28 Marzec 2007 Witam, to też amerykańskie znalezisko z okolic Modlina, prawdopodobnie klamra, oprócz amerykańskich guzików trafiały się tam też pierwszowojenne amerykańskie korpusówki z kołnierzy. Potwierdza to używanie amerykańskich sortów w 1920 roku i pierwszych latach niepodległości. A co do amerykańskich guzików na polach, to należy też pamiętać o darach z UNRRA po II wojnie - bywały wśród nich amerykańskie płaszcze i kurtki z demobilu.
danieloff Napisano 28 Marzec 2007 Napisano 28 Marzec 2007 I fotka klamry" z tyłu, gruby, masywny, mosiężny odlew.
Louis Napisano 28 Marzec 2007 Napisano 28 Marzec 2007 Witam, a taki guziczek wyskoczył na pozycjach z I wojny. Średnica 28mm.
carmelo1 Napisano 28 Marzec 2007 Autor Napisano 28 Marzec 2007 no bardzo ladne no pewnie tak jest jak piszecie dostali mundurki...ale sie zajaralem jak glupi o amerykaniec...i to wystawal 2 cm nad ziemia..moze jeszce cos sie trafi na tym polu....pozdro i dzieki
carmelo1 Napisano 28 Marzec 2007 Autor Napisano 28 Marzec 2007 a polecicie jakas ksiazke z mundurami i inymi pierdolami amerykanow...gdzie cos mozna znalesc..w necie ??nic nie moglem znalesc..
danieloff Napisano 28 Marzec 2007 Napisano 28 Marzec 2007 NP. http://www.ushist.com/uniforms_world-war-one_us_wwi.htm Wpisuj w google np. world war one u.s. uniforms", jest tego niemało.Daniel
ubenfurer Napisano 28 Marzec 2007 Napisano 28 Marzec 2007 kurcze to bez sprzętu po polu można ganiać , wystarczą dobre oczy i trzeba uważać aby przez taki wystający guzik się nie potknąć :-) , bez urazy ale nie mogłem wytrzymać pozdrawiam
koń Napisano 28 Marzec 2007 Napisano 28 Marzec 2007 Poszukaj tutaj. http://www.knopfsammler.de/Z PoważaniemKoń.
ubenfurer Napisano 29 Marzec 2007 Napisano 29 Marzec 2007 http://www.pugoviza.ru/ tu masz lepszą stronę do identyfikacji guzików tak na przyszłość
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.