Luksik Napisano 26 Marzec 2007 Autor Napisano 26 Marzec 2007 Kolejny ubytek w POZNAńSKICH FORTYFIKACJACH.Schron międzypola U2VII.Schron jedyny takiego rodzaju ! Niedaleko tego schronu znajdował się polski schron z 1939 roku.Schron był dobrze zachowany łącznie z drewnianą zasuwą okna obitą blachą.Żródło: Opracowanie Schrony międzypolowe Twierdzy Poznań Przemysław JurkiewiczOBIEKT ZABYTKOWY: Pozostałości fortyfikacji pruskich z końca XIX w. obejmujące pierścień 18 fortów zewnętrznych z wszystkimi elementami twierdzy fortowej, takimi jak profile ziemne, schrony, pasy zieleni ochronnej itp. rozmieszczone w rejonach fortecznych."NR REJESTRU: A 245DATA DECYZJI: 1983.05.25Źródło:http://wosoz.bip-i.pPrzedstawiam zdjęcia, kto pozwala na takie rzeczy, dlaczego nikt nie kontroluje terenów budowy w rejonach fortecznych ?PO CO WPIS DO REJESTRU ZABYTKÓW MÓWIĄCY O TYM, ŻE FORTYFIKACJE SĄ ZABYTKAMI SKORO NIE SĄ TRAKTOWANE JAKO ZABYTKI TYLKO JAK ELEMENT ZAWADZAJĄCY NP. NA TERENIE BUDOWY
balans Napisano 26 Marzec 2007 Napisano 26 Marzec 2007 Bo to Polska właśnie. Rospuda, fortyfikacje [nie tylko w Poznaniu], rdzewiejące zabytki techniki [nie tylko militarnej]. Do Europy to nam jeszcze dużo brakuje - przykro mi to pisać, ale czasami, jak nachodzą mnie czarne myśli, to myślę, że faktycznie mają rację ci co twierdzą, że Europa kończy się na Łabie...balans
Luksik Napisano 26 Marzec 2007 Autor Napisano 26 Marzec 2007 Archiwalne zdjęcia można zobaczyc w internecie wpisujac w wyszukiwarce Google nazwe SCHRON NR: U2VII MIĘDZYPOLE FORTU VIa - VII"Pozdrawiam Luksik.
lurgal Napisano 26 Marzec 2007 Napisano 26 Marzec 2007 Co za barbarzyństwo, brak wyobraźni…. Brak mi słów, tego typu działania skutecznie ogałacają nas ze wszelkich materialnych źródeł historycznych. Co zostanie dla następnych pokoleń? Notka w podręczniku, jakieś zdjęcie ot historia…. A może to kolejny przejaw tendencji do zwalczania wszelkimi dostępnymi środkami tego, co dla współczesnej wizji historii europy niewygodne. Smutne.
pokemon Napisano 27 Marzec 2007 Napisano 27 Marzec 2007 Może to co innego, ale myślę, że to taki sam przypadek:stoi sobie ładny ale coraz bardziej zdewastowany pałacyk dziedzica. Wpisany oczywiście do rejestru zabytków. Pałacyk jest na terenie gminy, która jest automatycznym właścicielem. Spadkobierców nie ma. W pałacyku mieszka jedna rodzina na podstawie umowy z gminą. Teraz najistotniejsze:- Gmina nic nie robi, bo nie jest zainteresowana pałacykiem, a pałacyk niszczeje- Nikt pałacyku nie kupi (choć chętni są), ponieważ mieszka tu rodzina która stawia wygórowane warunki swojej wyprowadzkiI teraz dochodzimy do zbieżności tematów:- Dlaczego nikt nic nie robi? Bo jeden ogląda się na drugiego!- Pogonić konserwatora? Konserwator nie da ani złotówki (może nie ma, może ma na co innego?) a takich pałacyków (schronów, bunkrów to jest hu, hu, hu)Przerażające jest to, że nic nie można zrobić w temacie! Gdyby było tak: albo gmino zajmij się tym, albo tracisz własność...ooooo to mogłoby coś z tego być! Albo karę finansową! Albo zmiana własności np. licytacja itp. Ale nie wiem, czy w ogóle to możliwe w świetle naszego prawa.A tak: prosta odpowiedź...nie mamy na to funduszy i co chcecie, przecież to rudera! Szkoda tam złotówki na to dać!
don66 Napisano 27 Marzec 2007 Napisano 27 Marzec 2007 To przykre, ale w naszym kraju jak ktoś posmaruje to może nawet Wawel rozwalić i postawić tam budkę z piwem. Wszystko zależy wyłącznie od kasy. No z tym Wawelem to trochę przesadziłem, ale jestem wkurzony. Wiele ciekawych zabytków obronnych spotkał i spotka taki los. Co raz słyszy sie o takich przypadkach.
kaczka Napisano 27 Marzec 2007 Napisano 27 Marzec 2007 Luksik, zgłoś to do miejskiego konserwatora zabytków.Niech sprawdzi czy Wydział Urbanistyki pozwolił na to (inwestor musiał mieć pozwolenie na budowę), czy to tylko samowolka.pzdr.Kaka
jb Napisano 27 Marzec 2007 Napisano 27 Marzec 2007 No tak, po tym jak rozwalili strzelnicę na której stał - los schronu nie dziwi. Przykro to pisać, ale nawet nie jestem zaskoczony.Dwa pytania: czy schron został rozebrany czy ylko" zasypany? I drugie - co tam będą budować?
Luksik Napisano 28 Marzec 2007 Autor Napisano 28 Marzec 2007 Tego nie wiem czy zostal rozebrany czy zasypany, mysle ze tylko zasypany, schron polski z 1939 roku ma zostac rozebrany wal na ktorym stoi ma byc usuniety, narazie schron stoi zasypany z jednej strony.Jego zdjęcia:http://images22.fotosik.pl/67/477ec6d7a13f6db2.jpg
DaSk Napisano 28 Marzec 2007 Napisano 28 Marzec 2007 A moze sprobowac zabezpieczyc ten schronik; przeniesc do jakiegos muzeum czy co; w koncu w Warszawaie przeniesiono ringstand.
jb Napisano 28 Marzec 2007 Napisano 28 Marzec 2007 W Warszawie to MPW chyba? U nas nie będzie takiego wsparcia politycznego. Ale pomysł dobry. Kto jest za?
dudzin Napisano 29 Marzec 2007 Napisano 29 Marzec 2007 A po co to komu, zbędny dodatek do aktualnej ideologii. Powinny nam wystarczyć patriotycznie kwaczące Kaczory - szt. 2".Ręce opadają.
DaSk Napisano 29 Marzec 2007 Napisano 29 Marzec 2007 Nie z tego co wiem to ringa przeniesiono do Muzeum Powstanie Warszawskiego ale moge sie mylic. Moze koledzy z Wawy sprostuja. A w sprawie poznanskiego polaczka" to chba sie trzeba bardzo spieszyc!
Luksik Napisano 3 Kwiecień 2007 Autor Napisano 3 Kwiecień 2007 I tak sie konczy kazda sprawa, dot. fortyfikacji troche halasu i cisza.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.